fbpx

Γερμανία: Τρεις μήνες θα αντέξει αν η Ρωσία της κόψει το αέριο

0 100

Τα αποθέματα σε φυσικό αέριο της Γερμανίας μπορεί να γεμίζουν γρηγορότερα από το φυσιολογικό, ωστόσο η χώρα θα συνεχίσει να δίνει μάχη ώστε να διαθέτει αρκετά καύσιμα για να ξεπεράσει τον ερχόμενο χειμώνα, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Ακόμα κι αν τα αποθέματα φυσικού αερίου μπορέσουν να ανταποκριθούν στον στόχο της Γερμανίας να έχει πληρότητα αποθηκευτικών χώρων κατά 95% μέχρι τον Νοέμβριο, αυτό θα κάλυπτε μόνο περίπου 2-1/2 μήνες για ανάγκες θέρμανσης, βιομηχανικής δραστηριότητας και γενικής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, εάν η Ρωσία διακόψει πλήρως τις ροές, σύμφωνα με τον Klaus Mueller, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, δηλαδή της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι σήμερα γεμάτοι κατά 77%, δύο εβδομάδες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, αγωνίζεται να γεμίσει τα χειμερινά της αποθέματα, αφότου η Μόσχα μείωσε δραστικά τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream, επιδεινώνοντας τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, η οποία μάλιστα φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση προτρέπει σε χαμηλότερη κατανάλωση, προειδοποιεί για επιβολή δελτίου και αυτή την εβδομάδα επέβαλε φόρο στη χρήση φυσικού αερίου.

“Είμαστε λίγο πιο γρήγοροι απ’ ό,τι ήμασταν στο παρελθόν όσον αφορά την πλήρωση του αποθηκευτικού χώρου, αλλά δεν είναι σημάδι ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε”, δήλωσε ο Mueller σε συνέντευξή του την Τρίτη. “Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ως ώθηση για περαιτέρω δράση. Ας το συνεχίσουμε”.

Με τον κίνδυνο ενός πιο ψυχρού από το κανονικό φθινοπώρου και την πιθανότητα περαιτέρω διαταραχών του εφοδιασμού, ο στόχος που έχει επιβάλει η κυβέρνηση να έχουν γεμίσει οι χώροι αποθήκευσης κατά 85% μέχρι τον Οκτώβριο θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολος στην επίτευξη, ανέφερε ο Mueller. Η επίτευξη του στόχου για 95% τον Νοέμβριο φαίνεται “δύσκολο να επιτευχθεί”, επειδή ορισμένες τοποθεσίες αποθήκευσης απαιτούν περισσότερο χρόνο για να γεμίσουν, είπε.

“Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι όλες οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία θα είναι γεμάτες κατά 95% τον Νοέμβριο, ακόμη και υπό καλές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης”, είπε ο Mueller. “Στο καλύτερο σενάριο, τα τρία τέταρτα των χώρων θα έχουν επιτύχει τότε τον στόχο”.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream είναι επί του παρόντος μόνο στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού, ωθώντας τη Γερμανία να προειδοποιεί επανειλημμένα ότι ο εφοδιασμός μπορεί να διακοπεί εντελώς ανά πάσα στιγμή, καθώς η Μόσχα ανταποδίδει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί για τον επιθετικό πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Η ρυθμιστική αρχή μελετά πώς να ιεραρχήσει τις προμήθειες σε ορισμένες βιομηχανίες που θεωρούνται απαραίτητες για την οικονομία, με μια ψηφιακή πλατφόρμα να βοηθά με προτάσεις για διαφορετικά σενάρια η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, η βιομηχανία δεν πρέπει να περιμένει από τη ρυθμιστική αρχή να καθιερώσει ένα εντελώς συγκεκριμένο πλάνο με βάση το οποίο θα υπάρχει ξεκάθαρη σειρά στο ποιες εταιρείες και με ποια σειρά θα αποκοπούν από το δίκτυο σε μια κρίση.

“Δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα εξελιχθεί η κρίση. Δεν μπορούμε να δώσουμε καμία βεβαιότητα ότι ορισμένοι καταναλωτές θα μπορούσαν να αποκοπούν πριν από άλλους”, τόνισε ο Mueller. “Είμαστε διαφανείς, μολονότι ξέρω ότι αυτά δεν είναι ικανοποιητικά νέα για πολλούς”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More