Για «υπαρκτή απειλή» μίλησε ο Δένδιας, καλώντας σε αρραγές εθνικό μέτωπο
«Η νέα συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ διασφαλίζει τη ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια» τόνισε ο Νίκος Δένδιας, αναγνωρίζοντας ότι η συμφωνία αυτή «διευρύνει το αμυντικό αμερικάνικο αποτύπωμα στην περιοχή».
Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής για την κύρωση της συμφωνίας ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι το αντάλλαγμα για τη χώρα μας είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την δεκαετή κρίση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υπερψήφισης της, καθώς την περίοδο αυτή απαιτείται «αρραγές μέτωπο» και «αδιατάρακτη εθνική ομόνοια» απέναντι στην «υπαρκτή απειλή»!
Ο κ. Δένδιας εξήρε τη στήριξη των ΗΠΑ προς τη χώρα μας με δεκάδες δηλώσεις όπως είπε με πιο χαρακτηριστική τη σημερινή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη την οποία παρομοίασε με εκείνη του Χ. Κίσινγκερ στον τότε έλληνα υπουργό Εξωτερικών Δ. Μπίτσιο το 1976. «Ήταν μια ισχυρότατη δήλωση εγγυήσεων προς τη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν είναι ούτε υπέρ, ούτε κατά της Τουρκίας, αλλά υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας στη περιοχή».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντονο προβληματισμό και ανησυχίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας, και με βάση τις τοποθετήσεις των εισηγητών ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται με αρνητικό πρόσημο, ζητώντας το «πάγωμα» της συμφωνίας λόγω των εξελίξεων, το Κίνημα Αλλαγής παρά το γεγονός ότι μιλά για «συμφωνία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ΗΠΑ» τη υπερψηφίζει, το ΚΚΕ την καταψηφίζει κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη» συμφωνία, η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, μιλά όμως για συμφωνία «που τα δίνει όλα στους Αμερικάνους» και το ΜέΡΑ25 την καταψηφίζει καλώντας την κυβέρνηση να αποδεσμευθεί από τα μιλιταριστικά σχέδια των ΗΠΑ.