Γιαννάκου – Όλγα: Στο στόχαστρό τους ο Τσιάρας
Με αμείωτη ένταση οι δύο κυρίες της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη συνέχισαν να ασκούν κριτική στο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια των παιδιών και προσωπικά στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρα.
“Αντιλαμβάνομαι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τις προτάσεις των βουλευτών τόνισε η κ. Γιαννάκου, πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, σχολιάζοντας αποστροφή της ομιλίας του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κώτσηρα ότι κάποιοι κινδυνολογούν σε σχέση με τις διατάξεις του νομοσχεδίου.
“Εγώ είδα άλλους να κινδυνολογούν, οι οποίοι έχουν πληρώσει εκατομμύρια για να κάνουν και ανοιχτή διαφήμιση”, είπε με νόημα και πρόσθεσε “αυτό που αποδείχθηκε σήμερα από τις ακροάσεις είναι σαφές. Όλοι οι πραγματικοί επιστημονικοί φορείς, η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, τα πανεπιστήμια, οι δικηγόροι όλης της χώρας, έκαναν τις επισημάνσεις που είχα κάνει και εγώ χθες. Και επειδή άκουσα τον υπουργό στην τηλεόραση να ισχυρίζεται περίπου ότι κανείς μας δεν ξέρει τι λέει και ότι δεν έχουμε επίγνωση κλπ”
“θέλω να του πω ότι δεν γίνεται έτσι η συνεργασία στο κοινοβούλιο και κανείς δεν είναι ο Πάπας της Ρώμης. Εδώ μιλάμε για την επιστήμη και την κοινή λογική” επισήμανε απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης και υπογράμμισε “Λέτε για παράδειγμα ότι για να μετοικήσει ο γονέας με τον οποίο διαμένει το παιδί, περίπου πρέπει να ζητήσει την άδεια της άλλης πλευράς. Δεν λέτε όμως αν ο γονέας που δεν διαμένει με το παιδί, μετοικήσει, ενώ το παιδί τον έχει ανάγκη, ρωτάει κανέναν. Δεν είναι σωστά ορισμένα πράγματα και είναι εύκολο να τα τροποποιήσετε”.
“Η προσπάθεια όλων μας, είναι με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις μας να προκύψει ένα όσο το δυνατόν πιο άρτιο νομοθέτημα” ανέφερε από την πλευρά της η Όλγα Κεφαλογιάννη που επίσης κατέθεσε σειρά προτάσεων για αλλαγές στα άρθρα του νομοσχεδίου. “Είναι νομικά αδόκιμο να υποδεικνύει ένας νόμος τον τρόπο ερμηνείας των διεθνών συμβάσεων”, είπε και πρόσθεσε ότι “είναι αυτονόητο πως η εσωτερική έννομη τάξη δεν μπορεί να αντίκειται στις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα”.
Η βουλευτής της ΝΔ επέμεινε ότι η έννοια του συμφέροντος του παιδιού είναι μια αόριστη νομική έννοια στον Αστικό Κώδικα έτσι ώστε αυτή να εξειδικεύεται από τον δικαστή και συνεπώς δεν μπορεί να εξειδικεύεται με το νομοσχέδιο που φέρνει σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή. “Ο δικαστής είναι εκείνος που ερμηνεύει και συγκεκριμενοποιεί και δεν θεωρώ σωστό να εξειδικεύεται η έννοια του συμφέροντος του παιδιού στο νόμο και μάλιστα με κριτήρια γονεοκεντρικά”, τόνισε.
Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης ζήτησε να γίνει υποχρεωτικός ο θεσμός της διαμεσολάβησης πριν την προσφυγή των γονέων στο δικαστήριο. Ζήτησε επίσης η επικοινωνία του γονέα με το παιδί του, εκτός από δικαίωμα να είναι και υποχρέωση, με επαναδιατύπωση των σχετικών διατάξεων.