Γιατί η αγορά κρατά μικρό καλάθι απέναντι στο πετρελαϊκό deal του ΟΠΕΚ+
Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της σημερινής τηλε-διαβούλευσης των υπουργών Ενέργειας του G20, όπου αναμένεται να επικυρωθούν οι λεπτομέρειες του deal του λεγόμενου ΟΠΕΚ+, ήτοι δηλαδή των μελών του ΟΠΕΚ μαζί με τη Ρωσία και τις έτερες εκτός καρτέλ πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, η αντίδραση των αγορών δεν ήταν η αναμενόμενη.
Με σημείο εκκίνησης τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως το Μάιο και τον Ιούνιο, με την οποία βέβαια τερματίζεται και ο πόλεμος τιμών που είχε ξεσπάσει μεταξύ Μόσχας και Ριάντ, οι διεθνείς τιμές έκαναν την έκπληξη κινούμενες πτωτικά. Μάλιστα, το brent κατέγραψε μια μεγαλειώδη βουτιά ύψους περίπου 4%, διακόπτοντας το ανοδικό ράλι των προηγούμενων ημερών.
Η αντίδραση αυτή αποδόθηκε σε δύο παράγοντες: Πρώτον η αγορά δείχνει να θεωρεί πως η συγκεκριμένη περικοπή της παραγωγής δεν ισορροπεί την σημαντικότατη συρρίκνωση της ζήτησης παγκοσμίως σαν αποτέλεσμα της πανδημίας και των συνεπειών της στη βιομηχανία, τις συγκοινωνίες κ.λπ.
Και δεύτερον εξακολουθεί να υπάρχουν επιφυλάξεις για την ευθυγράμμιση και συμμόρφωση των εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγικών κρατών.
Για παράδειγμα το Μεξικό επιμένει να αρνείται να μειώσει την παραγωγή του. Μάλιστα στο πλαίσιο των συνομιλιών του G20, ο Μεξικανός υπουργός Ενέργειας εμφανίστηκε να προτείνει συμβιβαστικά μόνο μια μικρή μείωση κάτω του 10% της εγχώριας παραγωγής (περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα).
Αναλυτές εκτιμούν ότι, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, ενδεχομένως η χώρα να αποκλειστεί από το σχήμα του ΟΠΕΚ+.
Προβλήματα υπάρχουν και με έτερες μικρότερες χώρες, όπως η Νιγηρία και η Ανγκόλα, που βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση και έχουν απόλυτη ανάγκη τα έσοδα από το πετρέλαιο για να στηρίξουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους που πλήττονται βαριά από τον κορονοϊο και δεν έχουν βέβαια τις κατάλληλες υποδομές.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, ήτοι οι δύο μεγαλύτερες χώρες παραγωγής του σχήματος θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 5 εκατ. βαρέλια, ενώ τα υπόλοιπα 5 εκατ. βαρέλια θα προέλθουν από περικοπές των υπόλοιπων κρατών του ΟΠΕΚ+. Έτσι, αν κάποιες από τις χώρες αυτές κάνουν… νερά στη συμφωνία, οι ποσοστώσεις ανατρέπονται.
Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και ο κύριος Τραμπ προσωπικά φαίνεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο ώστε Μόσχα και Ριάντ να τα… ξαναβρούν, διότι ο αμερικανικός πετρελαϊκός σχιστολιθικός κλάδος αντιμετωπίζει οικονομική καταστροφή με τις τιμές σε τόσο χαμηλά επίπεδα (πολλές εταιρίες έχουν βάλει λουκέτο και χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν μείνει στο δρόμο), παραμένει ερωτηματικό το τι θα γίνει με την ίδια την αμερικανική παραγωγή.
Τα μέλη του καρτέλ επιμένουν πως οι ΗΠΑ (όπως και ο Καναδάς) πρέπει να συνεισφέρουν στη συμφωνία δεσμευόμενες επίσης με άλλα 5 εκατ. βαρέλια περικοπής ημερησίως. Επίσης θυμίζουμε πως η Ρωσία απαιτούσε στην όποια μείωση από την πλευρά των ΗΠΑ να μην προσμετρηθεί η σημερινή μείωση που καταγράφεται αναγκαστικά από το πάγωμα της σχιστολιθικής παραγωγής (διότι η εξόρυξη του σχιστολιθικού πετρελαίου προχωρά μόνο όταν οι τιμές είναι ψηλά, λόγω του ακριβού κόστους παραγωγής).
Όλα αυτά κάνουν τις αγορές νευρικές, ειδικά δε, αν δεν ξεκαθαρίσει και το τοπίο από τη συνάντηση του G20.