Goldman Sachs για ελληνικές τράπεζες: Αυξημένες νέες τιμές στόχοι
Η Goldman Sachs αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες ενόψει των αποτελεσμάτων του 2024.
Διατηρεί θετική στάση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και εκτιμά ότι η έκπτωση με την οποία διαπραγματεύονται οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές (0,8x/0,7x για τον δείκτη P/TBV τα έτη 2025-2026, έναντι 1,1x/1,0x για τις ευρωπαϊκές τράπεζες) θα περιοριστεί σταδιακά μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Η αύξηση των μερισμάτων και η μείωση των υπολοίπων DTC αναμένεται να λειτουργήσουν ως βασικοί καταλύτες για την αναθεώρηση των αποτιμήσεων. Η Goldman Sachs θεωρεί ότι η Alpha Bank έχει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου σε ορίζοντα 12 μηνών, λόγω της ισχυρής θέσης της για το 2025 και της σημαντικής έκπτωσης στην αποτίμησή της έναντι των ανταγωνιστών της.
Προχωρά σε δύο βασικές αλλαγές στις αξιολογήσεις της:
1. Αναβαθμίζει την Alpha Bank σε «αγορά» (από «ουδέτερη»), καθώς εκτιμά ότι το περιθώριο NIM θα παραμείνει ανθεκτικό στις μειώσεις επιτοκίων, ενώ η απόδοσή της (ROE) θα συγκλίνει προς εκείνη των ομοειδών τραπεζών.
2. Υποβαθμίζει την Eurobank σε «ουδέτερη» (από «αγορά»), λόγω του συνδυασμού της αποτίμησης (με τον δείκτη P/TBV στο 1x το 2024 – το υψηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών) και της αυξημένης ευαισθησίας του NIM της, μετά την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο.
Παράλληλα, διατηρεί τη σύσταση «αγορά» για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.
Οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες είναι:
• Alpha Bank: 2,40 ευρώ (από 1,90 ευρώ),
• Eurobank: 2,80 ευρώ (από 2,50 ευρώ),
• Εθνική Τράπεζα: 10,70 ευρώ (από 10,60 ευρώ),
• Τράπεζα Πειραιώς: 5,70 ευρώ (από 5,40 ευρώ).
Η Goldman Sachs σημειώνει ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν ενισχυθεί κατά 24% τους τελευταίους δύο μήνες, έναντι ανόδου 12% του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη (SX7P), ενώ πλέον διαπραγματεύονται με μέσο δείκτη P/TBV 0,83x για το 2025 και 0,73x για το 2026.
Η υπεραπόδοση αυτή αποδίδεται εν μέρει στις υψηλότερες προσδοκίες για τα επιτόκια, καθώς τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών αυξήθηκαν κατά 40-30 μονάδες βάσης την ίδια περίοδο. Τα NIM των ελληνικών τραπεζών παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις μεταβολές των επιτοκίων σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Για το 2025, η Goldman Sachs επισημαίνει τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία των ελληνικών τραπεζών:
1. Η επίδραση των μειούμενων επιτοκίων στα NIM και τα ROE των τραπεζών (με την ΕΚΤ να αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο από 3,0% σε 1,75% μέσα στους επόμενους 12 μήνες).
2. Η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των χορηγήσεων, ιδιαίτερα στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων.
3. Οι στρατηγικές προτεραιότητες στη διαχείριση κεφαλαίου των τραπεζών.