Goldman Sachs: Η ανάλυσή της για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Την απόφαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για επιβολή πλαφόν στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο εξετάζει η Goldman Sachs, τονίζοντας πως αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ενεργοποίησής του καθώς και τον κίνδυνο διαταραχής της αγοράς, ενώ η σύνδεσή του με τις τιμές του LNG είναι “άστοχη”.
Πιο αναλυτικά, το πλαφόν στην τιμή TTF που συμφώνησαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ ορίζει ως όριο τιμής τα 180 ευρώ/MWh, πολύ κάτω από τα 275 ευρώ που είχαν προταθεί τον περασμένο μήνα, και θα εφαρμοστεί από τις 15 Φεβρουαρίου 2023, σημειώνει η Goldman Sachs. Αυτό κατά την άποψή της αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ενεργοποίησης του πλαφόν σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο διαταραχής της αγοράς.
“Για να είμαστε σαφείς, ένα ανώτατο όριο τιμής χωρίς σχετικό ανώτατο όριο στη ζήτηση όχι μόνο δεν επιλύει το έλλειμμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη αλλά κινδυνεύει επίσης να επιδεινώσει το συνεχιζόμενο έλλειμμα παρέχοντας κίνητρα στην κατανάλωση”, όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.
Επιπλέον, όπως προσθέτει, ο περιορισμός των τιμών του φυσικού αερίου σε επίπεδο χρηματιστηριακής αγοράς ειδικότερα έχει πρόσθετες επιζήμιες συνέπειες, όπως (1) την περαιτέρω μείωση της ρευστότητας σε μια ήδη φτωχή σε ρευστότητα αγορά, (2) την αύξηση του κινδύνου μείωσης της παροχής φυσικού αερίου και (3) τη διακοπή της διαχείρισης εμπορικού κινδύνου.
Οι όροι ενεργοποίησης για το ανώτατο όριο είναι ότι οι τιμές στο συμβόλαιο TTF επόμενου μήνα υπερβαίνουν τα 180 ευρώ/MWh για τρεις εργάσιμες ημέρες και ότι είναι 35 ευρώ/MWh υψηλότερες από μια τιμή αναφοράς για το LNG (πιθανόν να περιλαμβάνει τις τιμές NW και Med European LNG) κατά την ίδια περίοδο των τριών ημερών.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί όπως επισημαίνει η Goldman, ότι, ακόμη και αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ενεργοποίησης, τα γεγονότα σύσφιξης της αγοράς που αυξάνουν τις τιμές οπουδήποτε κοντά στο προτεινόμενο ανώτατο όριο είναι πιθανό να προκαλέσουν προληπτικές ενέργειες από τους συμμετέχοντες στην αγορά, οδηγώντας δυνητικά σε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις του πλαφόν που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Η Goldman Sachs θεωρεί ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023 όταν και θα απαιτηθεί η σταδιακή καταστροφή της βιομηχανικής ζήτησης λόγω των τιμών, σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα, αν και το πρόσφατο κύμα ψύχους στην Ευρώπη αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις εξαιρετικά υψηλές εισαγωγές LNG και την εξοικονόμηση των οικιακών καταναλωτών, η αμερικάνικη τράπεζα διατηρεί την άποψή της ότι θα χρειαστούν κατά μέσο όρο τιμές 180 ευρώ/MWh κατά τη διάρκεια του επόμενου καλοκαιριού για να διατηρηθεί αρκετή καταστροφή της ζήτησης ώστε να βοηθήσει την αποθήκευση στη Βορειοδυτική Ευρώπη να είναι επιτυχής όπως το 2022, όπου ξεπέρασε το 90% σε πληρότητα.
Τέλος, η Goldman σημειώνει ότι η χρήση των ευρωπαϊκών σημείων αναφοράς για τις τιμές LNG ως υποκατάστατο για τις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, όπως προτείνεται, μπορεί να είναι άστοχη.
Το περασμένο καλοκαίρι το TTF ήταν συχνά 40 ευρώ/MWh (και περισσότερο) πάνω από τις ευρωπαϊκές τιμές LNG, επειδή η ικανότητα εισαγωγής LNG στην Ολλανδία είχε μεγιστοποιηθεί και το TTF έπρεπε να τιμολογήσει τη σταδιακή καταστροφή της βιομηχανικής ζήτησης για να εξισορροπήσει την αγορά.
Αν και η Ολλανδία έχει έκτοτε αυξήσει την ικανότητα εισαγωγής LNG, ακολουθούμενη από την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας των πρώτων τερματικών εισαγωγής LNG από τη Γερμανία, εάν αυτά τα τερματικά χρησιμοποιηθούν πλήρως το επόμενο καλοκαίρι, μπορεί να προκύψει και πάλι η ίδια αποσύνδεση τιμής TTF-LNG. Όχι επειδή το TTF βρίσκεται σε “υπερβολικά επίπεδα”, αλλά επειδή θα αναζητηθεί ακόμα και το τελευταίο… μόριο αερίου για την πλήρωση της αποθήκευση ενόψει του χειμώνα 2023/2024, είτε προέρχεται από LNG είτε, εάν χρειαστεί, από την καταστροφή της εγχώριας ζήτησης.