fbpx

Goldman Sachs: Η ελληνική αγορά και οι αποδόσεις της το 2023

0 112

Άκρως θετική για τις αποδόσεις του Χρηματιστήριου Αθηνών το νέο έτους είναι η Goldman Sachs, η οποία τοποθετεί την ελληνική αγορά ανάμεσα στους επτά κορυφαίους δείκτες από τις αναδυόμενες αγορές οι οποίοι θα σημειώσουν διψήφιες θετικές αποδόσεις.

Ταυτόχρονα, θέτει τον στόχο για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. στις 995 μονάδες σε ορίζοντα 12μήνου και υπογραμμίζοντας πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι ανάμεσα σε αυτές που έχουν πιεστεί περισσότερο από το 2019.

Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, oι προοπτικές για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών το 2023 είναι αντιμέτωπες με αρκετές προκλήσεις: την επιβράδυνση της ανάπτυξης, τον δυσάρεστα υψηλό πληθωρισμός και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, τα οποία και παραμένουν στο επίκεντρο.

Αυτοί οι κίνδυνοι δεν είναι μοναδικοί για τις αναδυόμενες αγορές καθώς πολλές αγορές διεθνώς είναι αντιμέτωπες με όλες αυτές τις προκλήσεις άμεσα. Η προοπτική για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών εξαρτάται από τους ίδιους παράγοντες που καθοδηγούν τις παγκόσμιες προβλέψεις για τις μετοχές. Έτσι η Goldman διατηρεί την άποψη ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγρών είναι ένα “beta call” για το ρίσκο των διεθνών μετοχών, και οι προβλέψεις της – εκτός του MSCI Κίνας – είναι αντίστοιχες με αυτές της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.

Οι προοπτικές εξαρτώνται από το “κοινό θέμα” που ισχύει για όλες τις αγορές διεθνώς, ότι η αποτίμηση των μετοχών δεν είναι συνεπής με τα ιστορικά χαμηλά των bear markets και ένα αβέβαιο μακροοικονομικό υπόβαθρο στις αρχές του 2023 είναι πιθανό να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές των μετοχών τους επόμενους μήνες. Το βασικό σενάριο είναι ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση το επόμενο έτος και οι αγορές θα ανακάμψουν καθώς μια πιθανή “ήπια προσγείωση” της οικονομίας γίνεται πιο ξεκάθαρη. Ωστόσο, οι μετοχές δεν θα υιοθετήσουν αυτήν την άποψη στις αρχές του 2023, αλλά αργότερα μέσα στο έτος.

Η Goldman παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά την έκθεση σε κυκλικές μετοχές – μια άποψη που συνάδει με την πρόβλεψή της για ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ σε τριμηνιαία βάση και σε υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ (καθώς η πολιτική παραμένει αυστηρή για τη μείωση του πληθωρισμού).

Αντίθετα, αναμένει ότι ο MSCI της Κίνας θα είναι ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία στις αναδυόμενες αγορές με την ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να ανακάμπτει στο 4,5% το 2023 από 3,0% φέτος, ενώ οι ελπίδες του reopening της οικονομίας μπορεί να τροφοδοτήσουν ένα περαιτέρω ράλι 21%. Ωστόσο, ένα πιθανό ράλι στον MSCI Κίνας είναι απίθανο να παρασύρει σε ράλι τον γενικότερο δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών, δεδομένης της απόκλισης που υπάρχει σχετικά με τις προοπτικές των διαφόρων χωρών καθώς και του ότι το reopening της Κίνας είναι περισσότερο ένα εγχώριο story σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης.

Εξετάζοντας τις διάφορες περιοχές, η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι οι ισχυρότερες αποδόσεις θα σημειωθούν στις αγορές της Ασίας και οι χαμηλότερες στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, όπως φαίνεται και στον πίνακα που παραθέτει, λίγες μόνο αγορές θα καταφέρουν να σημειώσουν διψήφια κέρδη το 2023 και αυτές είναι ο MSCI Κίνας, η αγορά της Κορέας, της Ινδίας, της Αίγυπτου, του Κατάρ, της Πολωνίας και της Ελλάδας. Να σημειώσουμε πως η Goldman εκτιμά πως ο δείκτης S&P 500 θα σημειώσει άνοδο της τάξης του 3% το 2023 με τον στόχο να τοποθετείται στις 4.000 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 θα καταγράψει άνοδο 9% στις 450 μονάδες.

Ειδικότερα για την ελληνική αγορά, η Goldman εκτιμά πως σε ορίζοντα 12 μηνών ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. θα σκαρφαλώσει στις 995 μονάδες (από 900 μονάδες που ήταν όταν έκανε τους υπολογισμούς της), με τον δείκτη P/E να διαμορφώνεται στο 7,9x και τον δείκτη μερισματικής απόδοσης στο αρκετά υψηλό και ελκυστικό 5%. Μάλιστα όπως υπογραμμίζει οι ελληνικές μετοχές έχουν πιεστεί σημαντικά από το 2019 καθώς οι αποτιμήσεις τους έχουν υποχωρήσει κατά 39% αυτό το διάσημα.

Η Goldman προβλέπει πως ο MSCI Αναδυόμενων Αγορών θα βρεθεί στις 1.075 μονάδες το επόμενο 12μηνο (+14%), με τις αγορές εκτός Κίνας να σημειώνουν κέρδη 8%, στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά των δεικτών της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.

Η αμερικανική τράπεζα διατηρεί την άποψη ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών δεν συνάδουν με τα ιστορικά χαμηλά των bear markets, ενώ η αρχή του 2023 θα είναι δύσκολη για τις μετοχές λόγω της αββαιότητας γύρω από την πορεία της οικονομίας.

Η ανοδική πορεία στην πρόβλεψή της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη που προβλέπει για την κερδοφορία, με άνοδο των EPS κατά 9% το 2023 μετά από πτώση 17% φέτος, και στους σταθερούς δείκτες P/E. Η αντιστροφή της πορείας του υπερτιμημένου δολαρίου ΗΠΑ είναι ο πιο πιθανός καταλύτης για το 2023 που μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο τις αναδυόμενες αγορές γενικότερα, όπως σημειώνει η Goldman Sachs.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More