Goldman Sachs: Οι εκτιμήσεις της για το Χρηματιστήριο Αθηνών
Τα μεγαλύτερα περιθώρια για κέρδη βλέπει η Goldman Sachs ότι έχει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε σχέση με τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές, βάζοντας τον ετήσιο στόχο στις 1.175 μονάδες, σε νέα της έκθεση όπου εξετάζει τις αποτιμήσεις των αγορών της περιοχής και την ελκυστικότητά τους έναντι του αμερικάνικου δείκτη S&P 500.
Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, εν μέσω της πρόσφατης αστάθειας, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν υποαποδώσει σημαντικά σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ το τελευταίο 12μηνο έτος και κατά περίπου 15% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020. Αυτό καλύπτει κάπως την ισχυρή υπεραπόδοση στις αρχές του 2022 η οποία έφτασε το 12% (η δεύτερη μεγαλύτερη υπεραπόδοση διάρκειας 6 εβδομάδων της περιόδου μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση).
Από θεμελιώδη άποψη, τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών αντιμετώπισαν μια σειρά από αντίθετους ανέμους: επιβράδυνση στην Κίνα πέρυσι (καθώς και ρυθμιστικές ανησυχίες), υψηλότερα πραγματικά επιτόκια και ισχυρότερο δολάριο, επισημαίνει η Goldman. Ωστόσο, στις αρχές του 2022 παρατηρήθηκε μια απότομη αλλαγή των εκπλήξεων των δεδομένων ανάπτυξης μεταξύ των ΗΠΑ και των αναδυόμενων οικονομιών. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών παρουσίασαν χαμηλότερη απόδοση την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία, αλλά τα στοιχεία ανάπτυξης γίνονται επίσης λιγότερο υποστηρικτικά, όπως σημειώνει.
Ένα απλό μοντέλο αξιολόγησης βοηθά στην απεικόνιση των διαφορετικών “οδηγών” στις αναδυόμενες αγορές σε σχέση με τις ΗΠΑ. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία της περιοχής εμφανίζονται ιδιαίτερα προσανατολισμένα προς τα δεδομένα ανάπτυξης, ενώ σχετίζονται αρνητικά προς την αβεβαιότητα πολιτικής (χρησιμοποιώντας τον δείκτη αβεβαιότητας της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής του Bloomberg), ωστόσο οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών εμφανίζονται οι πιο αρνητικά τοποθετημένες στην αύξηση των πραγματικών επιτοκίων στις ΗΠΑ. Με τις τιμές του πετρελαίου να είναι σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις που με τη σειρά τους μπορούν να διατηρήσουν τα πραγματικά επιτόκια υψηλά. Με βάση αυτή τη μέτρηση, αξίζει να επισημάνουμε, η ελληνική αγορά εμφανίζει αρκετά μεγάλη ευαισθησία στην αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική (η οποία αφορά πολλά διαφορετικού τύπου σοκ), τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά την αγορά της Αιγύπτου, με το beta να τοποθετείται στο 2,3% όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.
Η μετάδοση των αναταραχών των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών αποτελεί επίσης μία αδυναμία για τις αναδυόμενες αγορές, όπως σημειώνει η Goldman, και με δεδομένο ότι οι απαντήσεις από την πλευρά της πολιτικής το τρέχον διάστημα εξακολουθούν να αναπτύσσονται, η αβεβαιότητα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Όσον αφορά τα γεωπολιτικά, η Goldman Sachs διαπιστώνει ότι οι επενδυτές αναφέρονται στην “πολιτική αβεβαιότητα” με πολλούς τρόπους — και κάθε είδος πολιτικής κρίσης είναι σαφώς πολύ διαφορετικό. Ωστόσο, προκύπτουν ορισμένα πρότυπα όσον αφορά την απόδοση της αγοράς κατά τη διάρκεια περιόδων αυξανόμενης “αβεβαιότητας πολιτικής”. Σε γενικές γραμμές, οι αγορές οι οποίες ανήκουν σε χώρες που είναι εξαγωγείς εμπορευμάτων τείνουν να είναι λιγότερο ευαίσθητες στην αβεβαιότητα πολιτικής, ίσως καθώς τείνουν να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στην πολιτική της Κίνας/της τεχνολογίας και την εμπορική πολιτική, που αποτελούν μεγάλες πηγές αβεβαιότητας τα τελευταία χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο η Goldman Sachs επανεξετάζει τους στίχους που έχει δώσει για τα επίπεδα των δεικτών των αναδυόμενων αγορών που καλύπτει.
Προβλέπει – με βάση το κλείσιμο της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου – ότι ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων Αγορών θα αυξηθεί στις 1.350 μονάδες (+13%) τους επόμενους 12 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 8% και της αναπροσαρμογής αποτίμησης της τάξης του 5% λόγω της πρόσφατης αδυναμίας.
Η αμερικάνικη τράπεζα τονίζει πως υπάρχουν μερικές Αναδυόμενες Αγορές με σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης, κυρίως οι αγορές που σχετίζονται με τον τουρισμό και τα ταξίδια, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και περιοχή της Ασίας, όπου οι προβλέψεις για τα EPS υποδηλώνουν ανάπτυξη 15% και άνω εφηβείας, αλλά οι περισσότερες αγορές της περιοχής είναι πιθανό να δουν 10% ή χαμηλότερη ανάπτυξη EPS φέτος – όπως και οι αναδυόμενες αγορές. Επίσης, και κάποιες αγορές που προσφέρουν καλύτερο προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής από τον S&P 500, όπως η Ελλάδα, η Πολωνία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία.
Η Goldman εκτιμά πως ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α θα αγγίξει τις 1.175 μονάδες σε ορίζοντα 12μηνου ( με άνοδο άνω του 30% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας), έναντι 1.188 μονάδων που προβλέπει το consensus, το οποίο και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ράλι στις αγορές της περιοχής μετά την Ουγγαρία (+38%) ενώ τα κέρδη ανά μετοχή μετοχή των ελληνικών εισηγμένων θα αυξηθούν κατά 20% που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης στην περιοχή.