fbpx

Goldman Sachs: “Αρκούδα” για τις μετοχές διεθνώς

0 116

Η Goldman Sachs υποβαθμίζει σε underweight τις μετοχές βραχυπρόθεσμα και διατείνεται ότι οι αγορές δεν έχουν ακόμη εκτιμήσει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι στρατηγικοί αναλυτές της αμερικάνικης τράπεζας υποβάθμισαν τον στόχο για τον S&P 500 στο τέλος του 2022 στις 3600 μονάδες, με το σενάριο της απότομης προσγείωσης της οικονομίας να αναμένεται να τον βυθίσει στις 3400 μονάδες. Σε νέα της έκθεση την Τρίτη, η Goldman υποβαθμίζει περαιτέρω τους στόχους για τους ευρωπαϊκούς δείκτες παράλληλα με τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS).

Όπως τονίζει, η πίεση στις αποτιμήσεις και οι αρνητικές αναθεωρήσεις για την κερδοφορία των εταιρειών, οι οποίες είναι πιθανές στο τέλος του έτους, την οδηγούν στο να υποβαθμίσει τις μετοχές σε underweight σε ορίζοντα τριών μηνών. Αυτό είναι επίσης συνεπές με τα ευρήματά της ότι οι μετοχές τείνουν να πλήττονται έντονα στην τελευταία φάση ενός κύκλου αύξησης των επιτοκίων, δηλαδή 3 έως 6 μήνες πριν από την κορύφωση των αποδόσεων των 2ετών ομολόγων των ΗΠΑ. Παράλληλα, η Goldman παραμένει overweight στα μετρητά σε ορίζοντα τριών και 12 μηνών.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν τώρα μια μέτρια (από ήπια πριν) ύφεση της τάξης του 0,4% στη ευρωζώνη το 2023. Ο συνδυασμός της αύξησης των επιτοκίων και του επίμονου και υψηλού πληθωρισμού, μαζί με τον τερματισμό των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, θα ωθήσουν το ΑΕΠ σημαντικά χαμηλότερα στο τέλος του τρέχοντος έτους και στις αρχές του επόμενου έτους.

Πάντως, οι ισολογισμοί των νοικοκυριών παραμένουν υγιείς και η απασχόληση είναι ισχυρή. Επίσης, η δημοσιονομική πολιτική θα μετριάσει τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Αυτοί οι παράγοντες θα αμβλύνουν τον αντίκτυπο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, ωστόσο δεν θα τον μετριάσουν εντελώς, κατά την άποψή της. Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες ίσχυαν το καλοκαίρι και η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε. Οι δείκτες PMI έχουν μειωθεί σε όλη την Ευρώπη, με τον κλάδο των υπηρεσιών να υποχωρεί πολύ απότομα στα τελευταία στοιχεία.

Τι σημαίνει αυτό για την κερδοφορία των εταιρειών; Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι ότι κάθε αλλαγή κατά 1% στο ΑΕΠ αφαιρεί περίπου 10% από τα EPS. Οι οικονομολόγοι της Goldman υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ για το 2023 κατά περίπου 1,5%, σε σύγκριση με τις προβλέψεις τους στις αρχές Ιουλίου.

Αυτό λογικά θα πρέπει να αφαιρέσει 15% από τα EPS. Ωστόσο οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος υποστηρίζουν τα κέρδη (55% των πωλήσεων του STOXX Europe γίνονται εκτός Ευρώπης), η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να είναι ισχυρότερη από την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, οι πωλήσεις θα ενισχυθούν από τον αντίκτυπο του πληθωρισμού και τέλος, οι τιμές των εμπορευμάτων ήταν γενικά ισχυρές φέτος.

Συνεπώς, η G.S αναμένει η πτώση στα EPS του STOXX Europe το 2023 να κινηθεί στο 10%, μετά από 17% ανάπτυξη το 2022.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες προηγούμενες υφέσεις, προβλέπει μια σχετικά ήπια ύφεση στα EPS. Ο λόγος είναι (i) η υποστήριξη από τις παγκόσμιες οικονομίες, (ii) οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος και (iii) η διαφορετική έκθεση που έχουν οι οικονομίες και τα χρηματιστήρια. Πράγματι, όπως σημειώνει, η πίεση στους καταναλωτές έχει λιγότερο αντίκτυπο για το χρηματιστήριο, παρά για την οικονομία. Επιπλέον, αυτή τη φορά, τα νοικοκυριά έχουν μετρητά στους ισολογισμούς τους και η αγορά εργασίας είναι ισχυρή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs σήμερα υποβαθμίζει τους στόχους για τα επίπεδα του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX σε 360, 380 και 410 μονάδες σε διάστημα τριών, έξι και 12 μηνών. Αυτό δίνει απόδοση -8% σε διάστημα 3 μηνών (έως το τέλος του έτους) και απόδοση +5% σε διάστημα 12 μηνών (+9% συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων).

Η αμερικάνικη τράπεζα παραμένει underweight στους κυκλικούς κλάδους (Καταναλωτές, Κατασκευές και Χημικά), overweight σε κάποιους αμυντικούς (Υγεία, Τηλεπικοινωνίες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), overweight στους κλάδους “αξίας” (Τράπεζες, Ενέργεια και Βασικοί πόροι) και ουδέτερη στην τεχνολογία.

“Ήμασταν εδώ και καιρό bearish για τις μετοχές, υποστηρίζοντας ότι αυτή η bear market δεν έχει ακόμη τελειώσει και συνεχίζουμε να το πιστεύουμε. Για να δούμε τον “πάτο” σε αυτόν τον κύκλο, χρειαζόμαστε α) πραγματικά χαμηλές αποτιμήσεις, β) το τέλος στην επιδείνωση της ανάπτυξης, γ) την κορύφωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων και δ) αρνητική τοποθέτηση των επενδυτών. Δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο ούτε στις ΗΠΑ ούτε και στην Ευρώπη”, τονίζει η Goldman Sachs.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More