fbpx

Google: Mισό δισ. πρόστιμο από την  Γαλλία

59

Ο αμερικανικός «γίγαντας» πληρώνει τη μη υλοποίηση της συμφωνίας-πλαίσιο με τα γαλλικά ΜΜΕ και τους εκδοτικούς ομίλους για την αποζημίωση της αναδημοσίευσης του περιεχομένου τους. 

Στο μεταξύ, η Κομισιόν αποφάσισε να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης προς την πλευρά των ΗΠΑ, ικανοποιώντας και ένα από τα βασικά αιτήματα της Τζάνετ Γέλεν, η οποία είναι στις Βρυξέλλες και παρακολούθησε τις εργασίες του Eurogroup. Έτσι, έθεσε στον «πάγο», μέχρι νεωτέρας, τα σχέδιά της για επιβολή φόρου στους γίγαντες της τεχνολογίας και του Διαδικτύου, που είναι κυρίως αμερικανικοί. Με τον τρόπο αυτό, εκτός των άλλων, η Ευρώπη θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να κάνει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά η συμφωνία που επετεύχθη στις τάξεις των G20, για την επιβολή ενός ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή παγκοσμίως. Και ταυτόχρονα, να δώσει ένα «όπλο» στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για να ξεπεράσει τις σφοδρές αντιδράσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει στο Κογκρέσο.

Γαλλική ρελάνς

Ωστόσο, υπήρξε μια εξέλιξη προς την αντίθετη κατεύθυνση, η οποία θολώνει τη γενική εικόνα. Προήλθε δε από τη χώρα η οποία έχει μέχρι στιγμής τηρήσει την πιο σκληρή στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα και έχει ασκήσει έντονες πιέσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους της να ακολουθήσουν – τη Γαλλία. Όπως ανακοινώθηκε, οι αρχές της χώρας επέβαλαν πρόστιμο ύψους μισού δις. ευρώ στην Google.

Αιτία είναι, επισήμως, το γεγονός ότι δεν συμμορφώθηκε με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί για αποζημίωση των μιντιακών ομίλων και των πρακτορείων ειδήσεων της χώρας για την αναδημοσίευση του περιεχομένου των Μέσων τους, όπως επίσης και ότι δεν προσήλθε στις σχετικές διαπραγματεύσεις με καλή πίστη.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης, η Google έχει διορία δύο μηνών για να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο πρόστιμο, που αυτή τη φορά θα ανέρχεται σε 900.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Συμφωνία-μοντέλο

Πάντως, η συγκεκριμένη αντιπαράθεση στη Γαλλία παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον από όλους τους αντίστοιχους ομίλους και ενώσεις άλλων χωρών της ΕΕ. Κι αυτό διότι από την έκβασή της είναι πολύ πιθανό να προκύψουν ανάλογες συμφωνίες και εκεί, προσφέροντας μια χρηματοδοτική «ανάσα» σε αρκετά ΜΜΕ – κυρίως έντυπα – τα οποία βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, κυρίως εξαιτίας της στροφής στο Internet και τα ψηφιακά Μέσα για ενημέρωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More