Γουάν, ρούβλι, ευρώ σε χαμηλό 11μήνου έναντι δολαρίου
Το ρούβλι έφτασε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 11 μηνών έναντι του δολαρίου, του ευρώ και του γουάν, έχοντας επηρεαστεί από τις απότομα χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και εν μέσω του εύθραυστου κλίματος στις αγορές λόγω των φόβων για εμβάθυνση της κρίσης των τραπεζών παγκοσμίως, όπως αναφέρει το Reuters.
Η κατάρρευση την περασμένη εβδομάδα της Silicon Valley Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταδόθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές, με την Credit Suisse να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας κατάρρευσης που ανακόπηκε από μια βοήθεια ύψους 54 δισ. δολαρίων από την ελβετική κεντρική τράπεζα.
Το ρούβλι σημείωνε πτώση 0,3% έναντι του δολαρίου στα 76,22, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει στο χαμηλότερο σημείο από τα τέλη Απριλίου 2022, στα 77,49.
Σημείωνε πτώση 0,9% και διαπραγματευόταν στα 80,93 έναντι του ευρώ, ενώ υποχώρησε 0,4% έναντι του γουάν στα 11,04.
Σύμφωνα με trader μεγάλης ρωσικής τράπεζας, η απότομη πτώση μοιάζει περισσότερο με βραχυπρόθεσμο παιχνίδι κατά του ρουβλίου από μεγάλο παίκτη της αγοράς για την πώληση ξένου συναλλάγματος σε πελάτη σε φουσκωμένη ισοτιμία του ρουβλίου, κάτι που μπορεί να συμβεί όσο η ρευστότητα στην αγορά είναι χαμηλή.
“Για τους ιδιώτες επενδυτές είναι μια ακόμη υπενθύμιση ότι η αγορά συναλλάγματος έχει αλλάξει έντονα κατά το τελευταίο έτος και η μεταβλητότητα θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά υψηλή”, δήλωσε ο Dmitry Polevoy, επικεφαλής επενδύσεων της Locko-Invest. “Δεν θα ήταν σοφό να βγάλουμε μακρόπνοα συμπεράσματα από μια τέτοια κίνηση”.
Το αργό τύπου Brent, παγκόσμιος δείκτης αναφοράς για το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, σημείωνε άνοδο 0,1% στα 73,80 δολάρια το βαρέλι, ανακτώντας κάποιο έδαφος από τα χαμηλά επίπεδα της προηγούμενης συνεδρίασης.
“Η αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος είναι μια αντίδραση στη σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου”, ανέφερε η First Asset Management σε σημείωμά της, καθώς επηρεάζει άμεσα τα έσοδα από τις εξαγωγές και, ως εκ τούτου, τις εισροές συναλλάγματος.