Γράφει ιστορία η Ισπανία λέγοντας «ναι» στην ευθανασία
Το νομοσχέδιο, όπως είναι φυσικό, είχε προκαλέσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις από την Εκκλησία, όπως και υπερσυντηρητικές και θρησκευτικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να απορριφθεί και από τα δεξιά κόμματα. Όμως, παρά τη φορτισμένη ατμόσφαιρα μέσα και έξω από τη Βουλή, όπου είχε μαζευτεί πλήθος διαδηλωτών πήρε τελικά το «ναι» από το Σώμα με 198 ψήφους υπέρ έναντι 138 κατά.
Εξάλλου, παρά τις διαφωνίες, η αριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ είχε την πλειοψηφία του κοινού στο πλευρό της, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως έως και το 90% των πολιτών τασσόταν υπέρ της αποποινικοποίησης της ευθανασίας για τους βαριά ασθενείς.
Το νομοσχέδιο επιτρέπει την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία για ανθρώπους με «σοβαρές και ανίατες» ασθένειες ή νόσους που οδηγούν σε μη αναστρέψιμες, χρόνιες αναπηρίες που προκαλούν «αφόρητους πόνους».
Μετά τη Βουλή, επόμενο βήμα είναι να σταλεί στη Γερουσία, όπου ενδεχομένως να συζητηθούν τροποποιήσεις. Πάντως, εφόσον περάσει και από τον σκόπελο της Γερουσίας, η Ισπανία θα γίνει μόλις η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη που νομιμοποιεί την ευθανασία, μετά το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Η διαφορά είναι πως είναι η πρώτη Καθολική χώρα, όπου η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θεωρείται ότι έχει.