fbpx

H νομιμότητα… αποκαταστάθηκε – και τώρα ομαδικές απολύσεις και λουκέτα

11

Τώρα που αποκαταστάθηκε η… νομιμότητα με την εισβολή των ΜΑΤ στο κτήριο της ΕΡΤ, η κυβέρνηση μπορεί ανενόχλητη να συνεχίσει το έργο της: απευθείας αναθέσεις και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, προσλήψεις ημετέρων με διαγωνισμούς μαϊμού, ανανεώσεις συμβάσεων με μεταμεσονύκτιες τροπολογίες αλλά και ομαδικές απολύσεις και σε άλλες εταιρείες του δημοσίου προς τέρψη των δανειστών. 

 

 

Αυτό το τελευταίο, το κρατάμε: Επόμενος «σταθμός» η ψήφιση του νόμου που θα αίρει κάθε εμπόδιο για τη διενέργεια ομαδικών απολύσεων. Και αν δεν ψηφίσουν οι βουλευτές δεν πειράζει. Υπάρχουν και οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Αυτό δεν έγινε και με την ΕΡΤ;

Κάντε μια  γύρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η φωτογραφία με τις χειροπέδες στην καγκελόπορτα του Ραδιομεγάρου είναι όλα τα λεφτά. Μετά ο καθένας, θα διαμορφώσει την άποψη που θέλει.

·         Επιλογή Α: «ήταν καμιά 50άρια αριστεροί, Συριζαίοι και γραφικοί οι οποίοι καταλάμβαναν παράνομα δημόσια περιουσία. Και τώρα που ξεκουμπίστηκαν, θα γίνουν και οι προσλήψεις των ταλαίπωρων συμβασιούχων που πέτυχαν στον διαγωνισμό (!!!) και περιμένουν να πάρουν τις θέσεις τους. Θα προχωρήσει η σύσταση της ΝΕΡΙΤ και θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους απολυμένους. Θα ζήσουμε όλοι καλύτερα. Και να μην συσταθεί η ΝΕΡΙΤ δεν πειράζει. Υπάρχουν και τα ιδιωτικά κανάλια. Θα πουλήσουμε και το αρχείο της ΕΡΤ για να μην πάει χαμένη η ιστορία του τόπου, θα δώσουμε το Ραδιομέγαρο σε ιδιώτη για να καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό και θα παρακολουθούμε ανενόχλητοι το χρηστικό θέμα για το πώς βγαίνουν ποιο αποτελεσματικά οι «κωλότριχες» (σ.σ θα το βρείτε και αυτό το ρεπορτάζ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

·         Επιλογή Β: «ήταν κάποιοι που έβαλαν στην άκρη για πέντε μήνες την αγωνία για την δική τους επόμενη ημέρα (άνεργοι είναι μην το ξεχνάμε) και θέλησαν να αντισταθούν στην αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης  να γκρεμίσει το Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα της χώρας μέσα σε ένα απόγευμα και χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο για τη διάδοχη κατάσταση. Ασφαλώς είχαν ίδιον όφελος διότι, αντιστεκόμενοι, προσπαθούσαν να υπερασπιστούν και τη θέση εργασίας τους. Δεν ήταν όμως μόνον αυτό. Ήταν η υπεράσπιση του προστατευτικού πλαισίου κατά των ομαδικών απολύσεων, του δημόσιου (και όχι κρατικού) χαρακτήρα της ΕΡΤ, των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου αντί της εξευτελιστικής απασχόλησης με δίμηνες συμβάσεις και αμοιβές που θα αποφασίσει ο …υπουργός.

Δημοκρατία σημαίνει να επιλέγεις ελεύθερα το «Α» ή το «Β» ή και το «Γ» ή και οποιοδήποτε γράμμα της αλφαβήτου. Εκτός όμως από την επιλογή, υπάρχουν και τα δεδομένα:

1.       Ένας υφυπουργός έχει βγει στη Βουλή και έχει παραδεχτεί ότι το νομικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις έχει… ξεπεραστεί από την αγορά. Η τρόικα είναι εδώ και σε λίγες ημέρες θα αντιληφθούμε τι σημαίνει η προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου με τα δεδομένα της αγοράς. Προσοχή: η αλλαγή του νόμου δεν αφορά μόνο τους «κοπρίτες» της ΕΡΤ ή άλλων δημόσιων εταιρειών που παίρνουν σειρά για «λουκέτο». Μιλάμε πλέον για τον ιδιωτικό τομέα.  

2.       Η ΕΡΤ έκλεισε με το επιχείρημα ότι ήταν άντρο αυθαιρεσίας. Την διαδέχτηκε (προς το παρόν) η ΔΤ και ο Έλληνας φορολογούμενος ο οποίος εισρέει καθημερινά στην εφορία για να πληρώσει μια ακόμη δόση φόρου, δεν έχει μάθει ούτε πόσο κοστίζει αυτό το εγχείρημα ούτε ποια είναι η επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό ακόμη και από την καταβολή αποζημιώσεων σε ανθρώπους η οποία απολύθηκαν τη μία ημέρα και επαναπροσλήφθηκαν την επόμενη.

3.       Με το κλείσιμο της ΕΡΤ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ανοίγει ο δρόμος να εφαρμοστεί το ίδιο μοντέλο και σε άλλες εταιρείες του δημοσίου. Αν το κλείσιμο θα είναι σωστό ή λανθασμένο, είναι πάλι θέμα επιλογής. Το θέμα είναι με ποια διαδικασία θα λαμβάνονται οι αποφάσεις.

4.       Οι νομικοί χρησιμοποιούν την φράση «διάδοχη κατάσταση». Είναι η πρακτική πολλών επιχειρηματιών μέχρι τώρα, να κλείνουν μια επιχείρηση για να απαλλαγούν από βάρη και εργαζόμενους (π.χ μια έγκυο) και να συνεχίζουν τη δουλειά τους κανονικότατα μέσα από ένα διαφορετικό εταιρικό σχήμα. Αυτή την παράνομη –σύμφωνα με αποφάσεις δικαστηρίων- πρακτική, ακολούθησε και η κυβέρνηση στην περίπτωση της ΕΡΤ. Ασφαλώς, θα υπάρξουν και νέες αποφάσεις δικαστηρίων, αυτή τη φορά επί του συγκεκριμένου θέματος. Βέβαια, θα χρειαστούν μήνες και χρόνια. 

 

Διαβάστε επίσης:

Οι απολυμένοι της ΕΡΤ συνεχίζουν τις μεταδόσεις

ΕΡΤ: Δελτίο ειδήσεων με …φόντο τα ΜΑΤ

Μετά το “μαύρο”, τα ΜΑΤ (upd)

Τα τελευταία λεπτά της ΕΡΑ

Ζωντανή εκπομπή έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

Έδεσαν με χειροπέδες την καγκελόπορτα της ΕΡΤ

Καψής: Σε δύο εβδομάδες η ΔΤ στο Ραδιομέγαρο

Σ.Κεδίκογλου: Η επιχείρηση στην ΕΡΤ έγινε νομιμότατα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More