H Τριπλή Συμφωνία για τις Τράπεζες

300x250

Ξεδιπλώνεται σιγά σιγά η τριπλή συμφωνία που είχε ξεκινήσει από το 2019 μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και των Τραπεζών (ΕΕΤ) στο θέμα της σταδιακής απόσβεσης των αναβαλλόμενης φορολογίας αλλά και των κερδών των τραπεζών. Το γεγονός ότι όλοι οι θεσμοί ανέχθηκαν τα υπερκέρδη των τραπεζών που προέρχονται από τα πολύ υψηλά επιτοκιακά περιθώρια φαίνεται ότι ήθελαν την υψηλή κερδοφορία των τραπεζών για να πληρωθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα οι αναβαλλόμενοι φόροι.

Έτσι δεν είναι τυχαίο πλέον ότι η μία μετά την άλλη συστημικές τράπεζες φέρνουν νωρίτερα το θέμα της εξόφλησης (απόσβεσης) των αναβαλλόμενων φόρων τους. Η αρχική συμφωνία έδινε περιθώριο εξόφλησης μέχρι το 2040 αλλά μετά το 2021 και την σταδιακά αυξανόμενη κερδοφορία των τραπεζών (μέχρι να φτάσουμε στα φετικά υπερκέρδη) έγινε ορατό το ενδεχόμενο να πάρει νωρίτερα το Κράτος τα λεφτά από την αναβαλλόμενη φορολογία. Έτσι και οι 4 συστημικές τράπεζες στις πρόσφατες δηλώσεις τους καταβάζουν τον χρονικό ορίζοντα εξόφλησης μέσα στην επόμενη δεκαετία, από το 2032 έως το 2034.

Στη συμφωνία αυτή καθοριστικό ρόλο έπαιξε και ο SSM ο οποίος όλο αυτό το διάστημα και με τις συνεχείς επισκέψεις των κλιμακίων του στην Αθήνα, πέρασε το μήνυμα στις τράπεζες ότι ‘όσο το συντομότερο εξοφλείσετε τις υποχρεώσεις στο ελληνικό Κράτος’ τόσο περισσότερο θα μπορείτε να πληρώσετε μεγαλύτερο μέρισμα στο μέλλον στους μετόχους σας. Έτσι τώρα που οι τράπεζες (οι νυν διοικήσεις τους) αποφάσισαν να εξοφλήσουν νωρίτερα τις υποχρεώσεις τους, ‘ξεκλείδωσε’ και το δικαίωμα αύξηση των διανεμόμενων κερδών στο 40 ή στο 50%.

Οι έλληνες πολίτες πότε θα εξυπηρετηθούν;

Το ζητούμενο όμως δεν είναι να είναι ικανοποιημένοι μόνο οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών (που οι περισσότεροι είναι ξένα funds) αλλά και οι έλληνες πολίτες. Το μεγάλα περιθώρια κερδοφορία των συστημικών τραπεζών και οι συνεχείς χρεώσεις των ελλήνων πολιτών για κάθε τους τραπεζική κίνηση, θα πρέπει σταδιακά να περιοριστούν.

Ήδη οι έλληνες πολίτες δυσφορούν για τις εξτρα χρεώσεις τόσο στην ηλεκτρονική τραπεζική όσο και στην λιανική τραπεζική (καταστήματα). Κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει και το θέμα αυτό επί τάπητος και να ασχοληθεί επισταμένως η Τράπεζα της Ελλάδος.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra