Η αγορά μπορεί να τρέξει χωρίς τραπεζικά… βαρίδια
Στοίχημα υψηλού ρίσκου παραμένουν οι τράπεζες αλλά ο ακραίος κίνδυνος απομακρύνθηκε. Ένα «νεύμα» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν αρκετό για να περάσουν οι επενδυτές από το risk off στο risk on, όσον αφορά τις «ταλαιπωρημένες» τραπεζικές μετοχές, κάτι που επέτρεψε και στο Γενικό Δείκτη να «αναρριχηθεί» κοντά στο σημαντικό τεχνικό όριο των 760 μονάδων.
Η δυναμική ανόδου των τραπεζικών μετοχών φαίνεται από την αξία των συναλλαγών της χθεσινής συνεδρίασης ότι ήταν αρκετά ισχυρή και αναμένεται να διατηρηθεί σήμερα, αν και δεν φαίνεται πιθανό να διατηρηθεί ο ίδιος ενθουσιασμός, που έδωσε χθες διψήφιο ποσοστό ανόδου στον τραπεζικό δείκτη.
Άλλωστε, μετά και τη χθεσινή ανοδική κίνηση, ο τραπεζικός δείκτης εξακολουθεί να χρειάζεται μια άνοδο σχεδόν κατά 40% για να φθάσει πάλι στα υψηλά έτους των 1.135 μονάδων, που έπιασε τον Ιούλιο.
Επιπλέον, βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο της αρχής της χρονιάς, κάτι που ενισχύει την εντύπωση ότι η διόρθωση των προηγούμενων ημερών ήταν υπερβολική και θα μπορούσε να θεωρηθεί δικαιολογημένη μόνο στην περίπτωση που οι τράπεζες βρίσκονταν καθ’ οδόν προς μια ακόμη «αιματηρή» -για τους μετόχους- ανακεφαλαιοποίηση.
Αυτό το σενάριο έχει αποκλεισθεί πλέον, έστω και αν θεωρητικά παραμένει στον ορίζοντα η απειλή από τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών αρχών. Το σημαντικό είναι ότι το ΔΝΤ δεν θα επιμείνει στη διενέργεια έκτακτων ελέγχων ποιότητας ενεργητικού, που είχαν «φορτώσει» τις τράπεζες με πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες 9 δισ. ευρώ, στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση.
Οι αισιόδοξοι αναλυτές βγαίνουν πλέον στο προσκήνιο, μετά την «καταιγίδα» των προηγούμενων ημερών και διατυπώνουν αισιόδοξες προβλέψεις για τις τράπεζες.
Η Axia ανακοίνωσε ότι διατηρεί τη σύσταση αγοράς και ανακοίνωσε υψηλές τιμές στόχους για τις τραπεζικές μετοχές: 6,68 ευρώ για την Πειραιώς, 3 ευρώ για την Alpha, 1,2 για την Eurobank και 0,49 ευρώ για την Εθνική.
Η Axia υπογραμμίζει ότι οι σχεδιασμένες ασκήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές (αξιολόγηση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού και το stress test) καθώς και οι αλλαγές ως προς τα λογιστικά πρότυπα (με το IFRS 9) εντέλει θα δώσουν στην αγορά περισσότερη σαφήνεια για την πραγματική εικόνα των τραπεζών, χωρίς να απαιτείται αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού (AQR).
Oι καταλύτες των ελληνικών τραπεζών παραμένουν άθικτοι και όσο οι εποπτικές αρχές θα επιμένουν στα συμφωνημένα πλάνα αναδιάρθρωσης του 2018 και τους στόχους ποιότητας ενεργητικού του 2019, το σύστημα θα έχει περιθώρια να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με το stress test του 2015, όταν οι τράπεζες είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί με βάση το δυσμενέστερο σενάριο, υπογραμμίζει ο οίκος.