fbpx

Η ανεργία σε διψήφιο νούμερο και ο Χατζηδάκης αυτοαποθεώνεται…

0 211

Ακούγοντας κάποιος τον Κωστή Χατζηδάκη να μιλάει για την ανεργία στην Ελλάδα, είναι σαν να ακούει ότι πλέον το πρόβλημα δεν υπάρχει.

Όμως, διαβάζοντας τα στοιχεία της Eurostat διαπιστώνεις ότι το πρόβλημα της ανεργίας υπάρχει, είναι εδώ και μάλιστα η Ελλάδα είναι αυτή που καταγράφει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων, 12,3% στην Ε.Ε. ενώ πρώτη σε ανεργία είναι η Ισπανία με 12,6%.

Οι δύο αυτές χώρες είναι οι μόνες στην Ε.Ε. που καταγράφουν διψήφιο ποσοστό ανεργίας και, ενδεχομένως, αυτός είναι ο λόγος που πανηγυρίζει ο υπουργός Εργασίας… Από την άλλη, η Τσεχία έχει παραδοσιακά το απόλυτο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, στο 2,4%. Ακολουθούν η Πολωνία (2,7) και η Γερμανία (2,8).

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι για να πετύχει αυτό το ποσοστό ο Χατζηδάκης και η κυβέρνηση έχουν μετέλθει ένα σωρό κόλπα και απατεωνιές. Όπως, για παράδειγμα, το ότι δεν καταγράφονται ως άνεργοι οι μακροχρόνια άνεργοι ενώ δεν θεωρούνται άνεργοι και αυτοί που κάνουν 3- 4 μεροκάματα τον μήνα.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τη Eurostat, είναι πως το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη σταμάτησε να μειώνεται τον Ιούνιο, ωστόσο, παραμένει σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Η απασχόληση, από την άλλη πλευρά, συνέχισε να αυξάνεται σε μέτριο βαθμό ακόμη και κατά το δεύτερο τρίμηνο, όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία.

Αν και ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη συνεχίζει να αυξάνεται, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης ή ακόμη και έναρξης ύφεσης, η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας εξακολουθεί να δείχνει ισχυρή ανθεκτικότητα.

Το παραπάνω ισχύει τόσο από την άποψη της εξέλιξης του ποσοστού ανεργίας όσο και από την άποψη της απασχόλησης. Το ποσοστό των ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε στο 6% τον Ιούνιο, το οποίο ήταν το ίδιο με τον Μάιο. Σταθερό παρέμεινε και το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη, στο επίπεδο του 6,6%. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, η ανεργία μειώθηκε κατά 1,3 και 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα. Σε απόλυτους αριθμούς, υπήρχαν 2,3 εκατομμύρια λιγότεροι άνεργοι στην ΕΕ και 1,96 εκατομμύρια λιγότεροι άνεργοι στην ευρωζώνη σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία της Eurostat.

Είναι επίσης καλή είδηση για την αγορά εργασίας της ΕΕ το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται. Η απασχόληση αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο τόσο σε ετήσια βάση όσο και σε τριμηνιαία. Ωστόσο, η αύξηση των απασχολουμένων επιβραδύνθηκε κάπως, γεγονός που μπορεί να σχετίζεται με την ελαφρώς αποδυναμωμένη ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ το πρώτο τρίμηνο η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε μόνο κατά 0,3%. Η ετήσια αύξηση επιβραδύνθηκε επίσης, από 2,8 σε 2,3% εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δείχνουν τα τρέχοντα στοιχεία της Eurostat.

Ωστόσο, ο κίνδυνος για τη μελλοντική ανάπτυξη της αγοράς εργασίας στο group των 27 χωρών είναι η περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ή ακόμη και η είσοδος της οικονομίας της ΕΕ σε τεχνική ύφεση. Η Isabel Schnabel, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μίλησε για μια τέτοια εκδοχή σε πρόσφατη συνέντευξη στο Reuters.

«Δεν βλέπω καμία ένδειξη παρατεταμένης, βαθιάς ύφεσης αυτήν τη στιγμή. Δεν είναι καν σαφές ότι θα υπάρξει τεχνική ύφεση στη ζώνη του ευρώ. Απλώς δεν θα το απέκλεια», δήλωσε η Schnabel, προσδιορίζοντάς μάλιστα τον υψηλό πληθωρισμό ως κίνδυνο, ο οποίος «θα μείνει μαζί μας για κάποιο χρονικό διάστημα». Σύμφωνα με την ίδια, οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα εξαφανιστούν γρήγορα.

Σύμφωνα με την Aegean Equity, αυτή η εξέλιξη μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, ακόμη και αν μια πιθανή οικονομική ύφεση επηρεάζει συνήθως την αγορά εργασίας με καθυστέρηση. Επιπλέον, είναι πιθανό να μην υπάρξει τόσο δραματική αύξηση της ανεργίας, όπως μετά την οικονομική κρίση του 2008 και του 2009. Αλλά θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα είναι δυνατόν να μειωθεί ο πληθωρισμός ή πόσο σκληρή θα πρέπει να είναι η περιοριστική πολιτική . Όσο πιο αυστηροί είναι οι περιορισμοί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά η ανεργία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More