Η ανοδική τάση υπό αδιάλειπτο έλεγχο
Του Γιώργου Σερεμέτα*
Η πρώτη εκλογική περίοδος έκλεισε και απομένει η δεύτερη εκλογική διαδικασία, με πιο πιθανό σενάριο, το πρώτο κόμμα να έχει τα ίδια, περίπου, εκλογικά ποσοστά. Το γεγονός αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να εκμηδενίσει το εκλογικό-πολιτικό ρίσκο της χώρας, καθώς αναμένουμε να εκλεγεί μια κυβέρνηση.
Η αγορά, ήδη, τοποθετήθηκε ως προς τη μελλοντική της αποτίμηση, με το άνοιγμα της Δευτέρας, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ο ημερήσιος τζίρος ξεπέρασε τα 350 εκατ. ευρώ, όταν το προηγούμενο διάστημα κυμαινόταν σε ημερήσια βάση, κατά μέσο όρο, κοντά στα 70 εκατ. ευρώ.
Στο γράφημα παρατηρούμε τη μηνιαία χρονική εξέλιξη του Γενικού Δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από το 2010 έως και σήμερα και διαπιστώνουμε:
- Σήμερα ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει την τιμή του Μαΐου 2011 (1.309 μονάδες).
- Για 13 χρόνια η ταλάντωση του Γενικού Δείκτη κυμαινόταν μεταξύ 500 και 980 μονάδων, με εξαίρεση τον Φεβρουάριο του 2014.
Η σημερινή χρονική στιγμή καθορίζει και αντικατοπτρίζει τις μελλοντικές αποτιμήσεις ορισμένων μετοχικών αξιών. Τα προηγούμενα χρόνια ο Γενικός Δείκτης ήταν τραπεζοκεντρικός και οποιαδήποτε ουσιαστική μόχλευση προερχόταν από τα οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών. Όμως, τα μνημόνια μείωσαν την τραπεζική επιρροή στον Γ.Δ.
Τα τελευταία χρόνια, τα οικονομικά αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου δείχνουν να καλυτερεύουν και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του κλάδου. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε τα πρόσφατα αποτελέσματά της Εθνικής Τράπεζας, καθώς παρουσίασε κέρδη για το α’ τρίμηνο 260 εκατ. ευρώ μετά τους φόρους, ενώ τα οργανικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 16% και έφθασαν τα 228 εκατ. ευρώ. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της ΕΤΕ παρουσίασε άνοδο κατά 15%, όταν ο αντίστοιχος ετήσιος στόχος είναι της τάξεως του 11%. Επιπλέον, τα νέα Κόκκινα Δάνεια ήταν μηδενικά, με τον δείκτη στο 5,1% και το σύνολο των NPEs στα 1,6 δισ. ευρώ.
Τα οικονομικά στοιχεία των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών μπορεί να διαφέρουν, αλλά δεν αποκρύπτουν την τάση. Η τάση αυτή πιθανότατα να επηρεάσει και την εξέλιξη του Γενικού Δείκτη. Όμως, δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας και τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα απασχολήσουν την ελληνική οικονομία και είναι:
- Η αυξημένη πιθανότητα απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Αρχικώς στις 9 Ιουνίου ο οίκος Fitch, μετέπειτα στις 4 Αυγούστου η Scope Ratings (δεν έχει την πιστοποίηση της ΕΚΤ), στις 15 Σεπτεμβρίου η Moody’s και τέλος στις 20 Οκτωβρίου η Standard & Poor’s.
- Η εξασφάλιση της καθοδικής πορείας του χρέους τα επόμενα χρόνια.
- Η χώρα υποχρεούται από φέτος να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα σε σχέση με το ΑΕΠ της (χωρίς να λεχθεί επισήμως, η οικονομία βρίσκεται σε ένα υβριδικό είδος μνημονίου).
- Τα νέα πλεονάσματα, αλλά και οι στόχοι για τις πρωτογενείς δαπάνες που οριοθετούνται, πλέον, στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, ωθούν σε αυξημένο βαθμό ρίσκου πραγματοποίησης, το πρόγραμμα παροχών της νέας κυβέρνησης.
* οικονομικός αναλυτής μετοχών-αγορών, πιστοποιημένος
από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Solidus Securities ΑΕΠΕΥ