Η άνοδος έφθασε στα όρια υπερβολής
Η… δεκάδα κερδοφόρων συνεδριάσεων και η ανάγκη διόρθωσης.
Γράφει: ο Νώντας Ψαρράς
Έχοντας εκπλήξει ευχάριστα με δέκα διαδοχικές συνεδριάσεις ανόδου και με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επεκτείνεται πέραν των τραπεζικών μετοχών, η αγορά έχει κατακτήσει αρκετές νέες κορυφές και αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Μια διορθωτική κίνηση πρέπει να θεωρείται εύλογη και ευεργετική για την αποκατάσταση ισορροπιών, ώστε να συνεχισθεί χωρίς βίαιες κάμψεις η κίνηση στο ανοδικό κανάλι.
Το σημείο από το οποίο θα εκδηλωθεί η διορθωτική κίνηση επιχειρούν να προσδιορίσουν οι αναλυτές. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ τονίζει ότι ο Γενικός Δείκτης «οδεύει ολοταχώς προς τον από μηνών στόχο μας των 785 μονάδων και μάλιστα με ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτές που φανταζόμασταν. Μόνο ένα απρόσμενο γεωπολιτικό γεγονός μπορεί να τον ανακόψει. Αν και εφ’ όσον η διόρθωση που ενδεχομένως ακολουθήσει, από την εξαιρετικά ισχυρή ζώνη αντίστασης των 785 – 806 μονάδων, δεν επεκταθεί χαμηλότερα του ανοδικού χάσματος των 714 μονάδων και το επιτρέψει το διεθνές κλίμα, τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε, μέχρι το τέλος του έτους, στην κατάκτηση και του επόμενου στόχου των 898 μονάδων».
Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα ανοδικά από το μεσημέρι και έκλεισε 1,25% υψηλότερα, πάνω και από τις 760 μονάδες, στις 763,42. Ο τραπεζικός δείκτης ήταν και πάλι ισχυρός, κλείνοντας με κέρδη 1,38%. Από τις τραπεζικές μετοχές ξεχώρισε η Εθνική, με άνοδο 2,56%. Η αξία των συναλλαγών πλησίασε τα 117 εκατ. ευρώ και κρίνεται ικανοποιητική, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει αρκετό βάθος στις εισροές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος και Motor Oil ήταν οι μετοχές εκτός τραπεζικού ταμπλό που ενισχύθηκαν με σημαντικούς τζίρους. Άνοδο κοντά στο 5% σημείωσε η ΔΕΗ με αξιοπρόσεκτη εμπορευσιμότητα. Η άνοδος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (3,90%) επιβεβαιώνει ότι αποτελεί τη μετοχή του κατασκευαστικού κλάδου που ξεχωρίζει αυτή την περίοδο, χάρη στα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα.
Το κεντρικό σενάριο, στο οποίο εστιάζει η αγορά, χωρίς προς το παρόν να διαψεύδεται, θέλει την Ελλάδα να μπαίνει σε μια νέα περίοδο πολιτικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, κάτι που περιορίζει αισθητά το ρίσκο χώρας και επιτρέπει στις αποτιμήσεις του ΧΑ να «αναπνεύσουν».
Οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων συγκλίνουν στην ίδια κατεύθυνση. Η απόδοση των δεκαετών τίτλων μειώθηκε χθες κάτω και από το 5,7%, πολύ κοντά στο χαμηλό πενταετίας που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014. Σε αυτά τα επίπεδα και με την απόδοση στη 2ετία να κινείται ακόμη χαμηλότερα, προεξοφλείται γρήγορη επιστροφή στην αγορά ομολόγων με δοκιμαστικές εκδόσεις, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.
Πάντως, μια ισχυρή και βιώσιμη άνοδος στο ΧΑ προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες χαμένες ευκαιρίες για την οικονομία. Η περίοδος ως το τέλος του 2018, στη διάρκεια της οποίας δεν θα υπάρξουν σημαντικά πρόσθετα βάρη από μέτρα προσαρμογής, θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να υπάρξει μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη με μοχλό τις αυξημένες επενδύσεις, καθώς η διετία 2019-2020 προδιαγράφεται δύσκολη, με την εφαρμογή των νέων μέτρων, που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, έστω και αν «αντικρίζονται» με θετικά αντίμετρα.
Οι δείκτες
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,84% στις 756,97 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει κάμψη κατά 0,69% στις 2.024,24 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 44,52 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 14 ενισχύονται, 30 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες.