fbpx

Η ανθεκτικότητα το κλειδί για ανάπτυξη, καινοτομία και προσέλκυση επενδύσεων

0 207

Του Γιώργου Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής*
Καθώς τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα κλονίζουν υφιστάμενες ισορροπίες στον πλανήτη, με την κλιματική κρίση να καλπάζει, η ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και η οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε πόλεις και περιφέρειες καθίσταται πλέον το κλειδί προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Οι τέσσερις ισχυρές τάσεις που επηρέασαν τις επενδυτικές αποφάσεις στην Ευρώπη από το 2021 όπου κατεγράφη μία ισχνή ανάκαμψη μετά την ισχυρή πτώση του 2020, ήταν η επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας, η στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, το κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και οι συνεχιζόμενες διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Αυτές, ξεκάθαρα προδιαγράφουν το που πρέπει να εστιάσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικοτητας τους, τη στιγμή που οι παγκόσμιες ενεργειακές αναταράξεις και η προοπτική ύφεσης, διαφοροποιούν την ελκυστικότητα ευρωπαϊκών επενδυτικών προορισμών και τομέων οικονομίας και θέτουν σε καθυστέρηση ή αναστολή επενδυτικά σχέδια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτό το ρευστό κοινωνικο-οικονομικό και γεωπολιτικό πλαίσιο παγκοσμίως, το 2021 αποτέλεσε για την Ελλάδα μία εντυπωσιακή χρονιά από πλευράς άμεσων ξένων επενδύσεων, με ρεκόρ των τελευταίων 3 δεκαετιών και τη δεύτερη καλύτερη χρονιά μετά το 2000. Ειδικότερα την τελευταία διετία, οι επενδύσεις αθροιστικά στην Ελλάδα, αποτέλεσαν το 24% του συνόλου των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 22 χρόνια, ενώ αυξήθηκαν κατά 78,4% το 2021 σε σύγκριση με το 2020, η μεγαλύτερη αύξηση που σημειώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο (64,3%).

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Αττικής, με το μεγαλύτερο μερίδιο στη δημιουργία της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (47.7%), βρίσκεται στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος με μία σειρά σημαντικών επενδύσεων τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επενδυτική πρόταση της Μicrosoft Corporation, που αφορά στη δημιουργία Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων με τρία (3) Κέντρα Δεδομένων (Data Centers) σε Σπάτα και Κορωπί. Η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, εντάχθηκε στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων με αξία ιδίας επένδυσης, συνακόλουθων επενδύσεων και προστιθέμενης αξίας, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. € σε βάθος 10ετίας και θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας. Σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις καταγράφονται επίσης και στον τομέα του τουρισμού καθώς σημειώνει σημαντική άνοδο στις εισροές ξένων τουριστών με αύξηση της μέσης δαπάνης. Επενδύσεις άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, αρκετά εκ των οποίων παραθαλάσσια resorts κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, υλοποιούνται ή δρομολογούνται τα επόμενα χρόνια.

Κινούμενη στο ίδιο τρίπτυχο, ψηφιακή τεχνολογία – βιώσιμη ανάπτυξη – δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού, η Περιφέρεια Αττικής, επικεντρώνεται εξειδικευμένα με βελτιούμενες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις προοπτικές που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες και εκπονεί σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Περιφέρειας έως τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων ψηφιακού εγγραμματισμού για «ψηφιακά αναλφάβητους. Επιπλέον, η Περιφέρεια εκπονεί σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ, πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών σε Δήμους με δωρεάν εξοπλισμό προωθώντας δράσεις κυκλικής οικονομίας, ενώ τέθηκε σε εφαρμογή το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής, το πρώτο σε όλη την Ελλάδα, με στόχο τη συστηματική καταγραφή και συλλογή των παραγόμενων ποσοτήτων και επιδόσεων. Η οικοδόμηση ανθεκτικότητας αποτελεί βασική προτεραιότητα που θα στηριχθεί σε μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση κινδύνων με στήριξη στις νέες τεχνολογίες και τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης.

Συνολικά το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής 2021-2027, προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, ιδιαιτέρως αυξημένο κατά 54% σε σχέση με την προγραμματική περίοδο 2014-2020, εστιάζει στους ως άνω βασικούς άξονες και συγκεκριμένα:

• 200 εκ. € για δράσεις ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, έρευνας, καινοτομίας
• 330 εκ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής
• 130 εκ. € για βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα- βελτίωση οδικής ασφάλειας
• 650 εκ. € για Ενίσχυση Κοινωνικής Συνοχής, βελτίωση υγειονομικής περίθαλψης και κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης-κοινωνικής πρόνοιας

Για την υλοποίηση του προγράμματος με προσαρμογή στις νέες συνθήκες ανθεκτικότητας, η Περιφέρεια Αττικής, γίνεται εξυπνότερη με χρήση νέων τεχνολογιών και τεχνητής νοημοσύνης, ταχύτερη σε αντιστοιχία με την ταχύτητα εξέλιξης της κλιματικής κρίσης, της επιστήμης και τεχνολογίας και πιο συστημική οργανώνοντας με συνέπεια και πρόγραμμα τη νέα στρατηγική της.

* Ο Γ. Πατούλης θα συμμετέχει στο Olympia Forum IΙI, το οποίο διεξάγεται σήμερα, 20 Οκτωβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 21-22 Οκτωβρίου 2022 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Πηγή άρθρου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More