fbpx

ΕΤΕ: Οι νικητές του i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία

0 15

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Διαγωνισμός της Εθνικής Τράπεζας «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία» αναδεικνύοντας δέκα προτάσεις οι οποίες βραβεύτηκαν με χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 49.000 ευρώ. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Διαγωνισμός της Εθνικής Τράπεζας «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία» αναδεικνύοντας δέκα προτάσεις οι οποίες βραβεύτηκαν με χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 49.000 ευρώ.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 674 με υποβολή 403 προτάσεων. Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εστιάστηκε στην εξεύρεση λύσεων σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και σχετίζονται με το περιβάλλον, την ασφάλεια των τραπεζικών συναλλαγών και τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου.

Σε τελετή που διοργανώθηκε την Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011 στο Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τράπεζας, απονεμήθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία», παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κας Άννας Διαμαντοπούλου, του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού κ. Αντώνη Μαρκόπουλου, του Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας κου Βασίλειου Ράπανου και του Διευθύνοντος Συμβούλου κου Απόστολου Ταμβακάκη, στελεχών της Τράπεζας και παραγόντων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Οι νικητές έχουν ως εξής:

– Το πρώτο χρηματικό βραβείο αξίας €20.000 απονεμήθηκε στον κ. Τσεκούρα Παναγιώτη για την πρότασή του στο τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας με τίτλο «Φωτοβολταϊκοί και θερμικοί ηλιακοί συλλέκτες Fresnel». Ο κ. Τσεκούρας είναι 27 ετών, διδακτορικός φοιτητής του ΕΜΠ.

– Το δεύτερο χρηματικό βραβείο αξίας €10.000 απονεμήθηκε στην κ. Χατζηδημήτρη Μαγδαληνή για την πρότασή της η οποία συνδυάζει τα κοινωνικά δίκτυα και τις συναλλαγές μέσω κινητού, με τίτλο «Από τα κοινωνικά δίκτυα στα δίκτυα πληρωμών».

– Το τρίτο χρηματικό βραβείο αξίας €6.000 απονεμήθηκε στον κ. Κώστα Αθανάσιο και στην κα Φιλλιπαίου Γεωργία για την πρόταση εξοικονόμησης ενέργειας με τίτλο «Συσκευή 4ΕCO2 συνεχούς αναπροσαρμογής της βέλτιστης λειτουργίας του συστήματος καύσης με δυνατότητα καταγραφής».

– Το τέταρτο χρηματικό βραβείο αξίας €4.000 απονεμήθηκε στον κ. Διαμαντίδη Αναστάσιο για την πρότασή του στον τομέα παροχής υπηρεσιών μέσω διαδικτύου με τίτλο «Προσφορά υπηρεσιών σε καταναλωτές για την εύρεση του κατάλληλου επαγγελματία και σε επαγγελματίες για άμεση προσφορά εργασίας».

Στις υπόλοιπες έξι προτάσεις που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού απονεμήθηκαν χρηματικά βραβεία αξίας €1.500.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων στην τρίτη φάση του διαγωνισμού ήταν τα 30 έτη, με το ένα τρίτο των συμμετεχόντων να είναι γυναίκες.
Στην τελετή παρέστη ως κεντρικός ομιλητής ο συγγραφέας και σκηνοθέτης κ. Δοξιάδης Απόστολος, που ανέλυσε, διαχρονικά, την έννοια της καινοτομίας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου, που τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας της Εθνικής για την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και τις ενέργειες της πολιτείας μέσω ενδεικτικά του προγράμματος «Ζεύξεις» για αξιοποίηση, σε διεθνές επίπεδο, των ιδεών.

Ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού κ. Αντώνης Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στις νομοθετικές δράσεις του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την ενίσχυση της καινοτομίας.

Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «Η εποχή μας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα, αρκεί να αποφασίσουμε να κινητοποιηθούμε, να συνεργαστούμε και να καινοτομήσουμε. Συνειδητοποιώντας τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα ως χώρα, επενδύοντας στη γνώση και στις δημιουργικές ιδέες, μπορούμε να πετύχουμε κάτι που άλλες χώρες με ανάλογους πληθυσμούς έχουν ήδη καταφέρει. Σημαντικό είναι να περάσουμε στη δράση. Είναι απαραίτητο να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, και σε συλλογικό επίπεδο, να δώσουμε κίνητρα για να πάμε κόντρα σε νοοτροπίες του χθες. Πρωτοβουλίες που θα προέρχονται τόσο από την πλευρά της Πολιτείας, όσο και από την επιχειρηματική κοινότητα».

Η Γενική Διευθύντρια Λειτουργιών της Εθνικής κα Τζάκου-Λαμπροπούλου αναφέρθηκε στην πελατοκεντρική στρατηγική του i-bank, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Εθνικής, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες με κύρια χαρακτηριστικά την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Αυτές οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν:

– Την καθιέρωση του ετήσιου διαγωνισμού i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία.

– Τη δημιουργία του i-bank store, ενός πρωτοποριακού για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα πολυχώρου ηλεκτρονικής τραπεζικής που βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες i-bank.

– Τη δημιουργία της ιστοσελίδας www.deixtous.gr για τη μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

Επίσης, ανακοινώθηκε η έναρξη του δεύτερου διαγωνισμού «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία» για το 2011. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί από το site του διαγωνισμού www.nbg.gr/ibank/innovation η νέα θεματολογία του δεύτερου διαγωνισμού.

Ομιλία κ. Απόστολου Ταμβακάκη, Διευθύνοντος Συμβούλου Εθνικής Τράπεζας

Σας ευχαριστώ για την ευγενική ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση της Εθνικής Τράπεζας.

‘Δείτε και εσείς την ιδέα σας να έρχεται στο φως’. Η προτροπή αυτή, που εκφράστηκε μέσα από την καμπάνια του Διαγωνισμού, πραγματοποιείται σήμερα.

Στη δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας θεωρούμε ότι η σωστή στρατηγική είναι να κατευθύνουμε συστηματικά και παρέχοντας τα κατάλληλα κίνητρα, νέους κυρίως ανθρώπους με γνώση και ευρύτητα πνεύματος, προς την επιχειρηματικότητα με σημείο αιχμής την καινοτομία και τη χρήση τεχνολογίας, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα συλλογικό πνευματικό κεφάλαιο ικανό να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας.

Είναι μεγάλη χαρά για εμάς να βλέπουμε ότι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε για πρώτη χρονιά είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Με 674 συμμετέχοντες, μάλιστα πολλοί από αυτούς είναι σήμερα κοντά μας, και τις 403 προτάσεις τους, πιστεύουμε ότι έγινε μια πολύ καλή αρχή στην προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου θεσμού για την παραγωγή, την προώθηση και την υποστήριξη καινοτόμων ιδεών. Μας τιμά πραγματικά η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι υποψήφιοι που κατέθεσαν την πρότασή τους.

Η Εθνική Τράπεζα πέρα από τη διοργάνωση και τις βραβεύσεις βρίσκεται σε συζητήσεις με συμμετέχοντες για την αξιοποίηση ορισμένων από τις προτάσεις.

Κυρίες και Κύριοι,

Η εποχή μας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα, αρκεί να αποφασίσουμε να κινητοποιηθούμε, να συνεργαστούμε και να καινοτομήσουμε. Συνειδητοποιώντας τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα ως χώρα, επενδύοντας στη γνώση και στις δημιουργικές ιδέες, μπορούμε να πετύχουμε κάτι που άλλες χώρες με ανάλογους πληθυσμούς έχουν ήδη καταφέρει. Στην Ελλάδα έχουμε μόνο μερικές δεκάδες καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ανά εκατομμύριο κατοίκους, όταν σε χώρες όπως οι Σκανδιναβικές οι καταθέσεις αυτές μετρώνται σε εκατοντάδες. Κάθε δράση που συνεισφέρει στην αύξηση αυτού του αριθμού, ο οποίος άλλωστε χρησιμοποιείται ως βασικός δείκτης ανάπτυξης μιας χώρας, αλλά και γενικότερα του πνευματικού μας κεφαλαίου, είναι εθνικής σημασίας.

Δε χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε σε ρητορικό επίπεδο τις συνταγές επιτυχίας που όλοι πλέον γνωρίζουμε. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να περάσουμε στη δράση. Είναι απαραίτητο να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, και σε συλλογικό επίπεδο, να δώσουμε κίνητρα για να πάμε κόντρα σε νοοτροπίες του χθες. Πρωτοβουλίες που θα προέρχονται τόσο από την πλευρά της Πολιτείας, και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θα μας αναπτύξει ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού Κύριος Μαρκόπουλος, όσο και από την επιχειρηματική κοινότητα.

Η υποστήριξη και επιβράβευση των νέων με ιδέες και όραμα, του ανθρώπινου κεφαλαίου που ενεργοποιείται στην κατεύθυνση της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας, αποτελεί σημαντική και σταθερή επιδίωξη της Εθνικής Τράπεζας.

Οι νέοι άνθρωποι που θα βραβεύσουμε απόψε, αλλά και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, έχουν όλοι κερδίσει μέσα από τη διαδικασία του Διαγωνισμού i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία. Μια διαδικασία την οποία είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε, ούτως ώστε ο 2ος Διαγωνισμός να φέρει και άλλες αξιόλογες ιδέες στο φως.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, για άλλη μια φορά, τα Πανεπιστήμια για τον καθοριστικό τους ρόλο στην επιτυχία του Διαγωνισμού: το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η δυναμική που αποκτά η πρωτοβουλία αυτή πηγάζει από τα ίδια τα Πανεπιστήμια που παρέχουν την τεχνογνωσία τους, κινητοποιούν τη νεολαία, και συμβάλλουν στη διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος για το άνοιγμα των πνευματικών οριζόντων της.

Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 170 ετών δημιουργικής πορείας της Εθνικής Τράπεζας, συνυφασμένης με τη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Κράτους, επενδύουμε σε πρωτοβουλίες που μεταδίδουν το πνεύμα της καινοτομίας και κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More