fbpx

Η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά προβληματίζει την κυβέρνηση

0 111

Με ενδιαφέρον αναμένονται ο αποφάσεις που θα λάβει η διϋπουργική σύσκεψη στις 09.30 στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τις λεπτομέρειες της τελετής για την εξόδιο ακολουθία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος απεβίωσε χθες σε ηλικία 82 ετών.

Το Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε η όποια απόφασή του να δοκιμάσει τις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με τον “φιλοβασιλικό” όροφο της “δεξιάς πολυκατοικίας” και παράλληλα να πυροδοτήσει νέο σφοδρό γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έτσι αφενός θέλει να ικανοποιήσει τα αιτήματα της “βασιλικής” οικογένειας και αφετέρου να μην πυροδοτήσει πολιτική ένταση ιδίως με το κεντρογενές κομμάτι της εκλογικής βάσης.

Τα μέλη της οικογένειας που βρίσκονται στην Αθήνα έχουν εκφράσει την επιθυμία τους προς τον πρωθυπουργό, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος να ταφεί στο Τατόι και μάλιστα με τιμές αρχηγού κράτους και είναι γνωστό ότι διαχρονικά η οικογένεια Μητσοτάκη διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την οικογένεια Γλύξμπουργκ, από την εποχή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που χαρακτήρισε “unfair” το ιστορικό δημοψήφισμα το οποίο σήμανε το οριστικό τέλος της βασιλείας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Πέμπτη, στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη βρέθηκαν οι δύο γιοι του Κωνσταντίνου, ο Παύλος και ο Νικόλαος, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους Κωνσταντίνο Λιδωρίκη, όπου και ενημέρωσαν την κυβέρνηση για την εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση της υγείας του πατέρα τους και έθεσαν επί τάπητος τα πρώτα διαδικαστικά ζητήματα. Ο κ. Γεραπετρίτης κατέγραψε τα δεδομένα, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, αλλά αποφάσεις δεν ελήφθησαν, με δεδομένο ότι ακόμα δεν είχε επέλθει το μοιραίο. Στη σημερινή σύσκεψη, μεταξύ άλλων, αναμένεται να είναι παρόντες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κ.α.

Πάντως φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένα κώλυμα, ώστε ο Κωνσταντίνος να ταφεί στο Τατόι, εφόσον το επιθυμεί η οικογένεια του και όσον αφορά το πού θα γίνει η εξόδιος ακολουθία, καθώς αναμένονται στη χώρα μας μέλη βασιλικών οικογενειών του εξωτερικού, αυτή θα γίνει στη Μητρόπολη Αθηνών.

Το μείζον ωστόσο θέμα είναι αν θα αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους, με το σκεπτικό ότι ως το 1967 υπήρξε αρχηγός του ελληνικού κράτος και των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι απόψεις διίστανται, ωστόσο μάλλον η κυβέρνηση δεν προκρίνει την επιλογή της κηδείας με τιμές αρχηγού κράτους και είναι ερωτηματικό ακόμη αν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα στη σορό και αν δικαιούται να ταφεί δημοσία δαπάνη.

Ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε μια ισορροπημένη δήλωση, σύμφωνα με τη οποία:

“Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Από τραύματα τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής. Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του”

Ωστόσο στελέχη της κυβέρνησης όπως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. δεν κρύβουν τα φιλοβασιλικά αισθήματα τους, καθώς έγραψε στο twitter: “Τέλος εποχής. Υπήρξε Ολυμπιονίκης, Αξιωματικός, Βασιλιάς. Πάντα Έλληνας. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του”.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More