Η φτώχια από τις βασικές αιτίες της εγκληματικότητας ανηλίκων
*Του Βασιλη Ταλαμαγκα
Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να ερμηνεύσει την τεράστια έξαρση που παρουσιάζει η βια μεταξύ των ανηλίκων .
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για το πρώτο οκτάμηνο του 2024 παρατηρείται αύξηση των περιστατικών εγκληματικότητας ανηλίκων συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 κατά 47%. Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 30η Αυγούστου 2024 καταγράφηκαν 7.180 περιστατικά την ώρα που το πρώτο οκτάμηνο του 2023 είχαν καταγραφεί 4.875 περιστατικά.
Παράλληλα αυξήθηκε και ο αριθμός των ανήλικων δραστών από 6.157 που ήταν πέρυσι σε 8.978 φέτος, με τα περιστατικά πρόκλησης σωματικών βλαβών να αγγίζουν τα 666 φέτος, σε σχέση με τα 383 που καταγράφηκαν πέρυσι.
Οι επιστήμονες λένε ότι οι σημερινοί έφηβοι έχουν να θυμούνται ως υποκειμενική βιούμενη παιδική εμπειρία μόνο καταστροφές, δεινά και μία συνεχή προτροπή για εξατομίκευση από την οικονομική κρίση που το αφήγημα ήταν “κάνε ό,τι μπορείς για να βγεις από αυτή την κατάσταση, ανταγωνίσου τον άλλον άνθρωπο” μέχρι την πανδημία που και πάλι το δημόσιο αφήγημα ήταν “απόφυγε τον διπλανό σου γιατί αποτελεί απειλή και κίνδυνο για τη ζωή σου».
Αυτό άφησε κουσούρια ….
Η ανησυχία δεν είναι πια για την ποσοτική τους αναβάθμιση, αλλά για την ποιοτική μετάλλαξη των περιστατικών . Υπάρχει και κάτι άλλο εξίσου ανησυχητικο .
Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μεγαλύτερη εμπλοκή των ανηλίκων με τη χρήση ουσιών αλλά και εμπλοκή όλο και νεαρότερων παιδιών σε περιστατικά βίας.
Τα ανήλικα που εμπλέκονται σε κακουργηματικές πράξεις προέρχονται, στην συντριπτική τους πλειονότητα από επιβαρυμένα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.
Οι νέες τεχνολογίες έχουν προσδώσει στο φαινόμενο μία καινούρια διάσταση, συστήνοντας μία σύγχρονη μορφή βίας τη διαδικτυακή παρενόχληση και τον εκφοβισμό .
Πάνω από όλα όμως το ζήτημα της παραβατικότητας, ειδικά στα παιδιά και τους έφηβους, είναι ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως τις ίδιες τις οικογένειες. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμιά περίπτωση την οικογένεια ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών .
Αρα την ώρα που η κοινωνία «σοκάρεται» από την ακραία βία ανηλίκων, ας αναστοχαστει , αν η σημερινή οικογένεια που πλήττεται από την ανέχεια , μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα .