Η Κομισιόν εξετάζει αύξηση στο 45% του στόχου για ενεργειακό μερίδιο από ΑΠΕ ως το 2030
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει κατά πόσο μπορεί να αυξηθεί ο στόχος του ενεργειακού μεριδίου από ανανεώσιμες πηγές στο 45% έως το 2030, αντί του 40% που έχει προταθεί, ώστε να επιταχύνει την απεξάρτησή της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά τη στρατιωτική εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
“Εργαζόμαστε πυρετωδώς πάνω σε αυτό, λαμβάνοντας υπόψη πρώτα απ’ όλα την πρόταση για μετάβαση από το 40% στο 45%, αλλά και το γεγονός των υψηλότερων τιμών της ενέργειας”, δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής Ενέργειας της Επιτροπής, Mechthild Woersdoerfer, μιλώντας σήμερα με ευρωβουλευτές.
Όπως σημειώνει το Reuters, η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ, ενώ η Κομισιόν είχε προτείνει το στόχο για μερίδιο 40% από ΑΠΕ το 2030 πέρυσι.
Το 2020 η ΕΕ είχε καλύψει το 22% της συνολικής της κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική, η ηλιακή και η βιομάζα.
Το μερίδιο ποικίλλει ευρέως μεταξύ των χωρών, από άνω του 50% στη Σουηδία έως λιγότερο από 10% στο Λουξεμβούργο.
Ο νέος στόχος θα εξαρτηθεί από τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που βρίσκονται σε συζητήσεις για διευρυμένη δέσμη νόμων για την κλιματική αλλαγή και την ταχύτερη μείωση των εκπομπών ρύπων της ΕΕ.
Ο στόχος για μερίδιο 45% έχει ήδη την υποστήριξη του βασικού διαπραγματευτή της ευρωβουλής, αλλά βιομηχανικών ομίλων ΑΠΕ όπως η SolarPower Europe, αν και ο κλάδος ζητά από τις Βρυξέλλες να κάνουν περισσότερα για να ξεμπλοκάρουν χρόνιες καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις των έργων.
Ο αρμόδιος ευρωβουλευτής Μάρκους Πίπερ, δήλωσε ότι χρειάζεται επειγόντως η νέα ανάλυση ώστε να ενημερώσει στις διαπραγματεύσεις και προέτρεψε την Επιτροπή να μην περιμένει μέχρι το καλοκαίρι.
“Διαφορετικά θα ξεκινήσουμε ξανά από την αρχή”, είπε.
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι ο τριπλασιασμός της αιολικής και ηλιακής της ΕΕ έως το 2030, προσθέτοντας 480 GW αιολικής ενέργειας και 420 GW ηλιακής ενέργειας, θα μπορούσε να αντικαταστήσει 170 bcm φυσικού αερίου ετησίως.
Η Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει τον Μάιο το σχέδιο για την κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027. Από την πλευρά της, η κ. Woersdoerfer δήλωσε σε αυτό θα περιλαμβάνεται και πρόταση για απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.