Η κοστολόγηση του 13ου-14ου μισθού και η διαχρονική υποκρισία
Του Βασιλη Ταλαμαγκα
Πρότυπη δίκη για το μείζον θέμα της επαναφοράς του 13ου και του 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα, αποφάσισε να διεξάγει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Συμβούλιο της Επικρατείας. Για την συγκεκριμένη κίνηση είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα της ΑΔΕΔΥ, το οποίο έγινε αποδεκτό από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Ουσιαστικά, η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι πρέπει να επανέλθει η καταβολή του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς δεν συντρέχουν πια, οι λόγοι που είχαν οδηγήσει στην κατάργησή τους. Στο ιδιο μήκος κύματος κινούνται τόσο το ΠΑΣΟΚ οσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αλλα κόμματα της αντιπολίτευσης .
Σοβαροί παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι η δαπάνη για να επανέλθει ο 13ος και ο 14ος μισθός στο δημόσιο τομέα, υπολογίζεται στα επίπεδα του 1,6 – 1,7 δισ. ευρώ. Από το υπουργείο οικονομικών, παρα την δεδομένη πολιτική βούληση, έχει επισημανθεί ατύπως ότι η επιβάρυνση για να ξαναδοθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι πολύ μεγάλη και θα πρέπει να εντοπιστεί στον προϋπολογισμό το αντίστοιχο ποσο .
Το συγκεκριμένο καθεστώς των 12 μισθών, εφαρμόζεται εδώ και 12 χρόνια στο δημόσιο τομέα, απόρροια την οικονομικής κρίσης των μνημονίων . Τα δώρα στο δημόσιο έχουν διεκδικηθεί και στο παρελθόν από την ΑΔΕΔΥ και το ΣτΕ έκρινε το 2019 ότι ήταν συνταγματική η περικοπή τους, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Τώρα, μένει να κριθεί εάν οι νέες δημοσιονομικές συνθήκες είναι τέτοιες, – αφού η Ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί- ώστε να αλλάξει η σχετική απόφαση, προς όφελος των δημοσίων υπαλλήλων.
Ιδιαίτερη σημασία μπορεί να έχει και το γεγονός ότι την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού έχει ζητήσει επίσημα και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ και όχι μονο υποστηρίζεται ότι το επιχείρημα της έλλειψης δημοσιονομικού χώρου, αποδομείται εύκολα από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που παρουσιάζουν αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 7,7% την πενταετία που μας πέρασε, ποσοστό υπερδιπλάσιο της Ε.Ε. και τριπλάσιο της ευρωζώνης. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι στην πολιτική συνεχίζει να κυριαρχεί η υποκρισία . Αλλιώς τώρα που – σύμφωνα με την κυβέρνηση καλυτέρευσε η οικονομία- οι μισθοί ηδη θα έπρεπε να είχαν δοθεί ….Αλλιώς η υποκρισία ταιριάζει γάντι στην κυβέρνηση …
Πηγή: Καθημερινή One VOICE