fbpx

Η Μάντσεστερ Σίτι, οι 100 και πλέον παραβάσεις της και τα “παραθυράκια”

0 675

Του Μάνου Σταραμόπουλου*
Εδώ είμαστε πάλι.. Μετά από 3 χρόνια, η Μάντσεστερ Σίτι για άλλη μια φορά παλεύει με κατηγορίες ότι παραβίασε τους οικονομικούς κανόνες της Premier League και του Financial Fair Play της UEFA.

Ήδη τον Φεβρουάριο του 2020, η UEFA είχε απαγορεύσει στον σύλλογο του Εμίρη του Άμπου Ντάμπι, Μανσούρ μπιν Ζαγέντ για 2 χρόνια να συμμετέχει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με χρηματική ποινή 30 εκατ. ευρώ. Λίγο μετά ο αγγλικός σύλλογος προσέφυγε ως γνωστόν στο περίφημο CAS (Τριμελές Διαιτητικό Δικαστήριο με έδρα την Λωζάννη) και ως δια… μαγείας η ποινή έσβησε και το πρόστιμο από 30 εκ. ευρώ έπεσε στα 10 εκατ. ευρώ, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Δηλαδή, πως η Ανεξάρτητη Επιτροπή του Δημοσιονομικού Κανονισμού την είχε τιμωρήσει; Το αφήνουμε.

Πάμε παρακάτω. Έρχεται τώρα η Premier League η οποία ασκεί απευθείας δίωξη στην Σίτι, κατηγορώντας τον σύλλογο του Γκουαρδιόλα ότι παραβίασε αρκετούς κανόνες (100!!!) του οικονομικού fair play τις σεζόν από το 2009 -10 έως το 2017-18. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε την Σίτι σε μια ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα έχει πρόεδρο τον Μάρει Ρόζεν.

Οι παραβάσεις, συνοπτικά, αφορούν την παροχή «ακριβών οικονομικών πληροφοριών που παρέχουν αληθινή και δίκαιη εικόνα της οικονομικής θέσης του συλλόγου, με απόλυτα καλή πίστη». Η διοίκηση της Σίτι πήρε δικηγόρο τον Λόρδο Πράνικ (φημισμένο ιδιαιτέρως στην πατρίδα του) με μηνιαίο μισθό 1,8 εκατ. ευρώ!!!

Παραβιάστηκαν κανόνες: Τουλάχιστον 5 ομάδες κανόνων έχουν παραβιαστεί για την Αγγλική Λίγκα. Πρώτα απ’ όλα σχετικά με το θέμα των “εσόδων -συμπεριλαμβανομένων των χορηγιών- των συνδεδεμένων μερών της και των λειτουργικών της εξόδων”. Και, θυμηθείτε, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Deloitte, η Σίτι είναι ο σύλλογος με τα περισσότερα έσοδα το 2022, πάνω από 730 εκατομμύρια ευρώ, με αύξηση 13% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Και έσοδα από τον εμπορικό τομέα 373 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνέχεια, η δεύτερη ομάδα εικαζόμενων παραβιάσεων: οι κανόνες “που απαιτούν από έναν σύλλογο να περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες της αμοιβής του προπονητή” που σχετίζονται με τις σεζόν 2009-10 έως και 2012-13 καταστρατηγήθηκαν, επομένως η περίοδος στην οποία προπονητής ήταν ο Ιταλός Ρομπέρτο Μαντσίνι (ομοσπονδιακός σήμερα στην εθνική του ομάδα) και επίσης «τις λεπτομέρειες της αμοιβής των ποδοσφαιριστών από το 2010-11 έως το 2015-16».

Τρίτος τύπος παράβασης: συμμόρφωση με τους κανόνες του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι της UEFA (Financial Fair Play), μεταξύ 2013-14 και 2017-18. Επιπλέον, αυτοί που αφορούν την “κερδοφορία και βιωσιμότητα των συλλόγων της Premier League” τις σεζόν 2015-16 έως 2017-18. Aκόμη η Μάντσεστερ Σίτι φέρεται να έχει επίσης παραβιάσει τους κανόνες της Λίγκας που απαιτούν από τις ομάδες-μέλη να λειτουργούν και να βοηθούν την Premier στις έρευνές της, από τον Δεκέμβριο του 2018 έως σήμερα.

Οι διαδικασίες ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής, που διορίστηκε από τη δικαστική επιτροπή της Premier League, θα είναι «εμπιστευτικές και θα ακουστούν ιδιωτικά». Αυτό το όργανο θα μπορεί να προτείνει στη Λίγκα την τιμωρία του συλλόγου, από αφαίρεση βαθμών σε αυτό το πρωτάθλημα, μέχρι και τον αποκλεισμό από την Premier League ή ακόμη και ένα πρόστιμο. Υπάρχει επίσης όριο ή απαγόρευση εγγραφής νέων ποδοσφαιριστών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η απάντηση: Όμως, η Σίτι θα έχει την ευκαιρία να αμυνθεί και άπαντες γνωρίζουν πόσο καλούς δικηγόρους και με πόσο καλές αμοιβές συνεργάζεται. Όταν αθωώθηκε από το CAS είχε συνήγορο τον Ελβετό καθηγητή, Ούλριχ Χάας (έχει εργασθεί και για ελληνικές ομάδες), ενώ Πρόεδρος ήταν ο Ολλανδός, Μάνφρεντ Ναν (επίσης γνωστός των ελληνικών συλλόγων).

Φυσικά η διοίκηση της Μάντσεστερ Σίτυ δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, απάντησε γρήγορα: «Η Μάντσεστερ Σίτι είναι έκπληκτη από τη δημοσίευση αυτών των υποτιθέμενων παραβιάσεων των κανόνων της Premier League , ιδίως όσον αφορά τη μεγάλη δέσμευση και τη μεγάλη ποσότητα λεπτομερούς υλικού που παρέχεται στο EPL (η Λίγκα)», αναφέρει.

«Η ομάδα χαιρετίζει την επανεξέταση αυτού του θέματος από μια ανεξάρτητη Επιτροπή για να εξετάσει αμερόληπτα το σύνολο των αδιάψευστων στοιχείων που υπάρχουν για να υποστηρίξει τη θέση της. Ως εκ τούτου, ανυπομονούμε να τελειώσει αυτό το θέμα μια για πάντα».

Η έρευνα, όπως και αυτή του 2018, ξεκίνησε χάρη στις αποκαλύψεις των εγγράφων του Football Leaks, που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel. Οι διαφωνίες του Πρωθυπουργού -αποτέλεσμα των εργασιών που ξεκινούν τον Δεκέμβριο του 2018- όμως, σε σύγκριση με αυτές του 2020, δεν έχουν «ημερομηνία λήξης». Αλλά δεν αναμένονται γρήγορες λύσεις.

Στην Αγγλία βάζουν τα χέρια τους μπροστά: θα χρειαστούν χρόνια για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για την υπόθεση, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει ρητός κανόνας της Premier League ο οποίος αναφέρει πως η οιαδήποτε απόφαση, μπορεί να πάει μετά σε άλλο δικαστήριο εφέσεων, αλλά δεν μπορεί να πάει μετά στο Τριμελές Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS). Γιατί είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα της Premier League που πρόκειται να αντιμετωπιστεί εντός χώρας.

Η Σίτι αντιμετωπίζει μια σειρά από πιθανές τιμωρίες, όπως επίπληξη, αφαίρεση βαθμών ή ακόμα και αποβολή από την Premier League. Όμως σχεδόν κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως μπορεί να ισχύσει το τελευταίο. Η παρουσία των Αράβων έχει συμβάλλει πολύ στην ενίσχυση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως επίσης κανείς δεν πρέπει να αγνοεί πως η Κυβέρνηση δέχθηκε όρο του ιδιοκτήτη και προέδρου της Τσέλσι, Τόντ Μπόιλι να ξοδέψει όσα χρήματα κρίνει αυτός ότι μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα του… Γι’ αυτό κανείς έως τώρα δεν θέλει να μιλήσει.

Το 2011 η ΚΠΡ γλύτωσε από την αφαίρεση βαθμών, αλλά της επιβλήθηκε πρόστιμο 875.000 λιρών αφού κρίθηκε ένοχη για παράβαση των κανονισμών μεταγραφών, ενώ η Λέστερ και η Μπόρνμουθ έλαβαν πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων του FFP όταν κέρδισαν την άνοδο στην Premier league το 2013-14 και το 2014-15 αντίστοιχα.

Τον περασμένο μήνα η ιταλική Γιουβέντους τιμωρήθηκε με αφαίρεση 15 βαθμών στη Serie A μετά από έρευνα για μεταγραφικές συναλλαγές…

Γεγονός είναι ότι η βρετανική Κυβέρνηση και η ηγεσία της Πρέμιερ Λιγκ θέλουν να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και βεβαίως δεν έχουν την πολυτέλεια να απογοητεύσουν, να ανταγωνιστούν, να απωθήσουν πιθανές ξένες επενδύσεις, ειδικά μετά το Brexit, κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης οικονομικής περιόδου.

Οπότε θα βρεθεί κάποια μέση λύση, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι…

* Δημοσιογράφος- Αναλυτής Διεθνούς Ποδοσφαίρου
και Υποθέσεων, Μέλος Επιτροπής Ποδοσφαίρου AIPS και  IFFHS

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More