Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας
Γράφει ο Βασίλης Παζόπουλος*
Για άλλη μία φορά η φορολογική αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων απασχολεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το προηγούμενο εγχείρημα κατέληξε σε ένα θεαματικό φιάσκο. Ίσως θυμάστε ότι είχε συσταθεί μια 18μελής επιτροπή, η οποία καταργήθηκε μέσα σε ένα εξάμηνο, με απόφαση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, προτού παραδώσει τις προτάσεις της.
Τελικά, θα δημιουργηθεί μια νέα επιτροπή, της οποίας φημολογείται πως θα προΐσταται η γενική γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής, η Μαίρη Ψύλλα. Στην απόφαση, η οποία αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες ημέρες, θα προβλέπεται η σύσταση και συγκρότηση της νέας επιτροπής, η οποία θα υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου να καθορίσει το πλαίσιο φορολόγησης των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Το πόσοι και ποιοι θα απαρτίζουν την ομάδα εργασίας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ενώ στον πρόεδρο και στα μέλη δεν προβλέπεται να καταβληθεί αποζημίωση.
Ο συντελεστής φορολόγησης, το πιθανότερο είναι να οριστεί στο 15%. Υπερβολικά μεγάλη φορολογία αποκλείεται να θεσπιστεί, αν τουλάχιστον ελπίζουν από το υπουργείο να δουν στο ταμείο τους έστω και ένα ευρώ, καθώς η μεταφορά των ψηφιακών στοιχείων σε άλλη φορολογική αρχή είναι ευκολότερη από την αλλαγή σημαίας στην ποντοπόρο ναυτιλία.
Ωστόσο, το βασικότερο είναι τα κρυπτονομίσματα και τα υπόλοιπα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία να αναγνωριστούν από την εφορία. Να ξεκαθαρίσει το νομικό και φορολογικό πλαίσιο. Μέχρι στιγμής, υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εφόρου να αναγνωρίσει τα κέρδη που έχουν προκύψει από την επένδυση τους. Είναι καταπληκτικό αυτό που συμβαίνει. Να θέλουν, δηλαδή, οι κάτοχοι τους να φορολογούνται -με έναν λογικό συντελεστή- και να το αρνείται η κυβέρνηση! Άλλη μια ελληνική καινοτομία!
Δεν είναι τυχαίο ότι, στην προηγούμενη επιτροπή δεν υπήρξε ούτε ένας από τα μέλη, ο οποίος να ανήκε στην ελληνική κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Προφανώς οι «σοφοί» του υπουργείου -άνθρωποι που μέχρι χθες αγνοούσαν την ύπαρξη του ίδιου του Bitcoin- θεωρούνται ειδήμονες στο θέμα και δεν χρειάζονται καμία απολύτως αρωγή από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Τι συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο και πώς θα μπορούσε η χώρα μας να επωφεληθεί από την τεχνολογική επανάσταση του blockchain.
Αν καλούσαν κάποιον ενημερωμένο από την ελληνική κοινότητα θα μπορούσαν να μάθουν ορισμένα σημεία-«κλειδιά», για το πώς η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα -και την ευκαιρία- να καταστεί προορισμός ψηφιακών νομάδων. Τα ακριβοπληρωμένα στελέχη που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία μέσα από ένα πλαίσιο κινήτρων, με χαρά θα ήθελαν να ζήσουν σε μία περιοχή που να διαθέτει όμορφο περιβάλλον.
Η χώρα μας λόγω των ιδιόμορφων χαρακτηριστικών της δεν πρόκειται να αποκτήσει, για παράδειγμα, μια αυτοκινητοβιομηχανία. Δεν διαθέτει τεχνογνωσία, εξειδικευμένα στελέχη, μηχανικούς με εμπειρία στον κλάδο, υποστηρικτικές επιχειρήσεις που να την προμηθεύουν με εξαρτήματα και εργαλεία. Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, είναι είτε άσχετος είτε απατεώνας. Δύο ειδικότητες, οι οποίες δυστυχώς ευδοκιμούν με αφθονία στην πατρίδα μας.
Πού έχουμε πλεονέκτημα; Στον φυσικό πλούτο. Ένα πραγματικά ευχάριστο περιβάλλον για να ζει κανείς. Τι χρειάζεται από υποδομές; Τίποτα ιδιαίτερο. Καλό ίντερνετ! Από ομορφιές η Ελλάδα, άλλο τίποτα. Από μυαλό πάσχουμε…
* Ο Βασίλης Παζόπουλος και το Crypto Voice
κάθε μέρα στην εφημερίδα One Voice