Η «νέα» ευρωπαϊκή ματιά για την Κίνα
Η ανάληψη της θέσης της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική από την Kaja Kallas σηματοδοτεί μια στροφή στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά απέναντι στην Κίνα. Η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, γνωστή για τη σκληρή στάση της τόσο προς τη Ρωσία όσο και προς την Κίνα, έθεσε από την πρώτη στιγμή σαφείς προτεραιότητες: στήριξη της Ουκρανίας, ενίσχυση της ευρωατλαντικής συμμαχίας και αντίσταση στις προσπάθειες κρατών, όπως η Κίνα, να υπονομεύσουν την παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες.
Κατά την πρώτη της ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Νοεμβρίου, η Kallas υπογράμμισε ότι η στήριξη της Ουκρανίας αποτελεί κλειδί όχι μόνο για την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και για τη στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Κίνα, μέσω της στήριξής της προς τη Ρωσία, αποτελεί μια πιο έμμεση, αλλά εξίσου σοβαρή απειλή για την ΕΕ. «Χωρίς την υποστήριξη της Κίνας, η Ρωσία δεν θα μπορούσε να διατηρήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με την ίδια ένταση», τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις προς το Πεκίνο.
Η Kallas δεν διστάζει να επιδιώξει αυστηρότερη πολιτική απέναντι στην Κίνα, συνεχίζοντας τη γραμμή που είχε ως πρωθυπουργός της Εσθονίας. Το 2022, η Εσθονία αποχώρησε από τον μηχανισμό συνεργασίας «16+1» που προωθούσε το Πεκίνο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μια κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Κίνα.
Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες εμπορικές διαφορές ΕΕ-Κίνας, όπως αυτή για τις επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά οχήματα, επιβεβαιώνουν τη δυναμική στάση της ΕΕ, με την Kallas έτοιμη να εντείνει τις πιέσεις.
Η ανάληψη της εξουσίας από μια δεύτερη διοίκηση Τραμπ δημιουργεί αβεβαιότητα στις διατλαντικές σχέσεις, με ορισμένους αναλυτές να τονίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη αυτονομία της ΕΕ.
Ωστόσο, η Kallas δείχνει αποφασισμένη να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα επιδιώκει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Με την Kallas, η ΕΕ δείχνει αποφασισμένη να διαμορφώσει μια πιο συνεκτική και σκληρή στρατηγική απέναντι στην Κίνα, αναγνωρίζοντας ότι η στάση της σε ζητήματα όπως η Ουκρανία και το εμπόριο επηρεάζει βαθιά την παγκόσμια γεωπολιτική ισορροπία.