Η Νέα Υόρκη βυθίζεται υπό το βάρος των κτιρίων της
Η Νέα Υόρκη βυθίζεται υπό το βάρος των κτιρίων και των τεράστιων ουρανοξυστών, προειδοποιούν επιστήμονες. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «New York Post» επικαλούμενη Αμερικανούς γεωλόγους, στο έδαφος του «Μεγάλου Μήλου» έχουν χτιστεί πάνω από ένα εκατομμύριο κτίρια και ουρανοξύστες.
Ομάδα επιστημόνων του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS) και του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ ανακάλυψε ότι, το βάρος των ουρανοξυστών ευνοεί τη βύθιση των πέντε μεγάλων συνοικιών της Νέας Υόρκης κατά ένα με δύο χιλιοστά ετησίως. Υπάρχουν όμως και κάποιες περιοχές που βυθίζονται ταχύτερα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, γεωλόγος του ινστιτούτου (USGS), Τομ Πάρσονς, προειδοποιεί ότι, κάθε χρόνο που βυθίζεται έστω κι ένα χιλιοστό η Νέα Υόρκη, καθίσταται εξαιρετικά ευεπίφορη σε φυσικές καταστροφές, την ώρα που η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη στάθμη των ωκεανών. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, κινδυνεύει κυρίως το Μανχάταν ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία και για τις συνοικίες του Μπρούκλιν και του Κουίν.
«Η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από τον κίνδυνο πλημμυρών. Η απειλή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού στη Βόρεια Αμερική. Η περιοχή, όπου διαμένουν 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζει διάφορους βαθμούς επικινδυνότητας από πλημμύρες στη Νέα Υόρκη», υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης στη σχετική έρευνα .
«Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ» έχει ήδη βιώσει τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία δύο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. «Δύο πρόσφατοι τυφώνες προκάλεσαν θύματα και μεγάλες ζημιές στη Νέα Υόρκη», όπως αναφέρει ο Πάρσονς και προσθέτει: «Το 2012, από τον τυφώνα «Sandy», το νερό της θάλασσας έφθασε στην πόλη, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις από τον τυφώνα «Ida» το 2021 γέμισαν τα συστήματα αποχέτευσης.
Ο Αμερικανός γεωλόγος και η ομάδα του εκφράζουν φόβους ότι η δομική ακεραιότητα πολλών κτιρίων της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να κινδυνεύσει στο μέλλον, γράφει η αμερικανική εφημερίδα. «Με την έκθεση των θεμελίων σε αλμυρό νερό, μπορεί να διαβρωθεί ο χάλυβας και το χημικά αποδυναμωμένο σκυρόδεμα προκαλώντας δομική εξασθένηση των κτιρίων.
Αλλά και η απειλή ισχυρών καταιγίδων είναι πιο πιθανή απ’ ότι ήταν πριν από χρόνια», προειδοποιεί ο Πάρσονς και προσθέτει:
«Τα αέρια του θερμοκηπίου θα επιτρέψουν επίσης τη συχνότερη εμφάνιση τυφώνων υψηλής έντασης τις επόμενες δεκαετίες». Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, ο τελευταίος παράγοντας επικινδυνότητας είναι η αδιαφορία των κατασκευαστικών εταιρειών που φτιάχνουν ακίνητα στην ακτογραμμή της Νέας Υόρκης.
«Σκοπός αυτής της έκθεσης είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικέ με την ενίσχυση των μελλοντικών κινδύνων πλημμυρών από την ανέγερση κάθε νέου πολυώροφου κτιρίου σε παραθαλάσσιες, παραποτάμιες, ή παραλίμνιες περιοχές», επισημαίνουν ο επικεφαλής της έρευνας και οι συνάδελφοί του.