Η οικονομία πάει καλά στις ανακοινώσεις, όχι στην πραγματικότητα
Του Βασίλη Περαντζάκη*
Παρά τις αναβαθμίσεις και τις επενδυτικές βαθμίδες για τις οποίες γιορτάζουν στο κυβερνητικό επιτελείο, η Ελληνική οικονομία πάσχει από παθογένειες που δεν αφήνουν χώρο για ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Το κόστος δανεισμού είναι 300% υψηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι 600% υψηλότερο από άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε πει σε συνέντευξή του τον Μάιο του 22 ότι “Όσο ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα, όσο πλησιάζουμε προς την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας για τους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου και όσο προχωρεί η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, τόσο η διαφορά του κόστους του χρήματος στην Ελλάδα έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα μικραίνει”. Από τότε η διαφορά υπερδιπλασιάστηκε.
Μπορεί ο κύριος Στουρνάρας να μας εξηγήσει τι πήγε τόσο στραβά; Και επενδυτική βαθμίδα “πετύχαμε” και αναβαθμίσεις της οικονομία έγιναν, αλλά το κόστος δανεισμού συνεχώς ανεβαίνει. Μήπως το πρόβλημα είναι οι τράπεζες και η απληστία τους τελικά και όχι το γενικό οικονομικό περιβάλλον;
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ζητά την παραίτηση του κυρίου Στουρνάρα και τον διορισμό κάποιου που μπορεί να ελέγξει την ασυδοσία των τραπεζών. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με φανφάρες, αλλά με έργο. Έργο που δεν μπορεί να παραχθεί υπό αυτές τις συνθήκες, όσο και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για άχρηστες τελικά βαθμίδες και αναβαθμίσεις.
* Αντιπρόεδρος Δ.Ε. Κόμματος Πειρατών Ελλάδας,
Μέλος της Πρωτοβουλίας για το Βασικό Εισόδημα