Η συμφωνία και το ΔΝΤ – Ζητά χαμηλότερα πλεονάσματα, αλλά και συντάξεις
Παρά την έγκριση μιας δέσμης «βραχυπρόθεσμων» μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από το Eurogroup, ο “άγνωστος χ” που ακούει στο όνομα ΔΝΤ παραμένει.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναγνώρισε χθες ότι έχει εγκαταλειφθεί ο στόχος του να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως το τέλος του 2016. «Δεν πιστεύω πως είναι δυνατό» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες θα «μας πάνε στο επόμενο έτος».
Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θεωρείται προαπαιτούμενο για τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας, που έχουν υποστηρίξει ότι το ΔΝΤ εξασφαλίζει αξιοπιστία και οικονομική αυστηρότητα.
Οι διαφωνίες
Παρά τους πανηγυρισμούς από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για την χθεσινή συμφωνία, το ΔΝΤ φαίνεται να συμμερίζεται την αισιοδοξία αυτή.
«Το ΔΝΤ καλωσορίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά θεωρεί ότι δεν είναι επαρκή», δήλωσε αξιωματούχος του Ταμείου.
Κόντρα μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ υπάρχει και αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το ΔΝΤ επιμένει ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 δεν πρέπει να ξεπερνούν το 1,5%, εκτιμώντας ότι οποιοσδήποτε υψηλότερος στόχος είναι μη ρεαλιστικός.
Μάλιστα, αξιωματούχος του Ταμείου ανέφερε ότι το ΔΝΤ κάλεσε την Αθήνα και τις Βρυξέλλες να παρουσιάσουν τα μέτρα που θα λάβουν, εφόσον συμφωνήσουν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο 3,5%, μετά το 2018.
Οι απαιτήσεις
Παρ’ όλα αυτά, είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ ζητάει, συνήθως, τις περισσότερες και πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα.
«Χρειάζονται πραγματικά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ για το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το Ταμείο προσβλέπει σε «σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
«Είμαστε ακόμα μακριά από μια συμφωνία, δεν έγινε κάποια υπέρβαση σήμερα», είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ από το 2019 και μετά, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προέλθει από την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών του Υπ. Εργασίας.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι, αν από την 1η Ιανουαρίου 2019 όλες οι παλαιές κύριες συντάξεις υπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, το σύστημα θα εξοικονομούσε 3,5 με 3,9 δισ. ευρώ που μεταφράζεται σε μειώσεις συντάξεων, οι οποίες αγγίζουν το 20%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 35%.