fbpx

Η βίβλος των επενδύσεων

0 67

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο “Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς”, συζητείται από χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να το χαρακτηρίζει ως “τη βίβλο των στρατηγικών επενδύσεων”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νικόλαος Παπαθανάσης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι:

– Δουλειά της κυβέρνησης είναι να δίνει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, κρατώντας τις νέες και τους νέους στους τόπους τους, αλλά, ταυτόχρονα, με τις στρατηγικές επενδύσεις αναστρέφουμε και το brain drain φέρνοντας πίσω νέες και νέους που έχουν φύγει κατά την περίοδο της δεκαετούς κρίσης
– η αύξηση των επενδύσεων θα είναι για το 2021 στο 12,9%, ενώ το 2022 θα ανέλθει στο 15,1% “μειώνοντας το επενδυτικό κενό και δημιουργώντας θέσεις εργασίας”
– προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας στις επενδύσεις, ανάλογα με αυτά τα οποία φέρνει η εποχή και που δημιουργούν νέα δυναμική στην πατρίδα μας και που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και κυρίως ότι αντιστρέφουν το brain drain.
– στρεφόμαστε περισσότερο στις στρατηγικές επενδύσεις στην αγροδιατροφή, στην έρευνα και ανάπτυξη, στη ρομποτική και στην τεχνητή νοημοσύνη, στην παροχή υπολογιστικού νέφους, cloud computing, στα κέντρα δεδομένων, τα data centers, τη διαστημική βιομηχανία, στις μόνιμες εγκαταστάσεις κινηματογραφικών παραγωγών, στα στούντιο όπου δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη, στα επιχειρηματικά πάρκα που αφέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στη μοναξιά τους και που σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο βιομηχανικού χώρου να μπει και να αναπτυχθεί μια επιχείρηση. Αλλά και στα μεγάλα και σημαντικά έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος τα λεγόμενα IPCIS

Αναφερόμενος στη σημασία των άμεσων ξένων επενδύσεων είπε ότι παραλάβαμε τη χώρα μας ουραγό στην Ευρώπη με 0,30% του ευρωπαϊκού ποσοστού, και τώρα είμαστε στο 0,7%, δηλαδή έχουμε αύξηση 100%. Δεν πανηγυρίζουμε, σαφώς είμαστε πολύ πίσω και πρέπει να δουλέψουμε πολύ εντατικά, έτσι ώστε να φέρουμε άμεσα ξένες επενδύσεις είπε ο κ. Παπαθανάσης και συνέχισε:” Για να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα δημιουργούμε αυτό το σαφές και ενιαίο κείμενο και περιλαμβάνουμε όλες αυτές τις νέες επενδύσεις. Με το νομοσχέδιο δίνουμε το κίνητρο της χωροθέτησης, το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης, φορολογικά κίνητρα, κεφαλαιακά κίνητρα και βεβαίως τη φορολογική κατοικία”.

Αντιπολίτευση

“Οι στρατηγικές επενδύσεις δεν είναι απλά μεγάλες επενδύσεις, πρέπει να εντάσσονται στην εθνική αναπτυξιακή στρατηγική” τόνισε στην εισήγησή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει στρατηγικά απλά προσαρμόζει τα κίνητρα και τις ενισχύσεις ανάλογα με τις επενδύσεις που της έχουν παρουσιαστεί. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά “είστε τόσο δεκτικοί στις απαιτήσεις των επενδυτών που τελικά δημιουργείτε θέματα ασφάλειας δικαίου των επενδύσεων, με αποτέλεσμα να τις μπλοκάρετε. Πέφτουν στο ΣτΕ”.

Την επιφύλαξη του Κινήματος Αλλαγής, σε σχέση με το νομοσχέδιο εξέφρασε ο αγορητής του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης, αφού “για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση προκρίνει περισσότερο την επικοινωνία και την ενίσχυση του υποτιθέμενα “φιλοεπενδυτικού” προφίλ της, παρά εστιάζει στο αναπτυξιακό αποτέλεσμα”.

Η αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου είπε ότι το νομοσχέδιο είναι “ένα από τα προαπαιτούμενα, αντιλαϊκά και αντεργατικά νομοσχέδια για την εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι το 2021″. Όπως είπε η κ. Μανωλάκου, αποτελεί συνέχεια του νόμου-έκτρωμα για τα εργασιακά, που έφερε τον “εργασιακό μεσαίωνα, την δεκάωρη δουλειά, τον περιορισμό στη συνδικαλιστική δράση, τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας, την αβεβαιότητα και ανασφάλεια”.

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Βιλιάρδος είπε ότι το νομοσχέδιο παρουσιάζεται ως αναπτυξιακό επειδή δρομολογεί μία ακόμη διαφοροποίηση στις ρυθμίσεις και τις στρατηγικές επενδύσεις. Το βασικό του μειονέκτημα, σημείωσε ο κ. Βιλιάρδος είναι η αοριστία στο κυριότερο σημείο του, δηλαδή, στο ποιοι ακριβώς είναι οι στρατηγικοί τομείς και οι κατευθύνσεις της οικονομίας μας.

Ο αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης κάλεσε την κυβέρνηση “να αφήσει κάτω τα χέρια της μακριά από τις παραλίες. Σταματήστε την επιχείρηση να πάρετε ακόμα και αυτό το δικαίωμα από τους ανθρώπους, γιατί αυτό κάνετε με αυτό το νομοσχέδιο”. Σύμφωνα με τον κ. Αρσένη, με το νομοσχέδιο προβλέπεται η παραχώρηση του αιγιαλού της παραλίας και του πυθμένα στις διάφορες εταιρείες.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More