fbpx

Η χορτοφαγία σώζει το περιβάλλον

0

Όσο περισσότεροι γίνουν χορτοφάγοι, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να κερδίσουμε τη μάχη με την κλιματική αλλαγή, λένε οι πρόσφατες παγκόσμιες μελέτες. Η εκτροφή ζώων σημαίνει σπατάλη νερού και μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές της Δημόσιας Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda, οι οποίοι θέλησαν να εξετάσουν το πόσο συμβάλλουν τα διάφορα συστήματα διατροφής στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η μελέτη τους επικεντρώθηκε στις διατροφικές συνήθειες 96.000 χορτοφάγων, ημι-χορτοφάγων και μη χορτοφάγων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Αυξάνονται οι χορτοφάγοι

«Ο αριθμός των ατόμων που επιλέγουν συνειδητά να αποφύγουν τροφές με ζωικές πρωτεΐνες αυξάνει αργά, αλλά σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες», σημειώνει ο κ. Στέλιος Πανταζής, ολιστικός ιατρός και διευθυντής του Κέντρου Ολιστικής Ιατρικής.

Μιλώντας αποκλειστικά στη F&M Voice, o κ. Πανταζής, τόνισε ότι αν και η παγκόσμια τάση είναι αυξητική, εντούτοις, δεν ξεπερνάει ακόμη το 6,5%, ενώ είναι αμφίβολο αν θα ξεπεράσει ποτέ το 10%. «Σε παγκόσμιο επίπεδο θα πάσχουμε από το αντίθετο πρόβλημα. Όλες οι χώρες θα αρχίσουν να απαιτούν κρέας και αυτό θα φέρει πρόβλημα στο περιβάλλον».

Οι λόγοι

Δύο λόγοι που ακούγονται όλο και συχνότερα τις τελευταίες δεκαετίες είναι η υγεία και η οικολογία.

Υπάρχουν ειδικοί που υποστηρίζουν ότι η κτηνοτροφία παράγει μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου και επιβαρύνει το περιβάλλον σημαντικά, ενώ ο πρόσφατος χαρακτηρισμός των των ζωικών τροφών ως ανθυγιεινών έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτήν την τάση.

Επίσης, μεγάλο μέρος των χορτοφάγων αποφεύγει το κρέας λόγω αγάπης προς τα ζώα και πίστης περί των δικαιωμάτων των ζώων.

«Οι κύριοι λόγοι είναι ανθρωπιστικοί, λόγω της εκτροφής των ζώων με βάρβαρες μεθόδους και περιβαλλοντικοί, καθώς υπάρχει μεγάλη χρήση γης για ζωοτροφές, άρα οικολογική επιβάρυνση. Οι σύγχρονες μονάδες παραγωγής ζωικών προϊόντων επιβαρύνουν σε λύματα, σε φάρμακα, κλπ. Ίσως αν η εργαστηριακή παραγωγή κρέατος γίνει εφικτή μαζικά, αν γίνουν δηλαδή εργοστάσια που θα παράγουν κρέας, αυτό να αποτελέσει μια ελπίδα», υπογραμμίζει ο κ. Πανταζής.

Περισσότερο φαγητό για όλους

Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος από τους πιο πλούσιους θα γεμίσει το πιάτο των πιο φτωχών με γεωργικά προϊόντα. Τα εδάφη που ήδη σήμερα καλλιεργούνται στη Γη, είναι σε θέση να παρέχουν τροφή για τέσσερα δισ. ανθρώπους παραπάνω από τον τωρινό παγκόσμιο πληθυσμό των επτά δισ., αρκεί η παραγωγή να μεταστραφεί από προϊόντα που προορίζονται για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα, σε αγροτικά προϊόντα αποκλειστικά για την ανθρώπινη διατροφή.

Οφέλη στην υγεία

Όπως αναφέρει ο κ. Πανταζής, «η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών (που αποτελεί κρέας σε υγρή μορφή), προκαλούν πολλές βλάβες στον οργανισμό. Καταρχάς το κρέας περιέχει λιπαρά οξέα που προκαλούν χοληστερίνη και καταστρέφουν το καρδιακό σύστημα. Οι πολύ επεξεργασμένες μορφές του (όπως το λουκάνικο) είναι καρκινογόνες (προκαλούν καρκίνο του εντέρου), ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης είναι συνδεδεμένος με την κατανάλωση κρέατος».

Για το περιβάλλον

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου Loma Linda, η αυστηρή χορτοφαγική διατροφή όσο και η πιο ελαστικής μορφής χορτοφαγική δίαιτα βοηθούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες περιορίζουν σχεδόν στο 1/3 τις εκπομπές αερίων σε σύγκριση με τη διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ζωικών τροφών. Διαπιστώθηκε, συνεπώς, ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες -αυστηρές ή ευέλικτες- μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Αμερικανική εθνική ακαδημία επιστημών, όλες οι σύγχρονες, εντατικές πρακτικές καλλιέργειας καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα και υδάτινους πόρους και έχουν οδηγήσει στην εκπομπή επιβλαβών αερίων και χημικών ουσιών. Ο βιότοπος για την ανάπτυξη άγριας ζωής που παρέχεται από τα μεγάλα βιομηχανικά αγροκτήματα μονοκαλλιέργειας είναι πολύ φτωχός και η σύγχρονη βιομηχανική γεωργία είναι μια απειλή στη βιοποικιλότητα έναντι σε σύγκριση με πρακτικές καλλιέργειας, όπως η οργανική καλλιέργεια, η ποιμενική και βρόχινη αγροτική καλλιέργεια.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο κ. Πανταζής, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι στη μαζική παραγωγή κρεάτος υπάρχει μεγάλη παραγωγή αερίου των καυσαερίων, ειδικά του μεθανίου που παγιδεύει τη θερμότητα 20% παραπάνω από το διοξείδιο του άνθρακα, οπότε ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Όταν οι αγελάδες τρώνε σόγια, καλαμπόκι κλπ, τροφές που δεν είναι για τα βοειδή, εκτός ότι παθαίνουν παθήσεις, έχουν αυξημένη παραγωγή μεθανίου. Η παραγωγή του κρέατος με τον τρόπο που πραγματοποιείται είναι περιβαλλοντικά απαράδεκτη. Η χορτοφαγία αποτελεί μία λύση».

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice.

 

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra