fbpx

IBM: Περικοπές 3.900 θέσεων εργασίας

0 105

Ο κολοσσός στον κλάδο της πληροφορικής IBM ετοιμάζει “ψαλίδι” περίπου 3.900 θέσεων εργασίας, που αντιπροσωπεύει λίγο παραπα΄νω από το 1% του δυναμικού της.

Η εταιρεία με έδρα το Άρμονκ (πολιτεία της Νέας Υόρκης) δεν αναφέρθηκε ρητώς στην κατάργηση των θέσεων εργασίας αυτών ούτε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης της, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη, ούτε στην τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της.

Η διεύθυνσή της έκανε λόγο μόνο για επιπλέον δαπάνη 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται, σύμφωνα με την πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, για το κόστος των αποζημιώσεων.

Η κίνηση «σχετίζεται εξ ολοκλήρου με την ανεξαρτητοποίηση της Kyndryl και την ανεξαρτητοποίηση της δραστηριότητάς μας στον τομέα της υγείας», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας. Δεν έχει σχέση «με τις επιδόσεις του 2022 ή τις προβλέψεις για το 2023», διευκρίνισε.

Το 2021, η IBM διαχώρισε από τον υπόλοιπο όμιλο τις δραστηριότητες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και συντήρησης υπολογιστικών συστημάτων, ιστορικό τομέα της μεν αλλά λιγότερο κερδοφόρο από τις υπηρεσίες του «νέφους» (cloud), στις οποίες επένδυσε μαζικά.

Η νέα οντότητα που προέκυψε από την κατάτμηση βαπτίστηκε Kyndryl και εισήλθε στο χρηματιστήριο τον Νοέμβριο του 2021.

Όσο για τη δραστηριότητα που συνδέεται με τη συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων ιατρικής φύσης, μέρος του τμήματος Watson Health, πουλήθηκε στις αρχές του 2022 στην εταιρεία επενδύσεων Francisco Partners.

Αν και οι θέσεις που αφορά το σχέδιο κατάργησης θέσεων εργασίας ή/και απολύσεων παρέμεναν στην IBM μετά τα δύο spin-offs, συνδέονταν με τις δραστηριότητες που διαχωρίστηκαν, εξήγησε η πηγή.

Η IBM ανακοίνωσε χθες τζίρο ελαφρά υψηλότερο από τον προσδοκώμενο το τέταρτο τρίμηνο και κέρδη που γενικά ανταποκρίνονταν στις προβλέψεις αναλυτών.

Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, η μετοχή της IBM έπεφτε κατά σχεδόν 2%.

Πολλές εταιρείες της πληροφορικής, ανάμεσα τους γίγαντες του τομέα όπως οι Amazon, Meta (Facebook, Instagram), Microsoft και Alphabet (Google) ανακοίνωσαν πρόσφατα πως θα προχωρήσουν σε απολύσεις ευρείας κλίμακας, μετά το κύμα μαζικών προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν αυξήθηκε ραγδαία η ζήτηση για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Οικονομικά αποτελέσματα
Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των εσόδων της εδώ και μία δεκαετία ανακοίνωσε η IBM υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς για το τέταρτο τρίμηνο, καθώς επωφελήθηκε από την αναζήτηση όλο και περισσότερο επιχειρήσεων για λύσεις που θα περιορίζουν τα κόστη τους.

Ειδικότερα, τα έσοδα του τεχνολογικού κολοσσού για το σύνολο του έτους αυξήθηκαν κατά 5,5% στα 60,53 δισ. δολάρια χάρη στη στροφή της στη στρατηγική του “υβριδικού cloud”, με το οποίο βοηθά τους πελάτες να δημιουργήσουν τα δικά τους κέντρα δεδομένων.

Ενδεικτικό είναι ότι τα έσοδα της IBM από το υβριδικό cloud αυξήθηκαν κατά 2% στα 6,3 δισ. δολάρια στο τρίμηνο.

Τα συνολικά έσοδα του γίγαντα της silicon valley στο τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν σε 16,69 δισ. δολάρια ξεπερνώντας με άνεση την εκτίμηση των αναλυτών για 16,4 δισ. σύμφωνα με την Refinitiv.

Παράλληλα, τα προσαρμοσμένα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 3,60 δολ. ανά μετοχή, ακριβώς στο επίπεδο που προέβλεπε και η αγορά.

Η εταιρεία λογισμικού προέβλεψε επίσης ετήσια αύξηση των εσόδων της κατά μεσαία μονοψήφιο ποσοστό σε σταθερούς όρους νομίσματος, χαμηλότερη μεν από το 12% που έβλεπε το 2022 αλλά σύμφωνα με τους μεσοπρόθεσμους στόχους που είχε ανακοινώσει το 2021.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More