ΙΕΑ: Δυσοίωνες οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τη ζήτηση

0 3

Στη μηνιαία της έκθεση, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) περικόπτει τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της ζήτησης για το 2021 κατά 170.000 βαρέλια ημερησίως, στα 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Αυτά περιλαμβάνουν μείωση κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως στις εκτιμήσεις για τη ζήτηση που έγιναν στο β΄ τρίμηνο, όταν οι αναλυτές ανέμεναν ότι η επέκταση των προγραμμάτων εμβολιασμού ανά τον κόσμο, θα αρχίσει να ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα.

Ακόμη, η ΙΕΑ περιέκοψε τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2020. Η ζήτηση ανέκαμψε μερικώς στο β΄ εξάμηνο του έτους από την ιστορική πτώση 16% στο β΄ τρίμηνο, αλλά αυτή η ανάκαμψη “αποδίδεται αποκλειστικά στην ταχεία ανάκαμψη της Κίνας από το lockdown”, ανέφερε η ΙΕΑ.

Αλλά το outlook για τη ζήτηση στις εύπορες χώρες που απαρτίζουν τον OPEC, είναι “δυσοίωνο”.

Τόνισε ακόμη ότι η ασθενέστερη ζήτηση για κηροζίνη και καύσιμα αεριωθούμενων θα αντιστοιχεί στο 80% της έλλειψης 3,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως στη συνολική ζήτηση έναντι του 2019, που σημαίνει ότι ο κόσμος το 2021 θα ανακάμψει μόνο στα δύο τρίτα της ζήτησης που χάθηκε φέτος.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More