Ιερώνυμος: H πίεση της Συνόδου οδήγησε στην πρόταση για δημοψήφισμα
Στην καθημερινά αυξανόμενη πίεση από τους αρχιερείς, ιδίως μετά την αποκάλυψη των κρυφών συναντήσεων με τον πρωθυπουργό και άλλους πολιτικούς παράγοντες, «απάντησε» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με την πρότασή του για δημοψήφισμα περί του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο προκαθήμενος της ελληνικής Εκκλησίας βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα σε καθεστώς αμφίπλευρων πιέσεων σχετικά με το ζήτημα που μονοπωλεί τη δημοσιότητα. Στους ψιθύρους, εντός κι εκτός Εκκλησίας, περί υπερβολικής μετριοπάθειας έναντι της κυβέρνησης, προστέθηκε και η δημοσιοποίηση της συνάντησης που είχε με τον Κ. Μητσοτάκη δυο μέρες πριν τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, εκεί όπου αποκάλυψε τις προθέσεις του για την νομοθετική πρωτοβουλία για την ισότητα έναντι του γάμου. Το Μέγαρο Μαξίμου φρόντισε να «καλύψει» τον Αρχιεπίσκοπο, σημειώνοντας πως δεν συζητήθηκε το θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που αποδίδουν τον προσεκτικό χειρισμό του θέματος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας σε εκείνη τη συνάντηση.
Οι αντιδράσεις και η ρελάνς
Μπορεί η «ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση» του κ. Ιερώνυμου να ικανοποιεί την κυβέρνηση, αφήνει, όμως, περιθώριο για να αυξηθούν οι αντιδράσεις και η ένταση τους στους εκκλησιαστικούς κύκλους. «Η αγία μητέρα μας Εκκλησία, δεν ημπορεί να σιωπήσει, δεν ημπορεί να μείνει απαθής στην όποια προσπάθεια αλλοιώσεως ή περιθωριοποιήσεως του Νόμου του Θεού, των νόμων της φύσεως, της αποιεροποιήσεως εν τέλει του ιδίου του ανθρώπου» ήταν το «μήνυμα» του Θεολόγου, μητροπολίτη Σερρών. «Η πράξη αυτή συγκρούεται με τον ευαγγελικό λόγο, την διδασκαλία της Εκκλησίας και των Πατέρων, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας» τόνισε από την πλευρά του ο Δαμασκηνός Αιτωλίας και Ακαρνανίας για την νομοθετική ρύθμιση, «που δεν μπορούμε να την αποτρέψουμε, έχουμε χρέος όμως να μιλήσουμε ξεκάθαρα και να πούμε πως είναι ξένη με το λόγο του Θεού».
Στο συντηρητικό-υπερσυντηρητικό κομμάτι των ιεραρχών προστέθηκαν εσχάτως και προοδευτικές εκκλησιαστικές φωνές, όπως αυτή του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ. «Σας παρακαλώ θερμά, μην δώσετε γη και ύδωρ στα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Προσπαθήστε να δώσετε λύσεις σε αρκετά από τα αιτήματά τους, επεκτείνοντας το υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης και αφήστε την οικογένεια ανέπαφη» σημειώνεται στην επιστολή που απέστειλε στους βουλευτές του Βορείου Τομέα που υπάγεται η Μητρόπολή του, καλώντας τους να εξετάσουν προσεκτικά το ζήτημα.
Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας μπροστά του τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπός «παραμέρισε» μεν μπροστά σε μια ρύθμιση της Πολιτείας, έριξε όμως και τον σπόρο του δημοψηφίσματος για να ληφθεί η απόφαση βάσει της λαϊκής βούλησης. «Η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, τι κοινωνία θέλουμε… Θα συνέλθει η ιεραρχία μετά από δυο τρεις μέρες και εκεί θα ακουστεί η άποψη της Εκκλησίας, επισήμως. Σε τέτοια θέματα ούτε ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να πάρει θέση ούτε ο πρωθυπουργός ο ίδιος, απλώς εκφράζει τη θέλησή του…» για να συμπληρώσει με αφορμή σχετική ερώτηση πως «θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα».