ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ: Κίνητρα στους εργοδότες για προσλήψεις πλήρους απασχόλησης – Προβληματίζουν οι ευέλικτες μορφές εργασίας στο λιανικό εμπόριο

0 2

Μειώνεται η ανεργία και ενισχύεται η απασχόληση, με στήριξη από τον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο, αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται διαρκώς η συμμετοχή των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ).

Μάλιστα τονίζεται ότι αποτελεί «επιτακτική ανάγκη» να παρασχεθούν κίνητρα στους εργοδότες «για την πρόσληψη απασχολούμενων με καθεστώς πλήρους απασχόλησης». Για να συμβεί κάτι τέτοιο και να περιοριστεί η ανασφάλεια στην αγορά εργασίας αλλά και η απώλεια των κρατικών εσόδων, εξαιτίας των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών από την υποαπασχόληση και από την αδήλωτη εργασία, το Ινστιτούτο προτείνει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν «επιπρόσθετες δράσεις στοχευμένες στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και των βαρών που αυτές συνεπάγονται για την εγχώρια επιχειρηματικότητα».

Πάντως το ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ διαπιστώνει ότι για έβδομο συνεχόμενο μήνα, κινήθηκε πτωτικά το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο η ανεργία περιορίστηκε στο 21% από 21,3% που ήταν τον Ιούνιο και 23,4% τον Ιούλιο του 2016.

Ο αριθμός των ανέργων συρρικνώθηκε κατά 119.000 άτομα μέσα σε ένα χρόνο και αντίστοιχα αυξήθηκαν κατά 93.400 οι απασχολούμενοι. Το Ινστιτούτο χαρακτηρίζει αξιοσημείωτη την υποχώρηση του δείκτη της ανεργίας και ορίζει ότι το σημείο καμπής ήταν στις αρχές του τρέχοντος έτους. Θεωρεί ότι αιτία αυτής της υποχώρησης της ανεργίας είναι «η βελτιωμένη φετινή τουριστική κίνηση, αλλά και η τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, βάσει της ανόδου του κύκλου εργασιών στο Λιανικό εμπόριο στη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του καλοκαιριού».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More