Ιnfo-Quest: Το προβληματικό after sales και οι «χρυσές» δουλειές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Στην πιάτσα της πληροφορικής είναι κοινό μυστικό ότι ο Ομίλος Ιnfo-Quest συνεχίζει να επιβιώνει χάρη στο χρυσό deal και την πώληση της Q-Telecom τον Γενάρη του 2006 έναντι του ποσού των 330 εκατ. ευρώ. Ούτε ο ίδιος ο Θεόδωρος Φέσσας δεν το πίστευε με το ζεστό χρήμα που πήρε.
Το ποσό θεωρήθηκε εξωφρενικό, αφού 1-2 χρόνια πριν ο Μr. Info-Quest διαπραγµατευόταν την πώληση της εταιρίας του στα 100 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή το ύψος της επένδυσής της (άδειες, δίκτυα κ.λπ.). «Έπεσε από την Ακρόπολη και στάθηκε όρθιος», σχολίασε τότε γνωστός επιχειρηµατίας της πληροφορικής.
Πάντως όλα αυτά τα χρόνια το core business του ομίλου δεν πάει και πολύ καλά. Παρά το µεγάλο αριθµό έργων πληροφορικής που ανέλαβε η Quest, είναι ζήτηµα αν έβγαλε κέρδη από όλα αυτά. Το σημαντικότερο είναι ότι σε πολλές δουλειές του Δημοσίου η εταιρία αντιμετωπίζει προβλήματα στην υποστήριξη και συντήρηση των δικτύων. Είναι ενδεικτικό ότι η Unisystems, που αποκτήθηκε το 2006 αντί 77 εκατ. ευρώ (και ήταν το «βαρύ πυροβολικό» του οµίλου στα έργα πληροφορικής), παραµένει ζηµιογόνος. Μάλιστα, µέσα στο 2008, η Info-Quest υποτίµησε την αξία της επιχείρησης στα βιβλία της κατά 30 εκατ. ευρώ.
Πάντως, επί κυβερνήσεων Ν.Δ. ο επιχειρηµατίας πήρε τα πάνω του αφού βρέθηκε πολύ κοντά στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραµανλή. Ανταγωνιστές του Θεόδωρου Φέσσα λένε πως οι επιδόσεις του οµίλου Info-Quest στην αγορά ήταν χαµηλές, αλλά µετά το 2005 ενισχύθηκαν σηµαντικά, λαµβάνοντας σηµαντικό µερίδιο από την πίτα των εκατ. ευρώ της πληροφορικής του Γ’ ΚΠΣ.
Ειδικά η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. τροφοδότησε µε πολλά έργα τόσο την Info-Quest όσο και τη θυγατρική εταιρία του οµίλου, τη Unisystems. «Αν δεν ήταν όµως η Έφη Κουτσουρέλη, το Νο 2 της Info-Quest, να τρέξει την εταιρία», λένε οι κακές γλώσσες, «τα πράγµατα θα ήταν χειρότερα».
Ζεστό χρήμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Στο μεταξύ, το πήγαινε-έλα του Θ. Φέσσα στις Βρυξέλλες για τις ανάγκες του ΣΕΒ μπορεί να μην έχει αποδώσει τόσο, όσο αποδίδει η προσπάθεια της εταιρίας του Unisystems στην ίδια πόλη, αναλαμβάνοντας απαιτητικές δουλειές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εκεί όμως δεν συγχωρούνται λάθη και παραλείψεις στην συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων, όπως στην Ελλάδα με την πλατφόρμα του ΑΣΕΠ που κόστισε 3, 7 εκατ. ευρώ και διαχειρίζεται η εν λόγω εταιρία που συνεχίζει να υπολειτουργεί και όταν δέχεται μεγάλο φορτίο να… πέφτει! Και όλα αυτά γίνονται την στιγμή που εκατομμύρια άνεργοι προσπαθούν να μπουν στην ιστοσελίδα για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς προσλήψεων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
Η Unisystems πήρε την δουλειά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία υπολογίζεται σε 11,5 εκατ. ευρώ για 5 χρόνια, το 2015. Oμως οι Ευρωπαίοι δεν χαρίζονται σε οποιαδήποτε αστοχία, καθώς υπάρχουν τσουχτερές ρήτρες και πρόστιμα!
Η σύμβαση της εν λόγω εταιρίας με άλλες του κλάδου αφορά τη διασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των αναθετουσών αρχών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (CURIA), το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA), το Ευρωπαϊκό Σώμα Προστασίας Δεδομένων (CEPD/EDPS), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αεροπορικής Ασφαλείας (EASA), τον Φορέα Διαμεσολαβητών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EESC), την Επιτροπή των Περιφερειών (CoR) και το Μεταφραστικό Κέντρο των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CdT). Για φανταστείτε να “πέσει” για ώρες η πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τι θα γίνει! Εδώ στην Ελλάδα όλοι βγαίνουν λάδι και είναι στο απυρόβλητο…