fbpx

Intrum: Το μεγάλο κόλπο του “κορακιού” της Τράπεζας Πειραιώς

0 443

Δυο εικόνες χίλιες λέξεις, από την μια πλευρά του νομίσματος τα γνωστά κοράκια της αγοράς, που εκπλειστηριάζουν τα σπίτια χιλιάδων πολιτών έχοντας αποκτήσει τα χρέη τους έναντι πινακίου φακής και από την άλλη πλευρά η πλημμελής ενημέρωση των πολιτών, είτε από καθαρή επιλογή των συστημικών μέσων και όσων επιχειρούν ηθελημένα να πνίξουν τα φλέγοντα ζητήματα και να λειάνουν τα έργα και τις ημέρες εταιρειών που εξάγουν τεράστια ποσά στο εξωτερικό, όπως η Intrum, με θύμα τους Έλληνες πολίτες και με τις κυβερνητικές ευλογίες, είτε από την ακατανόητη στάση του περιπτερά, αυτού που βρίσκεται στο Σύνταγμα μπροστά από τα Mc Donald’s, να εξαφανίζει σταθερά επί εννιά έτη την εφημερίδα μας.

Μια εφημερίδα που είναι από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές που αποκαλύπτουν και αναδεικνύουν αυτές τις πολύ σημαντικές και καυτές ειδήσεις. Με τις λογικές αυτές αποκρύπτεται η πραγματική λεηλασία του πλούτου της Ελλάδας, της κοινωνίας της και της οικονομίας της, από τις ξένες πολυεθνικές και από τους ντόπιους πλιατσικολόγους. Την ώρα που εξαφανίζονται τα περίπτερα για να αντικατασταθούν αίφνης από τις διάφορες αλυσίδες τύπου Kiosky’s, οι φίλοι μας οι περιπτεράδες κλαίγονται πως, δεν έχουν δουλειά, δεν πουλάνε οι εφημερίδες και πως κλείνουν.

Μια είδηση που εξαφανίστηκε από το σύνολο των media, τα συστημικά μέσα της διαπλοκής που λειτουργούν στην λογική της σκοπιμότητας και της χειραγώγησης της κοινής γνώμης και από την άγνοια των προοδευτικών και εναλλακτικών μέσων που έχασαν την είδηση στην διαδρομή όπως χάθηκε και η πορεία των δυο τρένων στα Τέμπη, η Intrum Ελλάδος, εταιρία μόλις τριών ετών, χρηματοδότησε με 130 εκατομμύρια ευρώ τη «μαμά» Intrum.

Πάνω από έναν αιώνα ζωής έχει διανύσει η πολυεθνική με έδρα τη Στοκχόλμη, που θεωρείται εκ των leader του κλάδου, και δανείζεται μέσω ομολογιακού δανείου τα 130 εκατομμύρια από τη θυγατρική της, μιας αγοράς των 9,7 εκατομμυρίων ανθρώπων. Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα μας αποκαλύψαμε το θέμα σε όλες τους του τις διαστάσεις και σήμερα επανερχόμαστε γιατί το ερώτημα τίθεται αρκετές μέρες μετά στο τραπέζι σχετικά με το πόσα (τρελά) λεφτά έχουν βγάλει τα «κοράκια» στην Ελλάδα, για να μπορούν να εξάγουν ρευστό στις πολυεθνικές τους (τις «μαμάδες» τους) και πόσα ακόμη θα βγάλουν αν λάβουμε υπόψιν μας και την άνοδο που προκαλούν τα επιτόκια, εκτοξεύοντας τα ποσά που ζητούν κάθε μήνα από τους δανειολήπτες;

Μας κλέβουν συστηματικά
Και όπως σωστά γράψαμε αυτό λέγεται αναδιανομή πλούτου και σε πιο λαϊκή γλώσσα περιγράφεται με το ρήμα μας κλέβουν. Το ποιοι το πράττουν, δώδεκα χρόνια τώρα, το ξέρουμε όλοι μας καλά . «Κοράκια», τραπεζίτες, τα περιβόητα «σκυλόψαρα» και οι «γύπες» της αγοράς (τα hedge funds). Ξέρουμε επίσης το ποιοι πολιτικά και θεσμικά νομιμοποιούν και καλύπτουν τη λεηλασία του πλούτου της χώρας.

Έκρυψαν το επιτόκιο
Στην Ελλάδα βρισκόμαστε που έχει μετατραπεί στο ξέφραγο αμπέλι των «κορακιών». Με το 5% της πραγματικής αξίας των δανείων, άντε το πολύ 7%, «σκούπισαν» τα δάνεια των επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες. Με ψίχουλα, δηλαδή.

Τεράστια η ζημιά για τις τράπεζες. Απλώς πήραν «ζεστά» κάποια ελάχιστα χρήματα. Χρήματα, τα οποία μπορούσαν να τα πάρουν από τους Έλληνες. Αλλά, οι Σόιμπλε και οι Ντράγκι με τα μνημόνια τους, μάς απαγόρευσαν να έχουμε την ευκαιρία αυτή. Οι μνημονικές κυβερνήσεις της Ελλάδος υπέγραψαν το έγκλημα αυτό.

Τι πετύχαμε με την πολιτική αυτή; Φτάσαμε στο σημείο, να δανείζει η Intrum Ελλάδος τον κολοσσό, χωρίς να μαθαίνουμε το επιτόκιο του ομολογιακού. Ιθαγενείς μάς θεωρούν, γιατί να μας το πουν; Το «κλειδί» κάθε ομολόγου είναι το επιτόκιο. Για να το κρατάνε κρυφό, κάτι μας λέει ότι, το επιτόκιο του δανείου θα είναι προκλητικά χαμηλό. Η εμπειρία μας το λέει αυτό για τις νόμιμες, αλλά όχι ηθικές, πρακτικές που ακολουθούν τα «κορακιών». Δεν είναι όμως τυχαίο άλλωστε ότι, η Intrum διέρρευσε το θέμα μέσα στις γιορτές, προκειμένου να μην πάρει έκταση η είδηση. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι, ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, ενώ το δεκαπεντάμηνο αυτό δάνειο χορηγήθηκε τον Δεκέμβριο.

Intrum Ελλάδος: Η χρυσοφόρος όρνιθα του σουηδικού Ομίλου
Αν και μας αποκρύπτουν, όλο το 2022, την οικονομική τους κατάσταση, από τα τελευταία επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία του 2021 προκύπτει ότι, η εταιρία διαθέτει τρομερή ρευστότητα αξίας 231 εκατ. ευρώ!!! Ταυτόχρονα, παράγει δυσθεώρητες καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, οι οποίες το 2021 έφτασαν στα 242 εκατ. ευρώ!!! Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στο εκπληκτικό νούμερο των 392 εκατομμυρίων!!! Ο κύκλος εργασιών απογειώθηκε στα 182 εκατομμύρια, ενώ τα κέρδη προ φόρων εκτοξεύτηκαν στα 51 εκατομμύρια!!!

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More