fbpx

ΗΠΑ: Πιθανή η αποστολή βόμβας με εμβέλεια 150 χλμ στην Ουκρανία

0 109

Το Πεντάγωνο εξετάζει πρόταση της Boeing να προμηθεύσει την Ουκρανία με φτηνές, μικρές βόμβες ακριβείας που τοποθετούνται σε πυραύλους, όπλο που θα δώσει τη δυνατότητα στο Κίεβο να χτυπήσει πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές αντιπαράταξης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.

Τα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ και των συμμάχων συρρικνώνονται και η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει ανάγκη από εξελιγμένα όπλα καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία παρατείνεται. Το σύστημα της Boeing, το οποίο ονομάστηκε Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), είναι μια από τις προτάσεις για την παραγωγή νέων πυρομαχικών για την Ουκρανία και τους Ανατολικοευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, δήλωσαν πηγές της βιομηχανίας στο πρακτορείο.

Η βόμβα GLSDB θα μπορούσε να παραδοθεί από την άνοιξη του 2023, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters και τρία άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο. Είναι ένας συνδυασμός της βόμβας μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) με τον πυραυλοκινητήρα M26.

Ο Νταγκ Μπους, επικεφαλής των αγορών οπλισμού του Αμερικανικού Στρατού, δήλωσε στους δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα ότι εξετάζεται η επιτάχυνση της παραγωγής βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών -που επί του παρόντος κατασκευάζονται μόνο σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις- δίνοντας την άδεια παραγωγής και σε άλλες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας.

Όπως σχολίασε ο Τομ Καράκο, ειδικός σε θέματα όπλων και ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων σε όπλα εξηγεί τη “βιασύνη για την αγορά εξοπλισμών” .

Ο Καράκο σημείωσε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν άφησε σημαντικό απόθεμα από βόμβες αέρος. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από τα ουκρανικά αεροσκάφη, αλλά “υπό τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να βρεθούν καινοτόμοι τρόποι για να αξιοποιηθούν”.

Εκπρόσωπος της Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για το προτεινόμενο σχέδιο. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποπλοίαρχος Τιμ Γκόρμαν αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο παροχής “συγκεκριμένης βοήθειας” στην Ουκρανία, αλλά δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους “εξετάζουν τα πιο κατάλληλα συστήματα” που θα βοηθήσουν το Κίεβο.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απορρίψει τα αιτήματα για τον πύραυλο ATACMS εμβέλειας 185 μιλίων (297 χλμ.), το βεληνεκές της βόμβας GLSDB των 94 μιλίων (150 χλμ.) θα επέτρεπε στην Ουκρανία να πλήξει σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους που διαφορετικά θα ήταν απρόσιτοι και θα τη βοηθούσε να συνεχίσει την αντεπίθεσή της προκαλώντας προβλήματα σε ρωσικές περιοχές στα μετόπισθεν.

Για την κατασκευή της βόμβας GLSDB συνεργάζονται οι SAAB και Boeing από το 2019. Τον Οκτώβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της SAAB, Micael Johansson, δήλωσε για την GLSDB: “Αναμένουμε σύντομα κάποια σύμβαση για αυτό το όπλο”.

Σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το Reuters -μια πρόταση της Boeing προς την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM), η οποία επιβλέπει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία- τα βασικά εξαρτήματα της GLSDB θα προέρχονται από τα υφιστάμενα αποθέματα των ΗΠΑ.

Ο πυραυλοκινητήρας M26 υπάρχει στις αμερικανικές αποθήκες σε σχετικά μεγάλες ποσότητες και η GBU-39 κοστίζει περίπου 40.000 δολάρια έκαστη, καθιστώντας τη βόμβα GLSDB προσιτή οικονομικά, ενώ τα βασικά της εξαρτήματα είναι άμεσα διαθέσιμα. Αν και οι κατασκευάστριες εταιρείες όπλων δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στη ζήτηση, οι παράγοντες αυτοί καθιστούν εφικτή την παραγωγή του όπλου μέχρι τις αρχές του 2023, ακόμα και αν η διαδικασία προχωρήσει με αργό ρυθμό.

Η βόμβα GLSDB κατευθύνεται με GPS, διαφεύγει από σημαντικό αριθμό ηλεκτρονικών παρεμβολών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντός καιρού και να πλήξει τεθωρακισμένα οχήματα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της SAAB. Η GBU-39, η οποία θα είναι η κεφαλή της GLSDB, έχει διάμετρο 1 μέτρο και διαθέτει μικρά, πτυσσόμενα πτερύγια που της επιτρέπουν να διανύσει περισσότερα από 100 χιλιόμετρα -εκτοξευόμενη από αέρος- για να πλήξει τον στόχο της.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More