ΗΠΑ: Προς επικύρωση ο διορισμός Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο – Πώς θα επηρεάσει τη χώρα για δεκαετίες

0 2

Μέσα σε τεταμένο προεκλογικό κλίμα ξεκινά σήμερα στην αμερικανική Γερουσία, η διαδικασία για την επικύρωση της τοποθέτησης της δικαστού Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, γεγονός που θα επηρεάσει τα νομικά δεδομένα των ΗΠΑ για χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για μια επιλογή με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ θα αφήσει το στίγμα του στη χώρα, όσο ελάχιστες αποφάσεις της προεδρίας του, επηρεάζοντας ριζικά σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως οι αμβλώσεις, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, το ζήτημα της οπλοκατοχής και το κράτος πρόνοιας (με σημείο αιχμής της ασφαλιστικές καλύψεις).  

Η 48χρονης δικαστής είναι βαθιά συντηρητική και πιστή καθολική, μητέρα επτά παιδιών, φανατική πολέμιος των αμβλώσεων και πιστή στο γάμο ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Καλείται δε, να καλύψει τη θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που χήρεψε μετά το θάνατο της προοδευτικής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσπεργκ, η δράση της οποίας στάθηκε καθοριστική για την προώθηση σημαντικότατων αποφάσεων για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των ομοφυλοφίλων και των γυναικών.

Βάσει του Συντάγματος η Μπάρετ πρέπει να λάβει την έγκριση της Γερουσίας για να αναλάβει την έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε συντηρητικοί δικαστές σε σύνολο εννέα. Η νέα ισορροπία 6:3 υπέρ των συντηρητικών στο σώμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να φέρει αλλαγές και ανατροπές, ακόμη και με την πιθανή ανατροπή της ιστορικής απόφασης του 1973 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις.

Οι Δημοκρατικοί θα παλέψουν σκληρά για να κοντράρουν την τοποθέτηση της, έχοντας καταρχάς προσπαθήσει να μπλοκάρουν την όλη διαδικασία πριν τις εκλογές. Άλλωστε, επί Ομπάμα, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν αρνηθεί να εγκρίνουν την τοποθέτηση νέου Ανώτατου Δικαστού πριν τις τότε εκλογές. Όμως, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν τα μέσα για να μπλοκάρουν τη διαδικασία, με την πλειοψηφία στη Γερουσία να ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Αυτό, ωστόσο, που θα προσπαθήσουν να κάνουν είναι να αποσπάσουν στις ακροάσεις τη δημόσια δέσμευση της Μπάρετ, πως θα ακολουθήσει το Νόμο και όχι τις προσωπικές της απόψεις, κάτι ωστόσο που πρακτικά δεν θα μπορεί να αποκλειστεί, όταν αναλάβει την έδρα. Και βέβαια θα χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία για να επιτεθούν με δριμύτητα κατά του προέδρου Τραμπ, παρά το γεγονός πως, όπως έχει αποδειχτεί, το… αυτί του δεν ιδρώνει καθόλου εύκολα!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More