ΗΠΑ: Βυθίστηκε 32,9% η αμερικανή οικονομία

0 3

Κατέρρευσε η αμερικανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα περιορισμού, λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1940, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων (1947).

Η προηγούμενη χειρότερη μέτρηση ήταν το πρώτο τρίμηνο του 1958 όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 10%.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 32,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal μιλούσαν για πτώση του ΑΕΠ 34,7% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χειρότερο τρίμηνο κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 ήταν το δ’ τρίμηνο με πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4%.

Τα κρατικά στοιχεία έδειξαν ραγδαία υποχώρηση της προσωπικής κατανάλωσης, των εξαγωγών, των αποθεμάτων, των επενδύσεων και των δαπανών από τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις.

Οι τιμές για εγχώριες αγορές, βασικός δείκτης του πληθωρισμού, υποχώρησαν 1,5% την εν λόγω περίοδο μετά από άνοδο 1,4% το πρώτο τρίμηνο όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει 5%. Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης υποχώρησε 1,9% μετά από ασθενή άνοδο 1,3% το πρώτο τρίμηνο. Χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δομικός δείκτης υποχώρησε 1,1%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More