Ισορροπία πάνω από τις 810 μονάδες με αυξημένο τζίρο
Συνεχίζεται η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών, σπέκουλα με «γαλλικές» μετοχές ενόψει της επίσκεψης Μακρόν.
Με σχετικά αυξημένο τζίρο (στα 44 εκατ. ευρώ, δηλαδή λίγο πάνω από το μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Αυγούστου), η αγορά έκανε μέχρι λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης μια προσπάθεια αναρρίχησης σε υψηλότερα επίπεδα (ως τις 816 μονάδες), για να κλείσει ο Γενικός Δείκτης οριακά χαμηλότερα (-0,14%), στις 811,70 μονάδες.
Η κατεύθυνση βραχυπρόθεσμα παραμένει ασαφής, ενώ ο δείκτης των τραπεζών (-0,37%) παραμένει αδύναμος, με τις επιμέρους μετοχές να κλείνουν με μοιρασμένα πρόσημα (άνοδος για Πειραιώς, Eurobank και πτώση για Εθνική, Alpha). Στήριξη στον Δείκτη πρόσφερε η Motor Oil (άνοδος 0,85% με υψηλό τζίρο), όπως και η Τιτάν (0,75%).
Αρκετά σχόλια έγιναν στην αγορά για μια ομάδα μετοχών δημοσίου ενδιαφέροντος (Attica Bank, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ), που ξεχώρισαν για την ανοδική τους δυναμική στη συνεδρίαση, έχοντας ως κοινό παρονομαστή τα σενάρια για ελληνογαλλικά deal, που διακινούνται με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του προέδρου Μακρόν στην Αθήνα.
Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου είναι το θέμα που εξάπτει την φαντασία των επενδυτών, καθώς θα συνοδευθεί από μεγάλη αντιπροσωπεία ισχυρών επιχειρηματιών και πολλές είναι οι εικασίες (γιατί πραγματική πληροφόρηση δεν υπάρχει) περί διεργασιών για σημαντικές συμφωνίες.
Στην πιο «πεζή» πλευρά της ειδησεογραφίας, το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε με διαδοχικές ανακοινώσεις να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για σοβαρά προβλήματα στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση. Διέψευσε, ειδικότερα, ότι αυξήθηκαν τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ από χθες είχε διαψεύσει ότι υπήρξε εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, που παραμένουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και διατυπώνεται προβληματισμός για την πορεία τους, ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με την πρόοδο που σημειώνουν στη μείωση των προβληματικών δανείων.
Τα στοιχεία έχουν διπλή ανάγνωση: από τη μια καλύφθηκε με άνεση (διαφορά 1,6 δισ. ευρώ) ο στόχος για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αλλά αυτό δεν έγινε δυνατό χάρη στην αποτελεσματική «θεραπεία» προβληματικών δανείων με επιτυχείς ρυθμίσεις, αλλά με σημαντικού ύψους διαγραφές. Επιπλέον, ανησυχητικό είναι ότι ο δείκτης αθέτησης (default rate) παραμένει υψηλός (2%) και πάντως ξεπερνά το ποσοστό των δανείων που «θεραπεύονται» (cure rate).
Τα στατιστικά στοιχεία για τον Αύγουστο, που έδωσε στη δημοσιότητα το Χρηματιστήριο, δείχνουν ότι οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην Ελληνική Αγορά ήταν περισσότερες από τις εκροές.
Η συμμετοχή τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς ανέρχεται σε 65,5% έναντι 65,7% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 0,2%.
Οι ξένοι επενδυτές τον Αύγουστο 2017 πραγματοποίησαν το 60,2% της συνολικής αξίας συναλλαγών.