Ισπανία: Όχι Σάντσεθ σε κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ιγκλέσιας
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του ο επικεφαλής του κόμματος Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο ισπανικό κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον ηγέτη του PSOE και νικητή των εκλογών.
Το κόμμα Podemos έχει ζητήσει την άποψη των μελών του κόμματος για το αν τα στελέχη του πρέπει να συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα για να υποστηρίξουν τον Σάντσεθ. Το αποτέλεσμα αναμένεται σήμερα ή αύριο.
«Μία κυβέρνηση η οποία θα περιλάμβανε τον Ιγκλέσιας (ως αντιπρόεδρο) δεν θα λειτουργούσε, θα παρέλυε» εξαιτίας «των εσωτερικών αντιφάσεων», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.
«Το κύριο εμπόδιο…είναι η συμμετοχή του κ. Ιγκλέσιας στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.
Ο Πέδρο Σάντσεθ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις διαφωνίες του με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας για το θέμα της Καταλονίας, η οποία επιχείρησε να αυτονομηθεί τον Οκτώβριο 2017, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις που έχει περάσει η Ισπανία.
Ο Πέδρο Σάντσεθ έγινε πρωθυπουργός χάρη σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι τον Ιούνιο 2018 και κέρδισε τις εκλογές στο τέλος του Απριλίου, χωρίς όμως να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι 123 έδρες του PSOE στην 350μελή ισπανική βουλή σημαίνουν ότι για να κυβερνήσει θα χρειασθεί τις ψήφους των 42 βουλευτών του Podemos και επιπλέον την υποστήριξη τοπικών κομμάτων. Η πρώτη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη και σε περίπτωση αποτυχίας θα επαναληφθεί την Πέμπτη.
Το κόμμα Podemos θέτει εξ αρχής ως όρο για την υποστήριξή του την είσοδό του στην κυβέρνηση, πράγμα που ο Σάντσεθ είχε κατηγορηματικά αρνηθεί, πριν χαλαρώσει την στάση του την περασμένη εβδομάδα.
Πλέον, ο Πέδρο Σάντσεθ δέχεται την συμμετοχή στην κυβέρνηση εξειδικευμένων σε συγκεκριμένους τομείς υπουργών που θα προέρχονται από το Podemos, αλλά όχι και την είσοδο των στελεχών του κόμματος του Ιγκλέσιας.
Εάν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις παραμείνει, η διεξαγωγή νέων εκλογών θα είναι μονόδρομος, καθώς το ισπανικό Σύνταγμα προβλέπει την διάλυση του κοινοβουλίου εάν κανείς δεν εκλεγεί πρωθυπουργός δύο μήνες μετά την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία σε διάστημα τεσσάρων ετών.