Ιστορική επίσκεψη Κιμ Γιονκ Ουν στην Κίνα – Έτοιμος για συνάντηση με Τραμπ
Έτοιμος να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σε δηλώσεις του μετά την ιστορική επίσκεψή του στην Κίνα, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, συνοδεία της συζύγου του.
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πρώτη μου επίσκεψη στο εξωτερικό έπρεπε να γίνει στην κινεζική πρωτεύουσα», είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Αυτό ήταν επίσημο καθήκον μου», πρόσθεσε.
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης εμφανίστηκε έτοιμος να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο και να διεξάγει μία Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε ο ίδιος στον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Σύμφωνα με τη Σεούλ, η Σύνοδος αναμένεται να γίνει περί τα τέλη του Μαΐου, όμως ούτε η ακριβής ημερομηνία, ούτε το πού θα γίνει έχει ανακοινωθεί.
Υπενθυμίζεται πως Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο δηλώσεων και ανταλλαγής απειλών τους τελευταίους μήνες με αφορμή τα βορειοκορεάτικα προγράμματα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων, ιδίως διηπειρωτικών.
Πριν την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν στα τέλη του Απριλίου, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τα δύο κράτη.
Σε δηλώσεις του πάντως από το Πεκίνο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν τάχθηκε υπέρ «της αποπυρηνικοποίησης» της κορεατικής χερσονήσου. «Η πάγια θέση μας είναι ότι έχουμε δεσμευθεί υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα με τις επιθυμίες του πρώην προέδρου Κιμ Ιλ Σουνγκ και του πρώην γενικού γραμματέα Κιμ Γιονγκ Ιλ», είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αναφερόμενος στους προκατόχους του -αντίστοιχα τον παππού του και τον πατέρα του- σύμφωνα με το Νέα Κίνα.
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης δεν είχε συναντηθεί ποτέ με τον κινέζο πρόεδρο αφότου διαδέχθηκε στην εξουσία τον πατέρα του μετά τον θάνατό του πριν από έξι χρόνια. Η διμερής σχέση των δύο χωρών επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της όλο και πιο ανεπιφύλακτης υποστήριξης του Πεκίνου στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στην Πιονγκγιάνγκ ο ΟΗΕ για να πειθαναγκάσει τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.