Ιταλία – Γερμανία οι βασικοί αποδέκτες των ελληνικών εξαγωγών: Οριακά θετικός ο δείκτης για τους πρώτους μήνες του 2019
Μικρή αύξηση, με έμφαση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίζουν οι ελληνικές εξαγωγές για τους πρώτους μήνες του 2019, καθώς παρουσίασαν άνοδο μόλις 1,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Τα «σκήπτρα» κράτησαν σε αυτό το χρονικό διάστημα η Γερμανία και η Ιταλία, ενώ ακολούθησαν η Κύπρος και η Τουρκία.
Σε πραγματικούς αριθμούς, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν κατά 84,9 εκατ. ευρώ ή κατά 1,1% και ανήλθαν σε 7,86 δισ. ευρώ από 7,78 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 5,46 δισ. ευρώ από 5,29 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 159,1 εκατ. ευρώ ή κατά 3%.
Όπως εκτιμά ο ΠΣΕ, «οι ελληνικές εξαγωγές εξακολουθούν να κινούνται – έστω και με μικρό ποσοστό – σε θετικό έδαφος στο σύνολο του πρώτου τριμήνου του 2019, αποδεικνύοντας πως αντέχουν στους διεθνείς κραδασμούς αλλά και στα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό (υψηλή φορολογία, έλλειψη ρευστότητας κ.ά.). Υπέστησαν μια μικρή πίεση κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, με αποτέλεσμα να σημειώσουν – συγκυριακά – ελαφρά κάμψη, μετά την ανοδική τάση του προηγούμενου μήνα. Την ίδια στιγμή, άνοδο σημείωσαν οι εισαγωγές ενώ και το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε περαιτέρω, χτυπώντας «καμπανάκι» για την ανάγκη τόνωσης της εγχώριας παραγωγής».
Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019 αυξήθηκαν κατά 643,8 εκατ. ευρώ ή κατά 5%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 13,52 δισ. ευρώ έναντι 12,86 δισ. ευρώ κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 9,74 δισ. ευρώ από 9,32 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 421 εκατ. ευρώ ή κατά 4,5%.
Με άρωμα Ιταλίας
Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία, η οποία βρίσκονταν στην 3η θέση στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Ακολουθεί στη λίστα η Κύπρος με άνοδο μίας θέσης στη σχετική κατάταξη και στη συνέχεια η Τουρκία, προς την οποία η σημαντική μείωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων (κατά -28,2%), οδήγησε στην απώλεια δύο θέσεων στη λίστα των κυριότερων προορισμών.
Η Βουλγαρία και ο Λίβανος ακολουθούν στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα, όπως και το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ στην 7η θέση ανέβηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, κερδίζοντας δύο θέσεις (από την 9η).