fbpx

Ιταλία: Στις περιφέρειες η δικαιοδοσία για άρση των περιοριστικών μέτρων

0 122

Την εκχώρηση στις περιφέρειες της δικαιοδοσίας να αίρουν περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας αποφάσισε η κυβέρνηση της Ιταλίας, κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει στην ανάκληση των περισσότερων από τους εναπομείναντες περιορισμούς την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου επιβλήθηκε lockdown σε εθνικό επίπεδο, τον Μάρτιο. Αν και κάποια μέτρα έχουν χαλαρώσει, πολλές περιφέρειες δυσφορούν για τον βραδύ ρυθμό της επανόδου στην ομαλότητα και αξιώνουν τον έλεγχο της διαδικασίας. Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που χάραξε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τα περισσότερα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα. Όμως μπαρ, εστιατόρια και κομμωτήρια θεωρητικά δεν θα ανοίξουν πριν από την 1η Ιουνίου το νωρίτερο.

Στη διάρκεια συνάντησης μεταξύ υπουργών και τοπικών αιρετών χθες, όμως, η κυβερνητική συμμαχία συμφώνησε οι 20 περιφέρειες της Ιταλίας να κινηθούν η καθεμιά με τον δικό της ρυθμό, σε μία κίνηση εκτόνωσης της έντασης μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν την πλειοψηφία.

«Λέγαμε πάντα ότι αν τα δεδομένα σχετικά με τη διασπορά (του κορωνοϊού) ήταν ενθαρρυντικά, θα επισπεύδαμε την επανεκκίνηση» της οικονομικής δραστηριότητας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο. «Οι περιφέρειες θα λάβουν (σύντομα) οδηγίες για να ανοίξουν μπαρ, εστιατόρια, κομμωτήρια και κλινικές αισθητικής από τη 18η Μαΐου», πρόσθεσε ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»).

Η Ιταλία θρηνεί σχεδόν 31.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας. Ο απολογισμός είναι ο τρίτος βαρύτερος στον πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η εξάπλωση της πανδημίας μοιάζει να επιβραδύνεται. Χθες Δευτέρα καταγράφηκαν 744 νέα κρούσματα μόλυνσης. Επρόκειτο για τη μικρότερη ημερήσια αύξηση από την 4η Μαρτίου. Ο αριθμός των θανάτων σε ημερήσια βάση (179) που ανακοινώθηκε χθες ήταν ελαφρά υψηλότερος της προηγουμένης (165) αλλά παρέμεινε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κάτω από το όριο των 200, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Χθες ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έπεσε χθες κάτω από τους 1.000 – στους 999, για την ακρίβεια – για πρώτη φορά από τη 10η Μαρτίου, δηλαδή την επομένη της απόφασης να επιβληθεί το lockdown, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ είχε κορυφωθεί την 3η Απριλίου, όταν ανερχόταν σε 4.068. Εκείνη τη στιγμή, το σύστημα υγείας στη βόρεια Ιταλία έμοιαζε να καταρρέει.

Η πανδημία έπληξε ορισμένες περιφέρειες πολύ βαριά, ειδικά τη Λομβαρδία, στον βορρά, όπου καταμετρώνται σχεδόν οι μισοί θάνατοι. Άλλες περιφέρειες έμειναν συγκριτικά αλώβητες. Η αναντιστοιχία έθεσε υπό αμφισβήτηση την προσέγγιση «one-size-fits-all» που υιοθέτησε η κυβέρνηση Κόντε και αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τη χθεσινή απόφαση.

«Ο πρωθυπουργός Κόντε αποδέχθηκε το αίτημά μας για αυτονομία», δήλωσε ο Τζοβάνι Τότι, ο κεντροδεξιός περιφερειάρχης της Λιγουρίας. «Προχωρώντας μπροστά με κοινή λογική, μπορούμε να ξεκινήσουμε πάλι μαζί», διαβεβαίωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση προσέφυγε στα δικαστήρια για να εμποδίσει τη νότια περιφέρεια της Καλαβρίας να επιτρέψει να ανοίξουν ξανά εστιατόρια και μπαρ με τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους, επιχειρηματολογώντας πως αυτό ήταν πολύ πρόωρο. Η αντίδραση στα μέτρα περιορισμού προερχόταν ειδικά από περιφέρειες που ελέγχουν παρατάξεις της δεξιάς, που αποτελούν μεν μειοψηφία στη Ρώμη αλλά ελέγχουν τις περισσότερες αυτοδιοικήσεις. Περιφερειάρχες της κεντροαριστεράς μεσολάβησαν κι έπεισαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την αποκέντρωση ως προς τη λήψη αποφάσεων για τα μέτρα.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More