fbpx

JP Morgan: Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών ίσως είναι τεράστιο λάθος

0 114

Η JP Morgan μειώνει το ρίσκο στο χαρτοφυλάκιό της, εξαιτίας της μεγάλης πιθανότητας οι κεντρικές τράπεζες να κάνουν ένα ολέθριο λάθος στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων που ακολουθούν.

Οι νεότερες εξελίξεις στην ολοένα και πιο επιθετική ρητορική από τις κεντρικές τράπεζες και την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία – είναι πιθανό να καθυστερήσουν την οικονομική ανάκαμψη και την ανάκαμψη των μετοχών.

Παρόλα αυτά, η αμερικάνικη τράπεζα διατηρεί τη στάση της υπέρ του ρίσκου συνολικά, καθώς οι εξαιρετικά χαμηλές τοποθετήσεις των επενδυτών και το κλίμα θα περιορίσουν την περαιτέρω πτώση των μετοχών. Επιπλέον, αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, δεδομένης της χαλάρωσης των δυσμενών κλυδωνισμών της προσφοράς, μιας σημαντικής επιβράδυνσης του πληθωρισμού και ενός υγιούς ιδιωτικού τομέα. Επίσης, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν σχεδόν κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων φέτος, οι θέσεις σε μετρητά έχουν φτάσει σε υψηλό 10 ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, υποδεικνύοντας στήριξη όχι μόνο για μετοχές, αλλά και για ομόλογα στο μέλλον.

Πιο αναλυτικά, αν και αναγνωρίζει ότι ο επίμονος πληθωρισμός αυτή τη στιγμή και οι επιθετικές κεντρικές τράπεζες επιβαρύνουν τα risk assets, η JP Morgan πιστεύει ότι η τοποθέτηση των επενδυτών και η ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ θα περιορίσουν οποιαδήποτε πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ωστόσο, αναγνωρίζοντας επίσης ότι υπάρχει πλέον πιο περιορισμένο περιθώριο ανόδου για τις μετοχές έως το τέλος του έτους και λόγω των αυξημένων κινδύνων γύρω από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών και το γεωπολιτικό τοπίο, μειώνει την overweight στάση της στις μετοχές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από 11% σε σχέση σε 8% στο χαρτοφυλάκιό της.

Προσθέτει τη διαφορά αυτή στα ομόλογα, 1% στα κρατικά ομόλογα και 2% στα εταιρικά. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο για το συνολικό χαρτοφυλάκιο, καθώς κάνει την JPM λιγότερο overweight στις μετοχές και λιγότερο underweight στα ομόλογα – μία θέση η οποία και δικαιολογείται κατά τη γνώμη της, δεδομένου του πόσο χαμηλή είναι η κατανομή σε ομόλογα σε παγκόσμιο επίπεδο

Όπως επισημαίνει η JP Morgan, αυτό το έτος η ίδια ήταν σε γενικές γραμμές πολύ πιο αισιόδοξη για τις μετοχές σε σχέση με το consensus. Ενώ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ανάπτυξη στην Ασία θα είναι υποστηρικτική για τον παγκόσμιο κύκλο και η χαμηλή τοποθέτηση των επενδυτών παρέχει ένα “μαξιλάρι” έναντι περαιτέρω διόρθωσης στην αγορά, η αμερικάνικη τράπεζα ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν ένα λάθος πολιτικής.

Δεδομένης της πρόσφατης κλιμάκωσης της επιθετικής ρητορικής, η πιθανότητα οι κεντρικές τράπεζες να διαπράξουν ένα λάθος πολιτικής με αρνητικές παγκόσμιες συνέπειες έχει αυξηθεί και αυτό άρχισε να εμφανίζεται σε διάφορες ρωγμές στις αγορές συναλλάγματος και επιτοκίων. Ακόμη και αν αποφευχθεί ένα λάθος, πιθανότατα θα υπάρξει καθυστέρηση στην άνοδο των αγορών διεθνώς και στην οικονομική ανάκαμψη.

Η JP Morgan πιστεύει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια υποκείμενη αλλαγή στην πορεία του πληθωρισμού που πιθανότατα θα απαιτήσει ύφεση της οικονομίας για να επιστρέψουν οι πληθωριστικοί στις ΗΠΑ και διεθνώς, στα επίπεδα των στόχων των κεντρικών τραπεζών. Ωστόσο, το μέγεθος αυτής της αλλαγής παραμένει αβέβαιο και η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει σημαντική πτώση του πληθωρισμού αυτό το τρίμηνο.

Με αυτή την αποπληθωριστική ώθηση να αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την εκτόνωση των δυσμενών κλυδωνισμών της προσφοράς και με ανέπαφη την “υγεία” του ιδιωτικού τομέα, η επέκταση της οικονομίας διεθνώς θα συνεχίσει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα ενόψει της περαιτέρω σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών. Δεδομένης αυτής της ανθεκτικότητας και των καθυστερήσεων στον μηχανισμό νομισματικής μετάδοσης, τα σύννεφα ύφεσης που συσσωρεύονται είναι απίθανο να απειλήσουν την επέκταση μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Ωστόσο, το τίμημα θα είναι πιο αυστηρή πολιτική και δημιουργία οικονομικού στρες λόγω της ταχείας σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που προκαλεί η στάση των κεντρικών τραπεζών.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ευρώπη, η καταστροφή των αγωγών Nordstream είναι ένα γεγονός το οποίο αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους και καθιστά πολύ δύσκολη την αποκλιμάκωση στο γεωπολιτικό μέτωπο βραχυπρόθεσμα.

Έτσι, σε ό,τι αφορά τις μετοχές, ενώ η JP Morgan παραμένει θετική, εκτιμά πλέον ότι οι στόχοι της ενδέχεται να μην επιτευχθούν πριν το 2023 ή μέχρι οι παραπάνω κίνδυνοι υποχωρήσουν.

Συγκεκριμένα, η μεταβλητότητα παραμένει υψηλή και η κατεύθυνση των αποδόσεων των ομολόγων είναι πιθανό να παραμείνει βασικός παράγοντας για τις αποδόσεις των μετοχών βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, ξεκινά και η περίοδος ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου των εταιρειών. Όπως σημείωσε και σε χθεσινή της έκθεση, ενώ οι αναθεωρήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) ήταν απίστευτα ανθεκτικές μέχρι στιγμής, η κερδοφορία είναι τελικά πιθανό να είναι αδύναμη από το τρίτο τρίμηνο και μετά, καθώς οι δείκτες PMI βρίσκονται σε περιοχή που υποδηλώνει συρρίκνωση της οικονομίας, κάτι που θα επηρεάσει την πορεία των μετοχών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More