fbpx

JP Morgan: Οι νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

0 89

Την σχέση της επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα με την αξία των μετοχών τους ελέγχει η JP Morgan σε νέα έκθεσή της, τονίζοντας τους παράγοντες που μπορούν να στηρίξουν τις επιδόσεις τους στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Όπως σημειώνει, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιωθεί σημαντικά και, τώρα που η “κανονικότητα” είναι εφικτή, η επικέντρωση της αγοράς έχει μετακινηθεί προς τους βιώσιμους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE.

Καθώς ο κλάδος βγαίνει από την φάση μιας ιδιότυπης περίπτωσης ανάκαμψης και μετατρέπεται σε ένα “στοίχημα” ευρωπαϊκής τραπεζικής αξίας, η JP Morgan επισημαίνει πως ένα κοινό ερώτημα που θέτουν οι επενδυτές είναι: η “κανονικότητα” είναι κάτι θετικό για την τροχιά των τιμών των μετοχών των ελληνικών τραπεζών; Η ανησυχία είναι ότι στο εξής ο κλάδος μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μέσο τραπεζικό story με “λίγη ανάπτυξη και κάποια απόδοση κεφαλαίου”, περιορίζοντας τις τιμές των μετοχών χαμηλότερα από τα επίπεδα της δίκαιης αποτίμησης.

Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί ότι δεν έχουν φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο, καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να υποστηρίξουν τη σχετική απόδοση των τιμών των μετοχών των ελληνικών τραπεζών τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, των υψηλότερων από τα αναμενόμενα ROTE με ανάπτυξη πάνω από την τάση, καθώς και ειδικούς καταλύτες για τις τράπεζες, όπως η αξία του ισολογισμού και η πληρωμή μερισμάτων, όπως και η υποστήριξη από τη συμμετοχή τους σε σημαντικούς δείκτες. Οι ελληνικές τράπεζες είναι στην ευρωζώνη, όπως σημειώνει η JPM, και υπόκεινται στο σχετικό ρυθμιστικό περιβάλλον, αλλά αποτελούν μέρος του δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών, και έχουν επομένως τη δυνατότητα να προσελκύσουν περισσότερο την προσοχή τόσο από τους Ευρωπαίους όσο και από τους επενδυτές των Αναδυόμενων Αγορών.

Η ανάπτυξη και ο θετικός αντίκτυπος από την αύξηση των επιτοκίων μπορούν να ωθήσουν τα ROTE πάνω από τις προσδοκίες και σε διψήφια ποσοστά, όπως σημειώνει η JP Morgan. Mε τους δείκτες NPE σε μονοψήφια επίπεδα ή κοντά σε αυτά και με την υποστήριξη των επενδυτικών σχεδίων που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπει ότι ο νέος ακαθάριστος δανεισμός των ελληνικών τραπεζών θα φτάσει στο 15% του ΑΕΠ έως το 2024 από 8% το 2019, που μεταφράζεται σε 6% μέση ετήσια αύξηση CAGR στο χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων το 2021-24.

Ενώ οι παγκόσμιες προοπτικές είναι αβέβαιες, η επικέντρωση της προοπτικής ανάπτυξης με βάση το Ταμείο Ανάκαμψης καθιστούν την Ελλάδα πιο “αλώβητη” σε ένα περιφερειακό πλαίσιο. Η JP Morgan εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα σημειώσουν άνοδο 6%/11% σε όρους καθαρών επιτοκιακών εσόδων/ κερδών ανά μετοχή (NII/EPS) από τις πρώτες 100 μονάδες βάσης αύξησης των επιτοκίων, με την JPM να βλέπει σωρευτικές αυξήσεις κατά 175 μονάδες βάσης στο 1,25% με την πρώτη αύξηση να έρχεται τον Ιούλιο. Αυτό παρέχει περιθώρια για ανώτερα επίπεδα ROTE σε σχέση με αυτά που εκτιμώνται αυτή τη στιγμή, τα οποία είναι στο 8%-9% για το 2024 (στόχοι διαχείρισης >10%), και η JPM εκτιμά τα τρέχοντα πολλαπλάσια αποτίμησης συνεπάγονται με 6% περίπου βιώσιμα ROTE.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την κάθε τράπεζα ξεχωριστά οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν τις τιμές των μετοχών, όπως οι διεθνείς δραστηριότητες της Eurobank που παράγουν το ένα τρίτο των κερδών, ιδιαίτερα με το franchise στη Βουλγαρία, τα 1,4 δισ. ευρώ επενδυτικά assets σε ακίνητα με ετήσια απόδοση 7%+ και η υπερβάλλουσα κεφαλαιακή θέση της Εθνικής Τράπεζας η οποία σήμερα είναι στα 750 εκατ. ευρώ (25% της κεφαλαιοποίησής της), με δυνατότητα αύξησης έως και 2 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης AT1/T2.

Σε αυτό το πλαίσιο η JP Morgan επισημαίνει πως η Eurobank παραμένει η κορυφαία της επιλογή και τηρεί στάση overweight για τη μετοχή της όπως και για τις Εθνική και Alpha Bank, ενώ ουδέτερη είναι η τάση για την Πειραιώς. Ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Eurobank στα 1,60 ευρώ από 1,3 ευρώ πριν, για την Εθνική στα 4,5 εύρω από 4 ευρώ πριν, ενώ μειώνει την τιμή στόχο για την Alpha Bank στο 1,5 ευρώ από 1,6 ευρώ πριν και για την Πειραιώς στο 1,8 ευρώ από 2 ευρώ πριν. Έτσι, βλέπει περιθώριο ανόδου 33% για την Εθνική, 43% για την Πειραιώς, 53% για την Alpha Bank και 78% για την Eurobank, σε σχέση μετα τρέχοντας επίεδα στο ταμπλό.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπεραποδόσει έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών και διαπραγματεύονται με δείκτη P/TBV για το 2023 στο 0,43x με 8,1% ROTE σε μέσο όρο. Το κόστος ιδίων κεφαλαίων για τον κλάδο έχει περιοριστεί στα επίπεδα των τραπεζών της ευρωζώνης, υποδηλώνοντας ότι στο εξής η δυναμική βελτίωσης του ROTE και η αυξανόμενη εμπιστοσύνη της αγοράς σε αυτό είναι οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε re-rating των μετοχών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More