fbpx

JP Morgan: Περιμένει ισχυρές επιδόσεις τριμήνου από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες

0 103

Ισχυρές θετικές επιδόσεις για το β’ τρίμηνο περιμένει η JP Morgan για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Την ίδια στιγμή προβλέπει προσεκτικά αλλά με αυτοπεποίθηση μηνύματα από τις διοικήσεις, ενώ ο στόχος για μονοψήφιο δείκτη NPE αναμένεται να έχει επιτευχθεί και από τις τέσσερις τράπεζες.

Η Eurobank και η Εθνική θα ξεκινήσουν τον χορό των ανακοινώσεων αύριο, ακολουθούμενες από την Alpha Bank (2 Αυγούστου) και την Πειραιώς (3 Αυγούστου) την επόμενη εβδομάδα. Η JP Morgan προβλέπει ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα λόγω της υψηλής νέας δανειοδοτικής δραστηριότητας και του ακόμα ευνοϊκού περιβάλλοντος κινδύνου, αντανακλώντας σε γενικές γραμμές τις τάσεις από το α’ τρίμηνο.

Με χαμηλό σχηματισμό νέων NPE και δρομολόγηση των πωλήσεων των εναπομεινάντων χαρτοφυλακίων NPE από την Alpha και την Πειραιώς, αυτό το τρίμηνο θα δει και τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να αναφέρουν μονοψήφιο δείκτη NPE για πρώτη φορά από το 2009, όπως εκτιμά, ωστόσο, η ενίσχυση των κεφαλαίων αναμένεται να είναι περιορισμένη λόγω των κινήσεων στα λοιπά συνολικά έσοδα (OCI), με ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις να αντισταθμίζονται από υφιστάμενες στρατηγικές.

Ενώ, δεδομένων των κινδύνων ύφεσης στην Ευρώπη, η μεσοπρόθεσμη προοπτική είναι λιγότερο βέβαιη, η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι οι διοικήσεις θα δώσουν ένα προσεκτικό αλλά σίγουρο μήνυμα, αντανακλώντας τους ούριους ανέμους που συνεχίζει να απολαμβάνει η ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης αύξησης της απασχόλησης στην Ε.Ε το α’ τρίμηνο, την υψηλή καταναλωτική δραστηριότητα, τη μέχρι στιγμής πολύ ισχυρή τουριστική σεζόν, και, κυρίως, την επιταχυνόμενη απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πιο αναλυτικά, η JP Morgan αναμένει ότι η Alpha Bank θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη 94 εκατ. ευρώ αυτό το τρίμηνο, με σταθερά βασικά έσοδα σε τριμηνιαία βάση, ελαφρώς υψηλότερα κόστη και χαμηλό υποκείμενο κόστος κινδύνου. Με την ταξινόμηση των υπολοίπων δύο χαρτοφυλακίων NPE ως προς πώληση (GBV ~1,4 δισ. ευρώ), η Alpha θα σημειώσει μονοψήφιο δείκτη NPE αυτό το τρίμηνο, φτάνοντας σε ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία μετασχηματισμού της. Αντικατοπτρίζοντας αυτό, η JP Morgan αναμένει ότι θα υπολογιστούν οι προβλέψεις για ζημίες δανείων που σχετίζονται με συναλλαγές μέσα στο τρίμηνο που υπολείπονται, οι οποίες θα αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη από τη συμφωνία με τη Nexi.

Για την Eurobank αναμένει ένα πολύ ισχυρό και καθαρό τρίμηνο χάρη στο ισχυρό μομέντουμ των εσόδων, τα υψηλά κέρδη συναλλαγών και το ευνοϊκό κόστος κινδύνου, με αποτέλεσμα η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE στο τρίμηνο να διαμορφωθεί στο 22% (ή σχεδόν 10% χωρίς τα κέρδη από συναλλαγές). Προβλέπει ότι ο δείκτης CET1 (fully loaded) θα αυξηθεί κατά 70 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης της πώλησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Project Thalis), ενώ οι κινήσεις OCI θα αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό. Βλέπει πιθανότητες αύξησης του guidance για τα έσοδα για το σύνολο του έτους, ενώ αναμένει ένα ελαφρώς πιο προσεκτικό μήνυμα σχετικά με το λειτουργικό κόστος και τις πιθανές προβλέψεις για ζημίες δανείων.

Από την Εθνική Τράπεζα η JP Morgan δεν αναμένει μεγάλες εκπλήξεις αυτό το τρίμηνο, με τις βασικές τάσεις να αντικατοπτρίζουν σε γενικές γραμμές τις εξελίξεις στον κλάδο (ισχυρή καθαρή πιστωτική επέκταση, καλή δυναμική στο μέτωπο των προμηθειών, ελαφρώς υψηλότερα υποκείμενα λειτουργικά κόστη και χαμηλές προβλέψεις για απώλειες από δάνεια), με το τελικό αποτέλεσμα να υποστηρίζεται επίσης από συνεχιζόμενα ισχυρά κέρδη συναλλαγών. Δεν βλέπει σημαντικές διαφορές στα επίπεδα των κεφαλαίων, με την ισχυρή κερδοφορία να απορροφά τις αρνητικές κινήσεις OCI και την τριμηνιαία επέκταση του σταθμισμένου με βάση τον κίνδυνο ενεργητικό (RWA).

Τέλος, αναμένει ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα από την Τράπεζα Πειραιώς με ισχυρές εκταμιεύσεις δανείων (με την καθαρή πιστωτική επέκταση στο α’ εξάμηνο να υπερβαίνει το όριο του 1 δισ. ευρώ), υψηλά έσοδα από προμήθειες και χωρίς ουσιαστική αύξηση των λειτουργικών δαπανών τομέα (λαμβάνονται υπόψη επίσης οι 15 εκατ. ευρώ δαπάνες που σχετίζονται με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου).

Όπως και η Alpha, η Πειραιώς θα παρουσιάσει μονοψήφιο δείκτη NPE αυτό το τρίμηνο, καθώς η τράπεζα θα ταξινομήσει τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια NPE της ως κρατούμενα προς πώληση. Αντικατοπτρίζοντας αυτό, οι προβλέψεις για απώλειες δανείων που σχετίζονται με συναλλαγές θα κινηθούν κοντά στα 100 εκατ. ευρώ το τρίμηνο, ενώ το υποκείμενο κόστος κινδύνου παραμένει χαμηλό. Στο μέτωπο των κεφαλαίων, βλέπει το CET1 (fully loaded) να μειώνεται κατά 14 μονάδες βάσης λόγω της αρνητικής επίδρασης του OCI η οποία εν μέρει αντισταθμίζεται από την κερδοφορία τρίμηνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More