Juncker: Αποσταθεροποιητική η ελληνική αναδιάρθρωση (upd)
Ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα αποσταθεροποιήσει την Ευρωζώνη, ενώ εγείρει σημαντικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό στη νομισματική ένωση, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker. Ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα αποσταθεροποιήσει την Ευρωζώνη, ενώ εγείρει σημαντικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό στη νομισματική ένωση, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker.
Οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στον πληθωρισμό και τη σταθερότητα του συνόλου της Ευρωζώνης είναι πολύ «αβέβαιη και αδιερεύνητη», τόνισε ο Juncker.
Η Ελλάδα χρειάζεται να λάβει «πολύ σημαντικά» επιπρόσθετα μέτρα για να εξυγιάνει τον προϋπολογισμό της και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ευρώ, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
Τα απαραίτητα επιπλέον μέτρα συμπεριλαμβάνουν αποκρατικοποιήσεις και ριζικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Ο Juncker συμπλήρωσε ότι στην περίπτωση που εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα έχει «σημαντικές πιθανότητες» να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της.
Η Ελλάδα έχει «κλασικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας», ενώ η Πορτογαλία έχει πρόβλημα ανάπτυξης και η Ιρλανδία τραπεζικό πρόβλημα, επισήμανε ο ίδιος.
Τέλος, ο Juncker ζήτησε την εφαρμογή αυτόματων κυρώσεων για τις χώρες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρώπης.
Paramo
Οι πρόσφατες εικασίες για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι ‘επικίνδυνες και ανεπιθύμητες’ καθώς αποσπούν την προσοχή από περισσότερο σημαντικά ζητήματα για το οικονομικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Jose Manuel Gonzalez-Paramo.
Σε ομιλία του σε επιχειρηματική εκδήλωσε στη Μαδρίτη, ο Paramo επανέλαβε πρόσφατα σχόλια που έγιναν από άλλα στελέχη της ΕΚΤ και οι οποίοι είναι κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση λόγω των συνεπειών που θα είχε στο τραπεζικό σύστημα και τους πολίτες της χώρας.
‘Με εκπλήσσει η ευκολία με την οποία ορισμένοι σχολιαστές προτείνουν πως η κυβέρνηση μίας αναπτυγμένης οικονομίας πρέπει να περιορίσει τις νομικές και συμβατικές υποχρεώσεις της,’ ανέφερε ο Paramo.
Τον περασμένο μήνα ο Paramo είχε τονίσει πως ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα είχε χειρότερες συνέπειες για τις αγορές απ’ ότι είχε η χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008.
Barclays Capital
Την άποψη ότι η αντίστροφη μέτρηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει ξεκινήσει, εκφράζουν οι αναλυτές της Barclays Capital, Piero Ghezzi, Antonio Garcia Pascual και Laurent Fransolet.
Στην έκθεση της Barclays επισημαίνουν τα εξής:
‘Σκεφτήκαμε ότι η Ελλάδα και η ΕΕ χρειάζονταν χρόνο προκειμένου η πρώτη να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η έτερη να ελαχιστοποιήσει τη μετάδοσης της κρίσης. Κυρίως, όμως δεν πιστεύαμε ότι η Ελλάδα θα αντάλλασσε μια ομαλή αναδιάρθρωση τότε, με μια ακατάστατη αναδιάρθρωση αργότερα.
Ως αποτέλεσμα της ασθενούς ανάπτυξης και του μεγάλου μεγέθους δημοσιονομικών διολισθήσεων, η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο όπου, σύμφωνα με τα ρεαλιστικά σενάρια, η δυναμική του χρέους είναι μη-διατηρήσιμη. Η αντίστροφη μέτρηση για την αναδιάρθρωση έχει ξεκινήσει.
Από την άλλη όμως πλευρά, αποδοχή της «αφερεγγυότητας» δεν προκαλεί άμεση αναδιάρθρωση. Μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι πολλοί πιστεύουν.
Πρώτον, το χρέος της χώρας μετά την αναδιάρθρωση πρέπει να είναι βιώσιμο. Αυτό θα απαιτήσει η Ελλάδα να είναι σε μια σαφή πορεία επίτευξης βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος.
Δεύτερον, αναμένουμε ότι οι φόβοι μετάδοσης θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την άποψή μας, οι ευρωπαϊκές αρχές θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την αναδιάρθρωση στην Ελλάδα το 2011 και πιθανόν να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση στο πρώτο εξάμηνο του 2012, ούτως ώστε μέχρι τότε, το καθεστώς της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να είναι σαφέστερο’.
Στο βασικό μας σενάριο για την Ελλάδα, το «κούρεμα» εκτιμούμε ότι προσεγγίζει το 67%, ενώ στο θετικό σενάριο το 48%, ωστόσο, τα «κουρέματα» στο χρέος που εμπλέκονται στους υπολογισμούς μας είναι πολύ υψηλά σε σχέση με προηγούμενες περιπτώσεις χρεοκοπιών σε αναδυόμενες αγορές’.